Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Sukčiai platina tariamus bankų siūlymus uždirbti: susigundžius gresia duomenų vagystė

Interneto sukčiai pinigų viliojimo schemoms pasitelkia ir žinomų finansų įstaigų pavadinimus. Socialiniuose tinkluose ne vien negirdėtos finansavimo platformos, bet ir bankai tariamai siūlo investuoti ir greitai gauti nemažą pelną. Tai yra apgavystė – paspaudus ant pateiktų nuorodų geriausiu atveju galima sulaukti siūlymo įsidiegti nesaugią programinę įrangą, bet gali būti paprašyta jautrios informacijos, pavyzdžiui, prisijungimo prie banko sąskaitos duomenų.
Finansiniai sukčiai naudojasi įvairiomis kaukėmis, kad įtikintų auką ir paskatintų atiduoti pinigus. Siekis prisijungti prie asmens interneto banko arba raginimas padaryti pavedimą – bendras visiems apgavikų scenarijams.
Finansiniai sukčiai / LBA nuotr.

Vilioja 100 dolerių premija

Socialiniame tinkle „Facebook“ kurį laiką kabo Švedijoje ir Baltijos šalyse veikiančio „Swedbank“ siūlymas investuoti į akcijas.

Jis kažkodėl surašytas rusiškai: „Swedbank“ atvėrė investavimo duris!

Dabar kiekvienas norintis gali pasinerti į prekybos akcijų rinkose pasaulį, kuriame jau daugiau nei 80 proc. dalyvių sugebėjo padidinti savo investicijas vos per pirmąsias dvi bendradarbiavimo savaites.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Neva „Swedbank“ pasiūlyme pelningai investuoti pateikta nuoroda, kuri vedą į nesaugų tinklalapį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Neva „Swedbank“ pasiūlyme pelningai investuoti pateikta nuoroda, kuri vedą į nesaugų tinklalapį

Spauskite „Skaityti daugiau“, užpildykite trumpą klausimyną ir mūsų finansų ekspertai susisieks su jumis dėl nemokamos konsultacijos. Atverkite duris į sėkmę ir finansinį raštingumą kartu su mumis!“

Panašiu metu „Facebook“ pasirodė ne toks aiškus, bet irgi nemažu uždarbiu viliojantis „Revolut“ pasiūlymas.

Įraše paskelbtas tik šio banko, finansinių technologijų kompanijos kortelės paveiksliukas ir taip pat rusiškai parašyta: „Iki 2300 € pasyve (sąskaitoje – red. past.) per savaitę. Gauk pirmus 100$ po registracijos.“

Pasiūlymas – iš „Swedbank“ kaimynystės?

Nors minimos žinomos ir patikimos finansų įstaigos, skelbimais nereikėtų beatodairiškai susivilioti. Juos patyrinėjus galima rasti ne vieną užuominą, kad kvepia sukčiavimu.

Abu skelbimai kažkodėl surašyti rusiškai, nors „Revolut“ yra įsikūręs Jungtinėje Karalystėje, o „Swedbank“ yra švediškas. Nors pastarasis bankas veikia ir Baltijos šalyse, kur gyvena daug rusakalbių, informaciją jis pateikia jų valstybinėmis kalbomis ir tik kaip papildomas galima pasirinkti anglų arba rusų.

Nei „Revolut“, nei „Swedbank“ tinklalapiuose nėra jokio panašaus siūlymo užsidirbti. Paieška internete pagal pirmą cituoto įrašo sakinį taip pat nerezultatyvi – „Google“ paieškos sistema neranda jokios panašios informacijos.

Be to, neaišku, kodėl „Revolut“ žada 100 JAV dolerių premiją, nors iš pradžių kalbama apie eurus.

Abu pasiūlymai pasirodė paprastose „Facebook“ paskyrose, ne pasidalijant jais iš bankų puslapių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Revolut“ tariamai siūlo uždirbti tūkstančius eurų, bet premija žadama doleriais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Revolut“ tariamai siūlo uždirbti tūkstančius eurų, bet premija žadama doleriais

„Swedbank“ pasiūlymas pasirodė „Facebook“ anketoje, kuri apibūdinta kaip „platforma, aprūpinta algoritmais, galinčiais analizuoti duomenis ir numatyti rinkos pokyčius“.

Taip pat skaitykite: Vos 3 eurus „kainuosiančios“ garso kolonėlės atsieis brangiai – jas siūlo sukčiai

Nurodytas ir jos adresas – Vilniaus Konstitucijos pr. 21B. Tai yra beveik prieš šio banko būstinę. Šioje vietoje stovi verslo centras „Quadrum“, kuriame, beje, įsikūręs ir „Revolut“ biuras.

Ekrano nuotr. iš google.com maps/Tariamas „Swedbank“ siūlymas uždirbti paskelbtas iš „Facebook“ anketos, kurioje nurodytas netoli banko esančios vietos adresas
Ekrano nuotr. iš google.com maps/Tariamas „Swedbank“ siūlymas uždirbti paskelbtas iš „Facebook“ anketos, kurioje nurodytas netoli banko esančios vietos adresas

Ši „Facebook“ paskyra, panašu, buvo sukurta balandžio pradžioje, prieš pat paskelbiant įrašą apie banko pasiūlymą. Joje nuo to laiko buvo pasirodė vos keli įrašai, ne vienas jų nesusijęs su finansais.

Be to, paspaudus ant nuorodos, pateiktos įraše, iškart pasirodo įspėjimas apie apgaulingą puslapį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Paspaudus pateiktą nuorodą pasirodo įspėjimas, kad puslapis yra nesaugus ir, pavyzdžiui, gali perimti jautrią informaciją
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Paspaudus pateiktą nuorodą pasirodo įspėjimas, kad puslapis yra nesaugus ir, pavyzdžiui, gali perimti jautrią informaciją

Internete nėra ir panašių įrašų su „Revolut“ siūlymu uždirbti. Tad galima daryti prielaidą, kad ir vienas, ir kitas įrašas yra sukurtas sukčių.

Bankai pataria, kaip saugotis apgaulės

Nepriklausomas tyrimų centras Debunk.org ne kartą yra įspėjęs apie atvejus, kai žmonės, radę internete intriguojantį pranešimą ar pažadą greitai paturtėti, iš tiesų yra viliojami į apgaulingas investavimo schemas ar prašomi atskleisti asmens duomenis.

Ekspertų žodžiais, 99 proc. atvejų, suvedus savo duomenis, jie pavagiami sukčių. Todėl svarbu kritiškai pažvelgti į gundymą greitai uždirbti pinigų ar dėmesį traukiančias antraštes, išsiaiškinti, kas jas skelbia, kokios interneto svetainių nuorodos.

Pravartu patikrinti komentarus – kartais kiti vartotojai jau būna pastebėję, kad kažkas negerai.

„Jei jau paspaudžiate nuorodą, reikia patikrinti, kur ji nuveda, – įspėja Debunk.org. – Atsidariusios svetainės dizainas gali atrodyti lygiai taip pat, kaip lietuviško žiniasklaidos kanalo ar „Facebook“, bet iš tiesų tai – visai kitas puslapis, iš kurio ir pavagiami duomenys.“

Patarimų, kaip saugotis sukčių, pateikia ir „Swedbank“, ir kiti Lietuvoje veikiantys bankai, pavyzdžiui, SEB, ir pats Lietuvos bankas.

Portalas 15min yra ne kartą rašęs apie panašius sukčiavimo atvejus.

Taip pat skaitykite: „Elonas Muskas“ iš vyro išviliojo 0,5 mln. eurų: nepasiduokite tokioms apgaulėms

Taip pat skaitykite: Neapsigaukite: iš jūsų nori ne dėmesio istorijai apie dingusį Mykolą, o pinigų

Taip pat skaitykite: Meluoja apie Šarūną Stepukonį, rodo gaisro aukas ir laidų bei renginių vedėją

Taip pat skaitykite: Gitano Nausėdos kalbą apie karą pavertė kvietimu investuoti į abejotiną projektą

Taip pat skaitykite: Socialiniuose tinkluose siaučiančių sukčių įrankiu tapo ir prezidentas, ir žiniasklaida

Taip pat skaitykite: Saugokite pinigus nuo sukčių: Dalios Grybauskaitės nuotrauka nereiškia lengvo pelno

Taip pat skaitykite: Sukčiai lengvatikių ieško pasitelkdami žinomų žmonių vardus ir veidus

Požymiai, kad galite būti apgautas sukčių

  • Žadama greita grąža, o pasiūlymo laikas „labai ribotas”.
  • Sulaukiate įkyrių pasikartojančių skambučių su siūlymu investuoti.
  • Pasiūlymas galioja tik jums ir juo prašoma su nieko nesidalinti.
  • Pasiūlyta aplankyti interneto svetainė neturi saugumo sertifikatą žyminčios spynelės arba bendraujama susirašinėjimo programėlėmis („Viber”, „WhatsApp”).
  • „Brokeris” siūlo viską sutvarkyti už jus, tereikia pateikti el. bankininkystės, kortelės ar asmens dokumento informaciją. O gal prašo atsisiųsti programą (dažniausiai „AnyDesk”) ir prisijungti prie interneto banko, neva padės greitai viską „sutvarkyti”. Neskubėkite suteikti atstovavimo teisių „agentui”. Tikri tarpininkai padeda savo žiniomis, o ne mygtukų paspaudimu už klientą.

Šaltinis: Policijos departamentas

15min verdiktas: sukčiai. „Facebook“ neva bankų skelbiami siūlymai greitai užsidirbti yra sukčiavimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius