Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 19

Naujasis STT vadovas L.Pernavas apie ikiteisminius tyrimus dėl „čekiukų“ skandalo: „Nemažas krūvis“

Buvęs policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pirmadienį oficialiai tapo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu. Išskirtiniame pokalbyje su 15min jis pasidalino pirmos darbo dienos įspūdžiais, pagrindiniais tikslais bei pastabomis apie „čekiukų“ skandalą.
Linas Pernavas, Gitanas Nausėda
Linas Pernavas, Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

L.Pernavas kartu su savo pavaduotojais pirmadienį prisiekė prezidentui Gitanui Nausėdai ir pradėjo penkerius metus truksiančią kelionę.

Tai – jo grįžimas į Lietuvą, kadangi iki šiol keletą metų jis gyveno Jungtinėje Karalystėje, kur ėjo Lietuvos policijos atašė pareigas.

„Aš trejus su puse metų gyvenau ir dirbau Jungtinėje Karalystėje, o dabar kraustausi į Lietuvą – daiktai dar pakeliui. Vienur baigiu, kitur pradedu – turbūt Lietuvoje iš vieno miesto į kitą pervažiuoti būtų šiek tiek paprasčiau, bet mes kalbame apie dvi skirtingas valstybes“, – 15min pasakojo L.Pernavas.

„Toks pereinamasis periodas dabar“, – pridūrė jis.

Jis pripažino, kad sulaukti pasiūlymo tapti institucijos, atsakingos už korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir antikorupcinę žvalgybą, vadovu jam buvo staigmena.

„Nesitikėjau tokio pasiūlymo. Jis buvo netikėtas“, – tvirtino institucijos vadovas.

„Pirmas įspūdis – geras“

Naujasis STT vadovas, paklaustas, kokia buvo pirma darbo diena, atsakė, kad ji buvo „įtempta“ – per ją jis prisiekė prezidentui, taip pat susitiko ir su tarnybos darbuotojais.

„Daug kas nauja, bet pirmas įspūdis – geras. Man atrodo, kad su kolektyvu kontaktas yra. Pasikalbėjome apie darbo organizavimą, principus, planus“, – kalbėjo L.Pernavas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda, Linas Pernavas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda, Linas Pernavas

Sportuoti laisvalaikiu mėgstantis buvęs generalinis komisaras tvirtino naujoje darbovietėje sporto salės neieškojęs – prioritetai kiti.

„Tai nėra mano darbo dalis. Du prioritetai yra – darbas ir šeima, o visa kita yra laisvalaikis, kurį derinu prie šeimos ir prie darbo“, – atviravo naujas STT vadovas.

Kokie tikslai?

Jis pabrėžė, kad STT darbe – visi elementai svarbūs: ir švietimas, ir prevencija, ir ikiteisminiai tyrimai, dėl to vieno iš jų neketina išskirti.

„Visas kompleksas šitų priemonių gali duoti mūsų norimą rezultatą. Negalima sakyti, kad kažkuri viena yra svarbesnė (...) Mes orientuosimės į ilgalaikę perspektyvą – ne į vieną ar du mėnesius, o į keletą metų“, – tvirtino STT vadovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

Pasak jo, STT privalo matyti „sistemines problemas“ ir galvoti, kaip jas būtų galima išspręsti.

Artimiausiu metu L.Pernavas ruošiasi pasikalbėti su visais STT darbuotojais ir išgirsti jų lūkesčius – toks pagrindinis tikslas šiuo metu, po to, anot naujo STT vadovo, bus galima galvoti apie tolimesnius tikslus.

„Pasikalbėti apie jų lūkesčius, iššūkius, siūlomus sprendimų būdus, lūkesčius pačiai institucijai, lūkesčius man – tai yra dalykai, kurie yra būtini ir tik susitikus su visais darbuotojais bus galima skelbti ir tolimesnius tikslus“, – kalbėjo L.Pernavas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Lino Pernavo ir pavaduotojų priesaika
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Lino Pernavo ir pavaduotojų priesaika

„Labai svarbu, kad su kolektyvu matytume bendrą vaizdą ir tas mūsų matymas, požiūris būtų vienodas – vienodai suprastume jį“, – pridūrė jis.

Tuo pačiu jis tvirtino, kad kol kas anksti daryti išvadas apie būsimus pokyčius STT, tačiau pabrėžė nematantis šiuo metu poreikio „esminiams pokyčiams“, tačiau korekcijų gali būti.

„Institucija dirba gerai, tačiau tai nereiškia, kad nėra taisytinų vietų, kur mes galime pasitempti ir pasistengti. Eigoje matysime, ką mes galime koreguoti, taisyti“, – teigė naujasis STT vadovas.

Dėl „čekiukų“ skandalo – darbymetis

L.Pernavas STT vairą perėmė tuo metu, kai jau pradėti mažiausiai devyni ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo tarybos nario lėšomis.

Pasak naujo institucijos vadovo, toks tyrimų skaičius yra didelis, todėl dabar tarnybos agentams – pats darbymetis.

„Institucijai tai yra nemažas krūvis“, – pabrėžė L.Pernavas.

Šie ikiteisminiai tyrimai pradėti akcijos „Skaidrinam“ iniciatoriui vis viešinant galimai neskaidrius tarybos nario išlaidų panaudojimo atvejus.

Taip pat keliolika viešojo intereso gynimo procedūrų pradėjusi ir Generalinė prokuratūra.

Ilgametė patirtis teisėsaugoje

Naujasis STT vadovas 1999 metais baigė Lietuvos teisės universitetą, 2005 metais – Vilniaus universitetą, kur įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Pernavas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Pernavas

Tarnybą vidaus reikalų sistemoje L.Pernavas pradėjo 1995 metais, vadovaujamas pareigas įvairiuose regioniniuose komisariatuose jis ėjo nuo 1999 metų, o 2014-2019 metais buvo policijos generalinis komisaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas