Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 15

Subyrėjo Alytaus rajono valdžios pirkinys – kiniška skulptūra: ją tyliai pakeitė kita

Skandalingas Alytaus rajono savivaldybės pirkinys – dvi iš Kinijos internetu pirktos skulptūros, kainavusios apie 12 tūkstančių eurų, toliau kelia aistras. Paaiškėjo, kad Giluičio ežero pakrantėje neseniai pastatyta skulptūra subyrėjo, o jos vietoje iškilo kita. Savivaldybės atstovės teigimu, „skulptūra yra pakeista dėl išryškėjusių nežymių kokybės trūkumų“.
Kinetinės skulptūros Alytaus rajone
Kinetinės skulptūros Alytaus rajone / 15min skaitytojo nuotr.

„Alytaus rajono savivaldybė iš Kinijos įsigijo dvi skulptūras, kurios abi turėjo būti pastatytos. Deja, visai neseniai pirmoji skulptūra buvo pakeista antrąja. Miestelio gyventojai, pastebėję tai, ėmė klausinėti – kurgi dingo pirmoji skulptūra? Ar ji buvo pakeista kita, kadangi net pučiant stipriam vėjui nesisuko? Ar atspindėdama kinišką kokybę ji per mėnesį subyrėjo? Ar 6000 eurų kainavusi skulptūra bus grąžinta pardavėjui ir susigrąžinsime pinigus? Ar sunkiai uždirbami miesto žmonių pinigai, už kuriuos perkami tokie „unikalūs“ meno kūriniai, bus išmetami į šiukšlių dėžę? O galbūt bus siekiama užglaistyti kinišką kokybę ir slapta bus nupirkta dar viena skulptūra, kadangi jos turi būti dvi?“ – klausė į 15min kreipęsis susirūpinęs gyventojas.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Indrė Mikelionytė-Pranculevičienė paaiškino, kad šiuo metu skulptūra yra pakeista dėl išryškėjusių nežymių kokybės trūkumų.

Taip pat yra svarstomos visos teisinės galimybės ir kontaktuojama su tiekėju dėl galimybės pakeisti prekę ar susigrąžinti pinigus.

„Taip pat yra svarstomos visos teisinės galimybės ir kontaktuojama su tiekėju dėl galimybės pakeisti prekę ar susigrąžinti pinigus. Taip pat galvojama apie teritorijos pritaikymą galimam skulptūrų parko steigimui, plenero organizavimą, diskutuojama su gyventojais, renkama forma ir idėjos skulptūrų sukūrimui ir pastatymui“, – teigė ji.

Alytaus rajono savivaldybės architektas Edvardas Minkevičius 15min anksčiau paklaustas, kaip vertina faktą, kad iš Kinijos internetu įsigyta skulptūra – masinės gamybos objektas, kuris, kritikų teigimu, neturi jokios meninės vertės, teigė, jog yra labai įvairių ir skirtingų požiūrių į meną.

„Žymus šios meno šakos atstovas Andy Warholas į savo kūrybą įtraukė šilkografijos techniką, kurdamas naudojosi trafaretais, kad galėtų greičiau perteikti dominusias idėjas ir jas padauginti norimą kartų skaičių. Tad teigti, kad masinės produkcijos daiktai neturi jokios meninės vertės, būtų gan netikslu ir mėgėjiška“, – kalbėjo jis.

E.Minkevičius anksčiau teigė, kad savivaldybė svarstė galimybę skulptūrą įsigyti Lietuvoje, tačiau, internete nepavyko rasti nė vieno lietuvių skulptoriaus, kuriančio kažką panašaus.

Žinia apie Alytaus rajono savivaldybės pirkinį – kinišką skulptūrą, primenančią žymaus Jungtinių Valstijų (JAV) menininko Anthony Howe‘o kūrybą, perskriejo Atlantą. A.Howe‘as 15min patvirtino – tai kopija.

Anksčiau kalbintas pašnekovas neatmetė galimybės, kad dėl plagijavimo kreipsis į teisėsaugą, ypač jeigu paaiškės, kad ir antroji Alytaus rajono valdininkų internetu pirkta „skulptūra“ – taip pat jo kūrybos kopija. Anot pašnekovo, tai ne pirmas panašus atvejis. „Vis dėlto tikiuosi, kad to neprireiks ir valdininkai priims teisingą sprendimą“, – tąkart paaiškino menininkas.

15min skaitytojo nuotr./Skulptūros Alytaus rajone
15min skaitytojo nuotr./Skulptūros Alytaus rajone

Giluičio ežero pakrantėje pastatyta antroji skulptūra taip pat vizualiai primena A.Howe‘o skulptūrą, todėl 15min Alytaus rajono savivaldybės atstovės taip pat klausė: „Kaip vertinate sprendimą už kone 12 tūkstančių eurų internetu iš Kinijos nusipirkti dvi skulptūras, iš kurių viena, kaip teigė amerikiečių skulptorius A.Howe, yra jo kūrinio kopija? Beje, šiuo metu ežero pakrantėje stovinti skulptūra taip pat primena šio menininko kūrinį. Kaip tai vertinate?“

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Indrė Mikelionytė-Pranculevičienė į šiuos klausimus neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito