Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 20

Studentų kantrybė išseko – kreiptasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (atnaujinta 15.30 val.)

Pirmadienį Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama kuo skubiau išnagrinėti Seimo narių elgesį. Manoma, kad Seimo nariai galėjo tikslingai nesiregistruoti posėdyje, kuriame svarstytos svarbios studentams Aukštojo mokslo pataisos.
Seimas.
Seimas. / Arūno Ivaškevičiaus nuotr.

Seimo plenariniame posėdyje parlamentarų balsų neužteko, kad būtų priimta pataisa, kuri užtikrintų nemokamą aukštąjį mokslą akademinių skolų neturintiems studentams. Už pataisos priėmimą balsavo 66 parlamentarai, 2 susilaikė, tad pritrūko kvorumo priimant įstatymą, mat privalo balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Pataisa nebuvo priimta.

Po šiandien vykusio LR Seimo plenarinio posėdžio, kai svarstant Aukštojo mokslo įstatymo pataisas Seimo posėdžių salėje buvę seimo nariai tikslingai nesiregistravo dalyvauti posėdyje, LSAS kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama kuo skubiau išnagrinėti šį atvejį ir pateikti visuomenei ir žiniasklaidai išvadas dėl tokio LR Seimo narių piktnaudžiavimo.

Ką veikė Seimo nariai?

"LR Seimo statutas aiškiai numato, kad Seimo narys privalo dalyvauti Seimo posėdžiuose. Pateisinamomis nedalyvavimo posėdyje priežastimis, pasak LR Seimo statuto, laikomas Seimo nario laikinasis nedarbingumas, komandiruotė, atostogos vaikui prižiūrėti ar kitos svarbios aplinkybės. Tačiau šiandien šiomis statute minimomis pateisinamomis aplinkybėmis posėdžių salėje buvę ir nesiregistravę seimo nariai negalėtų dangstytis", – rašoma LSAS kreipimosi tekste.

"Daugiau nei dešimt LR Seimo narių svarstymo metu fiziškai buvo posėdžių salėje, tačiau posėdyje leido sau nedalyvauti. Tai nepagarba ne tik studentams, akademinei bendruomenei, rinkėjams, bet ir visai Seimo institucijai. Nesiregistruota klausimo priėmimui dėl "gerai besimokančio" sąvokos buvo tikslingai, nes vos po šešių minučių svarstant kitą klausimą, užsiregistravusiųjų gerokai padaugėjo", – sako LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Pasak studentų atstovės, sprendžiant Aukštojo mokslo įstatymo pataisos ateitį posėdyje nedalyvavo ir Seimo nariai Gintaras Steponavičius bei Roma Žakaitienė. Tačiau po šio įstatymo pataisos sprendimo, minėti Seimo nariai vėl ėmėsi darbo.

"Liūdniausia, kad šiandien svarbaus sprendimo priėmimas žlugo todėl, kad šitaip elgėsi ne vienas LR Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys, tariamai aukštojo mokslo situacija susirūpinę ar net "aukštojo mokslo reformos architektais" save įvardijantys asmenys. Šis posėdis tik dar kartą parodė, jog rūpestis žmonėmis ir šalies ateitimi tėra įprastas priešrinkiminis triukas, kuris vos gavus Seimo nario mandatą virsta darbo imitacija ir išsisukinėjimu nuo pareigų", – piktinasi LSAS vadovė.

Avansu mokėti nereikės

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos įsitikinimu, gėdinga, kai LR Seimo nariai, kuriems patikėta Tautos atstovo teisė, tikslingai atidėlioja svarbių klausimų sprendimą.

Šiuo metu gerai besimokančiu studentu laikomas tas, kurio akademinis vidurkis yra ne mažesnis kaip 8 balai, žemesnį pažymių vidurkį turinti studentas privalės mokėti už studijas.

Premjeras Gediminas Kirkilas yra patvirtinęs, jog lėšų finansuoti mokslui bus rasta. Tam prireiks kasmet 60 mln. litų. Iš kur bus paimti pinigai, vis dar nenurodyta.

Tačiau pirmadienį Seime priimta kita įstatymo pataisa. Avansu už mokslą pirmąjį semestrą studentams mokėti nereikės. Valstybinių aukštųjų mokyklų studentai už 2008–2009 mokslo metų rudens semestrą mokės tik jam pasibaigus. Šią pataisą Seimas priėmė vienbalsiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito