Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suspenduoti du Telšių vyskupijos kunigai: vienas išėjo sūnaus auginti

Telšių vyskupija paskelbė nuo visų kunigiškų pareigų suspenduojanti du kunigus – 50-metį Antaną Gutkauską ir 56 metų Egidijų Arnašių. A.Gutkauskas prisipažino išeinantis sūnaus auginti, o E.Arnašius suspenduotas dėl nepaklusimo.
Kunigas Antanas Gutkauskas
Kunigas Antanas Gutkauskas / Rietavo savivaldybės nuotr.
Temos: 2 Celibatas Kunigas

Telšių vyskupija liepos viduryje pranešė, kad kunigas Antanas Gutkauskas OP atleistas iš Rietavo Šv. arkang. Mykolo parapijos klebono pareigų bei nuo pareigos klebono teisėmis ir pareigomis aptarnauti Spraudės Šv. apašt. Pauliaus parapiją. Taip pat paskelbta, kad kunigas A.Gutkauskas suspenduotas nuo visų kunigiškų pareigų, tačiau priežastis neatskleista.

Kunigas A.Gutkauskas bernardinai.lt sakė, kad jis suspenduotas savo paties prašymu, nes turi auginti savo vaiką: „Tai nebuvo konkubinatas (faktinis nesusituokusių vyro ir moters gyvenimas – aut. past.). Tiesiog išeinu sūnaus auginti, o mama mirusi“.

Laikraštis „Žemaitis“ rašo, kad parapijiečiai su A.Gutkausku atsisveikino per Žolines. Parapijai kunigas vadovavo 15 metų.

Rietavo savivaldybės nuotr./Kunigas Antanas Gutkauskas parapijai vadovavo 15 metų
Rietavo savivaldybės nuotr./Kunigas Antanas Gutkauskas parapijai vadovavo 15 metų

„Išeinu ilgų atostogų. Toks mano žingsnis nereiškia, kad praradau tikėjimą. Kartais tiesiog reikia priimti sprendimą, kad pabūtum su savo mintimis. Juk ilgai deganti žvakė sudega ir nebeskleidžia šviesos“, – atlaidų metu tokiais žodžiais į parapijos tikinčiuosius kreipėsi klebonas, taip ir neįvardinęs, kokia jo pasitraukimo iš kunigystės priežastis.

Kitas suspenduotas kunigas E.Arnašius, praeityje pelnęs ir garbingų apdovanojimų, šių metų gegužę pasibaigus kadencijai buvo atšauktas iš tarnystės Dublino arkivyskupijoje ir Airijos lietuvių sielovadoje. Liepos viduryje paskelbta, kad jis suspenduotas nuo visų kunigiškų pareigų, tačiau priežastis nepaskelbta.

„Tauragės kurjerio“ nuotr./Kunigas Egidijus Arnašius
„Tauragės kurjerio“ nuotr./Kunigas Egidijus Arnašius

Bernardinai.lt kunigas E.Arnašius sakė, kad yra suspenduotas vadovaujantis Kanonų teisės kodekso kan. 273 ir kan. 274 § 2 nuostatais. Kanonas 273 teigia, kad dvasininkai yra ypatingai įpareigojami rodyti pagarbą ir klausyti popiežiaus bei savo vyskupijos vadovo. O Kanono 274 antrasis paragrafas įpareigoja teisėtų kliūčių neturinčius dvasininkus priimti ir ištikimai vykdyti jiems savo Ordinaro patikėtas pareigas.

Telšių vyskupija šių suspendavimų nekomentuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas