Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 17

Šunų vedžiojimo aikštelė sukiršino bendruomenę: kaltina vieni kitus veikimu už kaimynų nugaros

Vilniaus Ozo parko kvartalo gyventojai susikibo tarpusavyje. Dalis vietinių nori Ozo parke turėti šunų vedžiojimo aikštelę, tą esą jau kurį laiką derina su Vilniaus savivaldybe. Tačiau kiti kaimynai supyko dėl tokio veikimo už jų nugarų, nes esą su visa bendruomene niekas šiuo klausimu nesikalbėjo. Jie siūlo aikštelę įrengti, bet toliau nuo namų ir ne tokią didelę.
Vieta, kur ketinama įrengti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę
Vieta, kur ketinama įrengti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasipiktino dėl nežinojimo

Kaip 15min pasakojo šio kvartalo gyventojai, Vilniaus savivaldybė ketina įrengti beveik tūkstančio kvadratinių metrų šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę vos už 20 metrų nuo gyvenamųjų namų. Arčiausiai atsiduria K.Ulvydo g. 11 namo A ir B1-B2 korpusai.

„Apie planus įrengti aikštelę sužinojome, tik kai po mūsų langais ir balkonais buvo pradėti kalti kuoliukai. Atsakingi už šį projektą „Vilniaus parkai“ ir savivaldybės administracijos padaliniai su Ozo parko gyventojais prieš tai nesikalbėjo, nuomonės neklausė nei dėl aikštelės poreikio Ozo parke, nei dėl jos vietos.

Šis projektas, mūsų nuostabai, daromas „tylomis“, kaip paaiškėjo iš feisbuke kilusios diskusijos, greičiausiai, reaguojant į kelių Ozo parko gyventojų, šunų augintojų, prašymą, tačiau, deja, ignoruojant kitos Ozo parko bendruomenės interesus ir nederinant visų poreikių. Dėl to kilo didelė įtampa ir nepasitenkinimas“, – pasakojo vienas iš bendruomenės narių Arūnas Ruginis.

Surašė raštą

Projektu nepatenkinti gyventojai nusprendė veikti: kadangi pandemija, nuotoliniu būdu socialiniuose tinkluose surinko beveik 100 gyventojų iš minėtų namų parašus ir pateikė savivaldybei raštą, kuriame ne tik išsakė nepasitenkinimą projektu, bet ir pasiūlė net kelias alternatyvias vietas tokiai aikštelei.

Vilnius savivaldybės nuotr./Ozo parke projektuojama šunų aikštelė
Vilnius savivaldybės nuotr./Ozo parke projektuojama šunų aikštelė

„Mes nesame prieš aikštelę, mylime šunis, turime augintinių, tačiau prašome rasti protingą kompromisą ir aikštelę perkelti bent 300 metrų nuo daugiabučių namų, kad ji niekam netrukdytų.

Kaip sužinojome iš gyventojų skundus dėl aikštelės vietos nagrinėjančių savivaldybės atstovų (Miesto tvarkymo ir aplinkosaugos sk.), sprendžiama formaliai – ketinama aikštelę „pastumti“ keliais metrais toliau, tačiau palikti ją suprojektuotoje vietoje. Tai yra, ta pati problema lieka. Su gyventojais, deja, ir toliau nesikalbama, nuomonės dėl vietos neklausiama. Dėl neapgalvotų žingsnių Ozo parko bendruomenė toliau skaldoma“, – piktinosi gyventojai.

Mes nesame prieš aikštelę, mylime šunis, tačiau prašome rasti kompromisą ir aikštelę perkelti bent 300 m nuo namų, kad ji niekam netrukdytų.

Jie pateikia pavyzdį, kad Ozo parko teritorijoje esančios vaikų žaidimo aikštelės plotas yra bent 4 kartus mažesnis, nei planuojamas šunų aikštelei.

„Be to, aikštelė vaikams įrengta atokiau nuo visų Ozo parką supančių K.Ulvydo g. namų. Kai buvo įrengiamos krepšinio ar vaikų žaidimo aikštelės, joms vieta buvo surasta atokiau ir patogiau visiems gyventojams. Tuo tarpu šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę dėl nesuprantamų priežasčių numatoma pastatyti prie pat kelių gyvenamųjų namų langų ir balkonų“, – teigė bendruomenės atstovai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur ketinama įrengti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur ketinama įrengti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę

Nenori prarasti žalios zonos

Rašte savivaldybei gyventojai surašė ir tai, kad Ozo parke šiuo metu netrūksta veiklos, čia lankosi šeimos su vaikais, sportuojama, o įrengus šunų vedžiojimo aikštelę vietos tiesiog liks labai mažai: „Žalia zona priešais beveik visą A ir B1-B2 korpusą būtų paversta šunų treniruočių aikšte su akmenimis, rąstais, tvora, skirtingo aukščio kalneliais, šiukšliadėžėmis, suolais, apšvietimo lempomis ir pan.

Tuo tarpu žalia erdvė prie namų mums yra didelė vertybė. Tai prieštarauja ir žaliojo Vilniaus strategijai, kurią palaikome ir kurią skatina pati Vilniaus m. savivaldybė.“

Žalia erdvė prie namų mums yra didelė vertybė.

Gyventojai nurodė ir tai, kad Ozo parke susiduria su netvarkingais šunų augintojais, kurie nesilaiko Gyvūnų laikymo taisyklių – palieka savo augintinių ekskrementus, vedžioja šunis palaidus, nors parke yra įrengti ženklai, kad šunys turi būti vedžiojami tik su pavadėliais. Tad esą tikėtis, kad aikštelė kažkokiu būdu pakeis tvarkos nesilaikančius augintinų šeimininkus, yra naivu. Be to, netoliese, šalia Ozo gatvės, jau yra įrengta aikštelė šunims.

Savo ruožtu šunų aikštelės pageidaujantys Ozo parko gyventojai tikina, kad vietos jie nesirinko, čia savivaldybės sprendimas. Jie, kreipdamiesi dėl tokios aikštelės reikalingumo, surinko apie 150 gyventojų parašus.

Tačiau bent kol kas šunų augintojai lieka be aikštelės, o jos nenorintys kaimynai pyksta buvę neinformuoti laiku. Tad abi pusės atsisuko į Vilniaus miesto savivaldybę.

Gali įrengti, gali atsisakyti

Vilniaus savivaldybė 15min, komentuodama situaciją, nurodė, kad kreipimąsi dėl tokios aikštelės įrengimo gavo šių metų vasarį.

„Vasarį į Vilniaus miesto savivaldybę kreipėsi Ozo parko šunų savininkų bendruomenės atstovai dėl šunų vedžiojimo aikštelės įrengimo. „Vilniaus planas“ parinko vietą, kuriai pritarė ir Ozo parką administruojanti VšĮ „Vilniaus parkai“. Buvo parengtas ir šunų vedžiojimo aikštelės įrengimo projektas. Pradėjus aikštelės ribų nužymėjimo darbus savivaldybė sulaukė gyventojų pasiūlymų dėl galimybės keisti aikštelės įrengimo vietą. Tad aikštelės įrengimo darbai buvo sustabdyti.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos ir VĮ „Vilniaus miesto parkai“ atsakingi specialistai išnagrinėję gyventojų pastebėjimus siūlo šunų vedžiojimo aikštelę patraukti aikštelės ribas 2 m toliau nuo tako ir 6 m pločio juostą tarp tako ir tvoros, apsodinti pasodinti medžiais arba atsisakyti šunų vedžiojimo aikštelės, jeigu dauguma gyventojų yra prieš“, – teigė savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur ketinama įrengti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur ketinama įrengti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelę

Pasigedo argumentų

Gyventojai, 15min pradėjus domėtis šia situacija, patvirtino irgi gavę savivaldybės atsakymą, kuris yra kone identiškas 15min atsiųstam komentarui.

Savivaldybė gyventojams parašė: „Informuojame Jus, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos ir VĮ „Vilniaus miesto parkai“ atsakingi specialistai išnagrinėjo siūlymą pakeisti planuojamos įrengti šunų vedžiojimo aikštelės vietą ir bendru sprendimu nutarė – dėl esamų vaikų žaidimo įrenginių erdvės, krepšinio aikštelės ir vertingo parko gamtovaizdžio galimi du variantai:

  1. 1. įrengti šunų vedžiojimo aikštelę suprojektuotoje vietoje nežymiai koreguojant anksčiau parengtą projektą (rengiant projekto „A“ laidą) t.y. patraukti aikštelės ribas 2 m toliau nuo tako ir 6 m pločio juostoje tarp tako ir tvoros, pasodinti dvi eiles medžių (tokiu atveju atstumas iki artimiausio lango būtų 34 m). Papildomai nuspręsta nagrinėti parko tako papildomą apsodinimą medžiais formuojant alėją.
  2. 2. nerengti šunų vedžiojimo aikštelės, jeigu dauguma gyventojų yra prieš teisėtai suprojektuotą vietą.“

Taip pat pridedame, kad šiais metais šunų vedžiojimo aikštelė priešais K.Ulvydo g. 11A įrengti jau nenumatoma.

Gyventojai po tokio atsakymo kartoja, ką jau ir sakė – patraukus aikštelę du metrus problemos neišsisprendžia. Žadami medžiai esą irgi negelbės, bent jau artimiausiais metais, kadangi dabar pasodinti šalia krepšinio aikštelės nesiekia net žmogaus ūkio, yra „žmogaus piršto storio“ ir niekuo neprisideda izoliuojant triukšmą. Pasigedo jie ir argumentų, kodėl aikštelė negali būti įrengta šiek tiek toliau ir mažesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas