Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 11 11

Sunkmečio mastą atspindi prašymai skirti paramą

Savivaldybių duris varsto vis daugiau žmonių, neišsiverčiančių be paramos.
Maisto davinys
Šaltuoju metų laiku ir esant sunkmečiui sulaukiama daug žmonių, besikreipiančių dėl socialinių išmokų. / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Klaipėdos rajono Socialinės paramos teikimo komisijoje kiekvieną mėnesį svarstomi gyventojų prašymai dėl įvairios paramos skyrimo išimties tvarka. Šaltuoju metų laiku ir esant sunkmečiui sulaukiama daug žmonių, besikreipiančių dėl socialinių išmokų, šildymo kompensacijų, vienkartinių pašalpų ar nemokamo maitinimo.

Šešiskart daugiau lėšų

„Socialinių pašalpų skaičiaus kitimas greičiausiai ir geriausiai parodo skurdo lygį. Nesunku palyginti. Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį išmokėjome apie 40 tūkst. litų socialinių pašalpų, šių metų spalį – 250 tūkst. litų. Socialinei paramai valstybės lėšų reikia labai daug, ypač šiuo metu. Savivaldybė, kiek leis galimybės, prisidės ir padės žmonėms išgyventi šį sunkų laiką“, – sakė Socialinės paramos teikimo komisijos pirmininkė, mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė. Pasak jos, pastebima tendencija, kad vasarą nemažai žmonių išsiverčia ir be pašalpų, tačiau rudenį situacija pasikeičia.

Dažniausiai į savivaldybę kreipiasi gyventojai, kai Valstybinei darbo biržai pagal įstatymus nebepriklauso mokėti bedarbio pašalpos, nes ji mokama apie pusmetį. Savivaldybė piniginę paramą teikia neribotą laiką, jeigu šeima ar vienas gyvenantis asmuo atitinka įstatymo nuostatas, pagal kurias jam gali būti skiriama parama.

Įstatymai numato, kad pašalpos, kompensacijos bei išmokos skiriamos iki tada, kai pagerėja padėtis – žmogus pradeda dirbti arba kitokiu būdu gauna pajamų.

Prašo šildymo kompensacijos

Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Atsiradus termofikacinei jėgainei, šildymas miestiečiams atpigtų.
Šiemet daugiau gyventojų kreipiasi dėl šildymo kompensacijos.

Turintiems mažas pajamas, netekus darbo, atsižvelgiant į turimą turtą, gaunamas pajamas, šeimos sudėtį, gyvenamosios vietos plotą, priklauso ir kompensacija už šildymą. Kai kuriais atvejais gyventojams apmokama visa šildymo sąskaitos suma.

„Šiemet kompensuoti šildymo kainą jau prašė dvigubai daugiau žmonių negu pernai per tą patį laiką. Tiesa, gyventojus turėtų guosti nors tai, kad kietojo kuro kainos šiemet yra žumiai kritusios: pernai už anglių toną tekdavo sumokėti apie 590 litų, o šiemet jų kaina siekia 399 litus. Savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje patvirtino kompensuojamą kietojo kuro (malkų) kainą, kuri turi įtakos skaičiuojant kompensaciją. Tai 118 litų už kietmetrį. Norėčiau akcentuoti, kad tarybos patvirtinta kaina yra viena didžiausių iš aplinkinių savivaldybių“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė.

Pasitaikė piktnaudžiavimo atvejų

Prieš keletą savaičių savivaldybę pasiekė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos raštas dėl galimai neteisingai pajamas nurodžiusių ir išmokas vaikui gavusių asmenų. Gali būti, kad apie 300 rajono šeimų, pateikusių neteisingą informaciją apie gaunamas pajamas, naudojosi  nepriklausančia parama – išmoka vaikui. Informacija šiuo metu tikrinama. Asmenys, neteisėtai pasisavinę valstybės lėšas, privalės jas grąžinti.

„Gaila, kad taip atsitiko. Liaudiškai sakant, norėta, kad žmonėms būtų paprasčiau, nereikėtų pristatyti tiek daug pajamas patvirtinančių dokumentų, o išėjo atvirkščiai. Seniūnijų socialiniai darbuotojai kiekvieną besikreipiantįjį dėl valstybės paramos įspėja, kad įvairių pašalpų, kompensacijų ir išmokų gavėjai yra atsakingi už pateikiamą informaciją apie šeimą, gaunamas pajamas. Tiesa, kai kurie atvejai, kai pajamos viršijo leistiną ribą, gali būti netyčiniai. Pavyzdžiui, jeigu žmogus pardavė butą ir gavo pajamų. Tuo metu jam parama pagal įstatymus nepriklausė, tačiau galbūt jis šito nežinojo“, – informavo savivaldybės atstovė.

Kai kurie atvejai, kai piktnaudžiauta valstybės parama, yra akivaizdūs. Paaiškėjo, kad yra šeimų, kurių pajamos vienam asmeniui viršijo net 6000 litų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas