Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 13

Sunkios dienos A.Anušauskui: ką reiškia bendražygių kritika ir Vokietijos demaršas

„Jeigu būtų krizės laikotarpis, tai ši brigada, priskirta Lietuvai, per 10 dienų būtų permetama į Lietuvą“, – savaitgalį Rukloje pareiškė Arvydas Anušauskas bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos gynybos ministre. Ši frazė pakurstė iki šiol neregėtą kritiką krašto apsaugos ministrui ne tik iš opozicijos, bet ir iš prezidento Gitano Nausėdos bei bendražygių konservatorių partijoje. Už šių ginčų slypi skirtingi požiūriai į tai, kaip bendrauti su Vokietija. O bendravimo toną bando užduoti ir pats Berlynas.
Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų apsilankymas Vokietijos brigados karių pratybose
Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų apsilankymas Vokietijos brigados karių pratybose / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Lietuvos valdžia siekia, kad šalyje būtų nuolat dislokuota Vokietijos brigada su maždaug 5 tūkst. karių. Tam reikia ir politinės valios, ir praktinio pasirengimo.

Lietuva turi išvystyti infrastruktūrą – pastatyti kareivines, įrengti poligonus ir amunicijos sandėlius. Vokietijos kariuomenė turi suformuoti naujus karinius dalinius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gaižiūnų poligonas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gaižiūnų poligonas

Politiniu lygiu sutarimas patvirtintas birželį. Prezidentas Gitanas Nausėda ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas tada paskelbė bendrą pareiškimą, kad „Vokietija yra pasirengusi vadovauti tvirtai ir kovai pasirengusiai brigadai Lietuvoje“.

Jame rašoma, kad iš pradžių šiai brigadai vadovaus Lietuvoje nuolat dislokuotas brigados priešakinės vadavietės elementas, o brigadą sudarys specialiai šiam tikslui skirtos Vokietijos kovinės pajėgos. Datos susitarime nėra nurodomos.

Praktinis kelias iki visapusiškos brigados dislokavimo Lietuvoje kelia įtampą ir šalies viduje, ir diskusijose su vokiečiais.

Šis straipsnis parengtas remiantis pokalbiais su procese dalyvaujančiais pareigūnais iš skirtingų valdžios šakų.

Planas Vokietijai

15min žiniomis, Lietuvos Vyriausybė neseniai Vokietijai pristatė planą, pagal kurį iki 2026 metų galėtų priimti brigados dydžio vienetą.

Jame numatomos naujos kareivinės, Pabradės ir Gaižiūnų poligonų plėtra, Rūdninkų poligono įrengimas.

Kai kurie valdžios atstovai tikėjosi, kad šis planas leis gauti aiškesnį politinį Vokietijos įsipareigojimą dėl brigados dislokavimo su konkrečiomis datomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas