Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Supjaustyti ir į plastiką įpakuoti obuoliai – ar tikrai tokius valgo Kauno rajono mokiniai?

Socialiniuose tinkluose pasklido žinia, kad Kauno rajono mokyklose pastebėti vaikams tiekiami supjaustyti ir į plastiko maišelius supakuoti obuoliai. Negana to, jų galiojimo terminas – net savaitė. 15min išsiaiškino, kad toks produktas išties gaminamas ir tiekiamas į rinką, tačiau nei Kauno miesto, nei Kauno rajono savivaldybė nepatvirtino, kad kurioje nors mokykloje jie būtų parduodami ar dalinami vaikams.
Obuoliai įpakuoti į plastiką/15min koliažas
Obuoliai įpakuoti į plastiką/15min koliažas

„Kairėje obuolys patiektas Kauno r. mokykloje, dešinėje – obuolys iš Kazlų Rūdos mokyklos.

XXI amžiuje reikia garsiai pasakyti, kad vaikai plastiko nevalgo, kad vaikų vaikai ir gamta už plastiką nepadėkos. Tiesiog beprotybė.

P. S.: ir už mokesčių mokėtojų pinigus“, – tokį įrašą feisbuke paskelbė „Tuščių kišenių ūkis“, kartu publikuodamas ir iškalbingą nuotrauką.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Supjaustytas obuolys plastiko pakuotėje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Supjaustytas obuolys plastiko pakuotėje

Komentatoriai spėliojo, kam reikia supjaustyti obuolį ir jį dar supakuoti – juk taip tik išauga išlaidos, o ir plastiko stengiamasi šiais laikais naudoti juk kuo mažiau.

„Matyt, konkurso sąlygoje rajone buvo konkretus svoris, o iš atskiro obuolio neįmanoma „išlaužti“, kad atitiktų 100 proc.“, – spėjo viena komentatorė.

Kita teigė mačiusi supjaustytą obuolį, sudėtą ne tik į maišelį, bet ir į plastikinę lėkštutę, su peiliu ir šakute.

Tokių neteko matyti

15min pasidomėjo, ar išties Kauno bei Kauno rajono mokyklose tiekiami tokie supjaustyti ir supakuoti obuoliai ir kam to reikia?

Kaip redakcijai atsakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos patarėja Dovilė Kaminskė, Kauno miesto savivaldybės administracija ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms obuolius perka centralizuotai. Jas pasiekia, kaip patikino savivaldybės atstovė, švieži, nepjaustyti ir į plastiką nesufasuoti obuoliai.

„Mokyklose maitinimo paslaugas teikia privatūs tiekėjai, tačiau per darbo praktiką neteko girdėti ar matyti, kad ugdymo įstaigas pasiektų į plastikines pakuotes supakuoti pjaustyti obuoliai“, – teigė D.Kaminskė.

Tiesiai iš Babtų sodų

Kaip 15min teigė už maitinimo organizavimą atsakinga Kauno rajono savivaldybės specialistė Žydra Narbutienė, pagal Vaisių vartojimo skatinimo programą visoms Kauno rajono mokykloms jau antrus mokslo metus obuolius centralizuotai tiekia Babtų sodininkystės ir daržininkystės institutas (Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras).

„Obuoliai yra tiekiami trumposios grandinės principu – tiesiai iš vietinių Babtų sodų, kokybiški, sertifikuoti NKP (atitinka nacionalinės kokybės reikalavimus), nepjaustyti ir niekaip neapdoroti“, – pabrėžė ji.

Pasak specialistės, maisto produktai Kauno rajono mokykloms, kuriose valgyklos išlaikomos iš savivaldybės biudžeto, yra perkami centralizuotai.

Maisto prekė „pjaustyti obuoliai“, kaip patikino ji, niekada nebuvo įtraukta į perkamų maisto prekių asortimentą, jos nėra nė vienoje maisto produktų Kauno rajono ugdymo įstaigoms tiekimo sutartyje. Maitinimui organizuoti tokie obuoliai nenaudojami, į mokyklų patvirtintus perspektyvinius valgiaraščius neįtraukti.

Nebent išimtinis atvejis

Maitinimo organizavimo procesą kontroliuojantys Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus specialistai, anot Ž.Narbutienės, Kauno rajono mokyklų valgyklose ar maisto produktų sandėliuose pjaustytų obuolių nepastebėjo. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos signalų, kad Kauno rajono mokyklose būtų naudojami vaikų mitybai netinkami arba nekokybiški obuoliai, nebuvo.

„Jei tokia prekė iš tiesų buvo patiekta kurioje nors Kauno rajono mokykloje, tai galėjo būti išimtinis atvejis, galimai kilęs mokyklos bendruomenės iniciatyva (galbūt iškylai ar ekskursijai, kur nėra vandens ir pan.).

Tačiau ir toks produktas – pjaustyti fasuoti obuoliai – nėra draudžiamas mokiniams maitinti, jei jame nėra maisto priedų, draudžiamų SAM patvirtintame Vaikų maitinimo tvarkos apraše. Jūsų atsiųstoje fotonuotraukoje matomoje etiketėje draudžiamų maisto priedų nėra“, – patikino ji.

Gali paprašyti tik perpjauti

Kadangi redakcija informuota, jog pjaustytų obuolių pakeliai galimai buvo pateikti vienoje iš Garliavos švietimo įstaigų, 15min išsiuntė užklausas ir į kelias Garliavos mokyklas.

Kauno rajono Garliavos Jonučių progimnazijos atstovai garantavo, kad jų mokykloje obuoliai patiekiami be plastiko ar kitokių pakuočių.

„Mokinys gali valgyti visą obuolį arba paprašyti, kad mokytoja perpjautų pusiau (jeigu jis nori valgyti mažesnę obuolio dalį). Tokiu būdu išvengiame maisto švaistymo.

Obuoliai gaunami pagal projektą „Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“, – rašoma mokyklos komentare 15min.

Gamina daugiau nei 10 metų

Paviešintoje supjaustyto obuolio nuotraukoje ant pakuotės etiketės galima įžvelgti tai, kad produktą tiekia vienas iš UAB „Green Factory Baltic“ registruotų prekės ženklų – „Salpronė“. Įmonė įsikūrusi Kauno rajone, Babtuose.

„Green Factory Baltic“ veikla – salotų mišinių ir šviežių daržovių pusgaminių gamyba bei didmeninė prekyba.

„Supjaustyti produktai, šiuo atveju obuoliai, yra vienas iš mūsų įmonės produktų. Pasaulyje apstu įvairių pjaustytų ir supakuotų daržovių ir vaisių produktų, kuriuos galite rasti parduotuvėse.

Naudojama speciali obuolių rūšis, kuri išlaiko ilgesnį galiojimo laiką.

PP plastikas (polipropilenas) naudojamas supakuoti produktus. Tai yra įprasta pakuotė, kuri naudojama maisto pramonėje. Taip pat atkreipčiau dėmesį, jog PP plastikas (polipropilenas) yra perdirbamas, tačiau Lietuvoje PP plėvelių perdirbimas nėra vykdomas“, – tai, kad išties rinkai tiekia tokį produktą, 15min pripažino „Green Factory Baltic" atstovas Edvinas Šlėvė.

Šį produktą, anot jo, įmonė gamina jau daugiau negu 10 metų. Jis paruoštas ir skirtas vartoti iš karto.

„Jį išpakavus, produkto nereikia plauti bei išmesti sėklų. Įmonė yra gamintojas ir tik tiekia šias bei kitas prekes vaisių ir daržovių distributoriams arba mažmenai“, – paaiškino E.Šlėvė.

Galioja savaitę

Ant pakuotės pateikiamas ir produkto galiojimo terminas – savaitė. Pasiteiravus, kaip supjaustytas obuolys tiek laiko nepakeičia spalvos, nepradeda gesti, įmonės atstovas pateikė paaiškinimą.

„Taip, obuolys yra supjaustytas ir tinkamas vartoti savaitę. Naudojama speciali obuolių rūšis, kuri išlaiko ilgesnį galiojimo laiką.

Tiekimo mokykloms „Green Factory Baltic“ nevykdo.

Atkreipiu dėmesį, jog produktas supjaustytas ir supakuotas privalo būti laikomas 1-4 laipsnių temperatūroje“, – teigė įmonės atstovas.

Pasak E.Šlėvės, tiekimo mokykloms „Green Factory Baltic“ nevykdo. Viešuose pirkimuose organizacija nedalyvauja ir nedalyvavo, tad ir pakomentuoti, kodėl buvo parinkti vienokie ar kitokie produktai, negali.

Pasiteiravus, kaip įmonei apsimoka obuolį pjaustyti, pakuoti į plastiką, gaminti etiketes, jei jį galima parduoti tiesiog įprasta forma, ar tai ženkliai neišaugina paprasto obuolio kainos, E.Šlėvė atsakė: „Produktų kainos kaštų struktūroje didžiausią dalį sudaro darbo jėga, įrengimai ir kiti kaštai. Produkto pardavimo kainos mokymo įstaigoms mes nežinome.“

15min verdiktas: trūksta konteksto. Pjaustyti obuoliai išties Lietuvoje gaminami ir tiekiami į rinką, tačiau nei Kauno miesto, nei Kauno rajono savivaldybė nepatvirtino, kad kurioje nors mokykloje jie būtų parduodami ar dalinami vaikams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas