Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 05 03 /18:04

STT pradėjo tyrimą dėl pareiškimo apie kyšį VMI vadovui Modestui Kaseliauskui

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovas Modestas Kaseliauskas teigia, jog informacija apie galimus įtarimus dėl kyšio ėmimo – provokacija, siekiant sumenkinti jo ir jo vadovaujamos institucijos reputaciją.
Modestas Kaseliauskas
Modestas Kaseliauskas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Tuo metu ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras Linas Kuprusevičius BNS ketvirtadienį teigė šios bylos kontrolę perėmęs tik prieš kelias dienas ir negalįs atsakyti, kodėl tyrimo metu iki šiol nebuvo apklaustas pareiškėjos kyšio ėmimu apkaltintas VMI vadovas.

„Iki šiol niekas – nei Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), nei Generalinės prokuratūros atstovai su manimi nesusisiekė. Pats šią informaciją vertinu kaip eilinę provokaciją, kurių per mano vadovavimo Valstybinei mokesčių inspekcijai praktiką yra buvę ne viena. Siekiant sumenkinti mano, kaip VMI vadovo reputaciją, o tuo pačiu ir visos institucijos darbą, imtasi eilinių šmeižto akcijų, kurios gali būti susijusios su VMI aktyviai vykdoma veikla. Vykstant ikiteisminiam tyrimui esu pasirengęs bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis ir teikti visokeriopą pagalbą“, – ketvirtadienį išplatintame pareiškime pažymi M. Kaseliauskas.

VMI vadovas nurodo praėjusią savaitę pats parašęs pareiškimą prokurorams dėl melagingo kaltinimo. Be to, anot M.Kaseliausko, kovo 1 dieną VMI informavo Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) „apie pilietės Egidijos Veršinskienės bandymą daryti galimai neteisėtą poveikį VMI prie Finansų ministerijos darbuotojams vykdomuose informacinių technologijų projektuose“.

Vilniaus apygardos prokuratūra BNS ketvirtadienį patvirtino, jog STT Vilniaus valdyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra vykdo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo. Tyrimas vykdomas pagal gautą pareiškimą dėl galimai VMI viršininkui duoto kyšio. Jis pradėtas šių metų vasario 28 dieną, tačiau M.Kaseliauskas iki šiol nebuvo apklaustas, jam nėra pareikšti įtarimai.

„Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, jog, vadovaujantis tarpžinybine bendradarbiavimo sutartimi tarp VMI ir STT bei vadovaujantis VMI taikomų darbuotojams numatytų neteisėto poveikio priemonių šalinimo taisyklėmis, institucija š.m. kovo 1 d. riboto naudojimo raštu informavo STT apie pilietės Egidijos Veršinskienės bandymą daryti galimai neteisėtą poveikį VMI prie FM darbuotojams vykdomuose informacinių technologijų projektuose“, – rašoma VMI pranešime.

Čia pat nurodoma, jog balandžio 23 dieną VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas, „gavęs informaciją apie jam fabrikuojamus kaltinimus, Generalinėje prokuratūroje parašė pareiškimą dėl melagingo kaltinimo pagal baudžiamojo kodekso 236 straipsnyje numatytą atsakomybę už melagingą įskundimą ar pranešimą apie nebūtą nusikaltimą“.

Kaip ketvirtadienį skelbė delfi.lt naujienų portalas, ikiteisminį tyrimą STT agentai pradėjo gavę vieno asmens pareiškimą, kuriame jis nurodė M.Kaseliauskui perdavęs kyšį. Kyšio suma esą siekia 20 tūkst. litų.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius BNS ketvirtadienį teigė, jog vykdomas ikiteisminis tyrimas tiriant galimą piktnaudžiavimą, pagal Baudžiamojo Kodekso (BK) 228 straipsnio 2 dalį. Įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti.

BK 228 straipsnio 1 dalis numato, kad „valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų“.

BK 228 straipsnio 2 dalis numato, kad „tas, kas padarė šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos, jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų“.

Anot prokuroro, tyrimas pradėtas šių metų vasario 28 dieną. Paklaustas, ar tyrimas pradėtas pagal Egidijos Veršinskienės pareiškimą, prokuroras teigė to negalįs „nei patvirtinti, nei paneigti“, apie pareiškėją negalįs teikti jokių duomenų.

„Pareiškime buvo nurodytos aplinkybės apie pinigų mokėjimą ponui M.Kaseliauskui“, – patvirtino L.Kuprusevičius.

Paklaustas, kada gautas minėtas pareiškimas, kurio pagrindu pradėtas tyrimas, prokuroras teigė tiksliai nežinąs, tačiau svarstė, jog greičiausiai ne tą pačią vasario 28-ąją.

„Kada pareiškimas gautas nežinau, nenoriu sušnekėt. Pareiškimas turbūt ne tą pačią dieną, nes užtrunka kažkiek laiko paprastai susipažinimai su pareiškimu, sprendimo priėmimai“, – BNS sakė L.Kuprusevičius.

Klausiamas, kodėl VMI vadovas iki šiol nebuvo apklaustas, prokuroras atsakė: „Man sunku komentuoti, kodėl jis (M.Kaseliauskas – BNS) nebuvo apklaustas, kadangi, kaip minėjau, aš tik kelios dienos kai kontroliuoju tą tyrimą, gal čia taktika tokia buvo. Įvairiai būna, būna iškart apklausia, būna metus vykdomi tyrimai, kol žmogus kažkoks apklausiamas“.

Prokuroras L.Kuprusevičius kalbėdamas BNS stebėjosi, kad šis jau kelis mėnesius vykdomas tyrimas „tapo aktualus“ tik po to, kuomet tyrimo kontrolę perėmė kitas prokuroras.

„Nežinau, kodėl jis (ikiteisminis tyrimas – BNS) dabar tapo aktualus, man keista. Kol aš jo nekontroliavau, jis vyko tris mėnesius ir kažkodėl niekam nebuvo aktualus, o staiga aš gaunu prieš kelias dienas kontrolę ir kažkur kažkas sužino ir pradeda mane visi atakuoti“, – stebėjosi prokuroras L.Kuprusevičius.

Anot jo, prieš tai tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas.

Paklaustas, kodėl buvo perduota šio tyrimo kontrolė kitam prokurorui, L.Kurpusevičius atsakė: „Taip suprantu dėl darbo krūvių paskirtymo, čia reiktų viršininko klausti, tai ne mano kompetencija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas