Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 21

Sumaištis tarp pensininkų: dėl naujos gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkos 3 tūkst. jų nesulaukė pensijų

Tiems, kurie mano, kad Lietuvos pašto paslaugomis interneto laikais niekas nebesinaudoja, reiktų pasiūlyti į pašto skyrių užsukti dešimtąją mėnesio dieną. Nustebsite pamatę, kokia eilė! Ponia Ona M. – tik viena iš laukiančiųjų. Moteris sako, kad gegužės 10-osios laukė su nerimu ir iki paskutinės akimirkos mintyse dėliojo blogiausią siužetą – ką daryti, jeigu šį mėnesį pensijos negaus?
Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas
Pensininkai/ Asociatyvi nuotr. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal nuo šių metų pradžios įsigaliojusį Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą, registracija „prie savivaldybės“ panaikinta, o socialinio draudimo, valstybines pensijas (nukentėjusiųjų, mokslininkų), kompensacijas už ypatingas darbo sąlygas, vaiko išlaikymo išmokas (alimentus) „Sodra“ gali skirti ir mokėti tik deklaravusiems gyvenamąją vietą arba įtrauktiems į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą gyventojams.

Sulaukė perspėjančio laiško

Kauno rajone gyvenančią Oną M. balandžio pabaigoje pasiekė neįprastas laiškas, kuriame nurodyta: „Jei iki 2018 m. balandžio 30 d. nedeklaruosite savo gyvenamosios vietos Lietuvoje ar nebūsite įtraukta į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, pensijos mokėjimas nuo 2018 m. gegužės 1 d. jums bus stabdomas.“

Norvegijoje gyvenanti senolės dukra pasakoja, kad pranešimas gavėją pasiekė tik dėl laimingo atsitiktinumo.

„Laiškas išsiųstas adresu Kauno mieste, kuriuo mama jau ilgą laiką negyvena. Ji jau seniai buvo priregistruota „prie savivaldybės“, Kauno rajone. Laimei, ankstesniame jos būste gyvena giminaičiai, kurie laišką mamai perdavė. Klausėme seniūnijos darbuotojų, kodėl laišką siuntė senu adresu, nors žmogus ten negyvena. Juk turėjo matyti informaciją, kad mama registruota „prie savivaldybės“. Darbuotojai paaiškino, kad mato informaciją, jog asmuo gyvena Kauno rajone, tačiau tikslesnių duomenų neturi, todėl laiškas išsiųstas adresu, kuriuo jis buvo registruotas paskutinį kartą“, – 15min pasakojo Onos M. dukra.

Atidėjimas nenumatytas

Pašnekovės teigimu, kaip tik šiuo metu yra tvarkomi būsto dokumentai. Šie procesai paprastai užtrunka ilgiau, negu norėtųsi, todėl iki šiol gyvenamosios vietos deklaruoti būste, kuriame senolė gyvena, nebuvo galimybės.

„Pirmiausia kreipiausi kontaktais, kurie buvo nurodyti laiške. Geranoriškai nusiteikusi „Sodros“ darbuotoja išklausė situaciją, tačiau pabrėžė, kad įstatymiškai joks atidėjimas nėra numatytas. Tada susisiekiau su seniūnijos darbuotojais. Jie pasakė, kad šiuo atveju senolę geriausia užregistruoti pas artimuosius, gyvenančius Kauno mieste. Pagalvojau, kad tai nėra teisinga, juk už „naują“ gyventoją giminaičiai turės mokėti papildomus mokesčius.

Galiausiai internete suradau gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą. Jame buvo aiškiai parašyta, kad asmenys, kurie dėl ne nuo jų priklausančių priežasčių negali deklaruoti savo gyvenamosios vietos, gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Tada dar kartą kreipiausi į seniūniją ir mama buvo įrašyta į šių asmenų kategoriją. Tai buvo paskutinė mėnesio diena, todėl nebuvome tikri, ar suspėjome pateikti duomenis.

Suprantu, kad pasikeitė įstatymas, tačiau pasigedome išsamesnės informacijos. Mūsų atveju viskas baigėsi laimingai, tačiau kiek yra vienišų senolių, atsidūrusių panašioje situacijoje“, – svarstė pašnekovė.

Pensijų mokėjimas sustabdytas 3 tūkst. pensininkų

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis teigia, kad, remiantis preliminariais duomenimis, šiuo metu gali būti apie 3 tūkst. pensininkų, kuriems pensijų mokėjimas yra sustabdytas. Vilniuje tokių pensininkų yra apie 700, Klaipėdoje bei Kaune – maždaug po 600.

Suprantu, kad pasikeitė įstatymas, tačiau pasigedome išsamesnės informacijos. Mūsų atveju viskas baigėsi laimingai, tačiau kiek yra vienišų senolių, atsidūrusių panašioje situacijoje.

„Skaičiuojame, kad, palyginti su tuo, kiek šių metų pradžioje priskaičiuota gyventojų, kurie nebuvo deklaravę gyvenamosios vietos ar nebuvo įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, gyvenamąją vietą deklaravo pusė jų.

Gyventojams toliau aktyviai deklaruojant gyvenamąją vietą, pensijų mokėjimus vis atnaujiname. Tai lėmė ir aktyvi „Sodros“ veikla. Nors „Sodra“ atlieka tik administravimo funkciją ir jos veikla nėra niekaip susijusi su Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo priėmimu, ėmėmės aktyvių žingsnių informuoti visuomenę. Apie tai daug skelbėme žiniasklaidoje, taip pat patikrinome kiekvieno gyvenamosios vietos nedeklaravusio pensininko bylą ir jeigu ten iš seniau buvo nurodytas koks nors telefono numeris ar adresas, darėme viską, kad kiekvieną žmogų asmeniškai pasiektume ar skambučiu, ar laišku“, – tikino S.Jarmalis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

Jis patvirtino, kad įstaigos darbuotojai susidūrė su problema, nes daugelis asmenų buvo išsiregistravę ir nepateikę informacijos apie naują gyvenamąją vietą.

„Tikėjomės, kad juos pasieks informacija per žiniasklaidą, taip pat pasitelkėme savivaldybes ir seniūnijas, kuriose dirbantys specialistai galėjo turėti ryšį su pensininkais, nedeklaravusiais gyvenamosios vietos“, – teigė jis.

Išmokų negauna ir apie 2 tūkst. vaikų

„Sodros“ atstovas atkreipė dėmesį į informaciją, kuri svarbi ne tik pensininkams. Nuo šių metų pradžios gyventojai, negaunantys viso arba dalies išlaikymo (alimentų), priteisto vienam iš tėvų arba abiem tėvams, prašymus skirti išmoką teikia „Sodrai“.

Svarbu žinoti, kad norint gauti išmoką tiek vaikas, tiek ir išmoką už vaiką gaunantis suaugusysis turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje. Išmoka neskiriama ir jeigu vaikas ar išmokos gavėjas gyvena kitoje šalyje ir yra deklaravę išvykimą. „Sodros“ duomenimis, išmokų mokėjimas sustabdytas maždaug 2 tūkst. vaikų.

„Sodra“ ragina pensininkus ir kitus gyventojus, kurie iki šiol buvo deklaravę gyvenamąją vietą „prie savivaldybės“ arba išvis jos nedeklaravę, kreiptis į savo faktinės gyvenamosios vietos seniūniją ir deklaruoti gyvenamąją vietą arba pateikti prašymą juos įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Tai galima padaryti atvykus į savo seniūniją ar savivaldybę, taip pat per elektroninius valdžios vartus.

Jeigu gyventojas neturi galimybės deklaruoti gyvenamosios vietos, yra kita išeitis. Jis gali būti įtrauktas į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Tuomet išmokos irgi yra mokamos. Norint patekti į šią apskaitą, reikia nuvykti į faktinės gyvenamosios vietos seniūniją arba savivaldybę, pateikti asmens dokumentą, nurodyti priežastį, kodėl nėra galimybės deklaruoti gyvenamąją vietą, ir nurodyti adresą, kur žmogus faktiškai gyvena.

Pavėlavusiems sankcijų nenumatyta

„Sodra“ ramina, kad pavėlavusiems deklaruoti gyvenamąją vietą sankcijų nebus. Pensijų ir kitų išmokų mokėjimas bus atnaujintas iškart, kai tik gyvenamoji vieta bus deklaruota, be to, išmokamos sumos ir už praėjusį laikotarpį.

„Sodra“ ramina, kad pavėlavusiems deklaruoti gyvenamąją vietą sankcijų nebus. Pensijų ir kitų išmokų mokėjimas bus atnaujintas iškart, kai tik gyvenamoji vieta bus deklaruota, be to išmokamos sumos ir už praėjusį laikotarpį.

„Mums svarbu, kad visi gyventojai, kuriems priklauso pensijos ar kitos išmokos, jas gautų. Mūsų teritoriniai skyriai ir toliau aktyviai bendradarbiauja su savivaldybėmis ir seniūnijomis, mėgindami tiesiogiai pasiekti šiuos gyventojus ir paraginti deklaruoti gyvenamąją vietą.

Taip pat lanksčiai ir geranoriškai žiūrėsime į tuos, kurie kreiptis į seniūniją ar savivaldybę negalėjo dėl objektyvių priežasčių – ligos, kelionės į užsienį, ar dėl to, kad dokumentų pateikimas ar kiti procesai užtruko. Tokiu atveju reikėtų bendruoju „Sodros“ informacijos telefonu ar atvykus į bet kurį klientų aptarnavimo skyrių informuoti, kad dar nedeklaravote gyvenamosios vietos dėl objektyvių priežasčių ir tas priežastis nurodyti. Tuomet pensijos mokėjimas bus atnaujintas dar dviem mėnesiams, per kuriuos žmogus turės laiko susitvarkyti gyvenamosios vietos deklaravimą“, – paaiškino S.Jarmalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas