Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 08

Sustabdytas Kauno stadiono statybos užbaigimas: trūkumus žadama pašalinti per kelias dienas

Rugsėjo 7 dieną, tardamas žodį „Žalgirio“ arenos baseino atidaryme, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis vylėsi, kad po kelių savaičių pakvies ir į ilgai lauktą rekonstruoto S.Dariaus ir S.Girėno stadiono atidarymą. Statybos oficialiai baigtos dar rugpjūčio pradžioje, tačiau rugsėjo 6 dieną Statybos užbaigimo komisija priėmė sprendimą sustabdyti užbaigimo procedūras – nustatyta neatitikimų.
Dariaus ir Girėno stadionas
Dariaus ir Girėno stadionas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenimis, Kauno miesto savivaldybės prašymas išduoti Kauno stadiono statybos užbaigimo aktą gautas dar rugpjūčio 9 dieną.

Kaip 15min informavo Rasa Kėkštienė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (Statybos inspekcijos) atstovė ryšiams su visuomene, nustačius, kad užpildyti atitinkami prašyme nurodyti privalomi laukai ir prie prašymo pateikti privalomi dokumentai, prašymas tuomet buvo pažymėtas priimtu.

Rugpjūčio 23 dieną buvo paskelbta Statybos užbaigimo komisijos darbo pradžia. Komisijos darbo pabaigos data buvo numatyta rugsėjo 6 dieną, tačiau jos išvados nebuvo palankios Kauno savivaldybei.

„Girdėjau, kad neįgalieji kažko nepasirašė, tai pasižiūrėsime, kas ten yra“, – žurnalistams rugsėjo 7 dieną teigė V.Matijošaitis.

Sustabdė užbaigimą

Statybos inspekcija 15min informavo, kad nustačiusi neatitikimus, rugsėjo 6 dieną Statybos užbaigimo komisija priėmė sprendimą sustabdyti užbaigimo procedūras.

Nustatyti neatitikimai dėl statinių ir teritorijos reikalavimų žmonių su negalia reikmėms.

Pirmas neatitikimas: žmonių su negalia (ŽN) judėjimo trasose turi būti įrengti įspėjamieji paviršiai, kurie rekomenduojami tokio reljefo: lygiagrečių juostelių (4–5 mm aukščio, 20–25 mm pločio, išdėstytų kas 40–60 mm), skirto judėjimo krypčiai ar krypties pasikeitimui pažymėti.

Antras neatitikimas: ant ŽN judėjimo trasoje ar greta jos esančių kliūčių (stulpų, atramų, medžių kamienų ir kt.) turi būti įrengiama perspėjanti ryškios spalvos juosta. Prieš tokias kliūtis turi būti įrengiami įspėjamieji paviršiai.

Trečias neatitikimas: 200–1600 mm aukštyje nuo grindų stiklinė durų plokštuma turi būti pažymėta ryškios spalvos juosta.

„Statybos užbaigimo procedūros bus tęsiamos statinio statybos rangovui pašalinus trūkumus“, – paklausta, kiek laiko Kauno stadiono rangovai turi laiko neatitikimams pašalinti, atsakė R.Kėkštienė.

Anot jos, iš esmės stadiono statybos darbai yra baigti, tačiau siekiant užbaigti jo statybą, turės būti pašalinti nustatyti trūkumai.

Statinio statybos rangovui pašalinus nustatytus trūkumus ir informavus apie tai Statybos užbaigimo komisiją, bus organizuojamas pakartotinis patikrinimas.

Statybos užbaigimo procedūrų sustabdymo terminas negali būti ilgesnis kaip 6 mėnesiai, skaičiuojant nuo prašymo registracijos datos – rugpjūčio 9-osios.

Trūkumai – kosmetiniai

Kaip 15min paaiškino Kauno miesto savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius, komisijos nustatyti trūkumai – visiškai minimalūs ir veikiau kosmetiniai.

„Rangovas nusiteikęs juos pašalinti vos per keletą dienų, tad Statybos užbaigimo komisija galės toliau sėkmingai tęsti objekto pridavimo procedūras. Neabejojame, kad tai nesujauks ligšiolinių planų ir jau artimiausiu metu pakviesime į stadiono atidarymą“, – patikino savivaldybės atstovas.

15min žiniomis, S.Dariaus ir S.Girėno stadiono atidarymas planuojamas spalio viduryje.

Statybos strigo

15min primena, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija prasidėjo 2018 metų vasarą. Tuomet žadėta, kad Turkijos įmonė „Kayi Construction“ stadioną pastatys per 20 mėnesių. Statybos turėjo kainuoti apie 35 mln. eurų.

Vis dėlto, 2019 metų pabaigoje stadioną statę turkai ėmė protestuoti dėl negaunamų atlyginimų, rangovas ėmė atsilikti nuo suplanuotų darbų grafiko, tad Kauno miesto savivaldybė nutarė nutraukti sutartį.

Paskelbus konkursą, nauju statytoju tapo „Autokausta“. 2020 metų rugpjūtį pasirašyta sutartis, kurios vertė – 32 mln. eurų.

Darbų kaina kilo ir toliau. Teko koreguoti ir patį projektą – planuotą medinę apdailą, susiliejančią su Ąžuolynu, kuriame ir stovi stadionas, pakeitė aliumininės lamelės. Teigta, neva taip bus sutaupyta, nes medinę apdailą nuolat reiks impregnuoti, kasmet prižiūrėti, o tai kainuos didelius pinigus.

Birželį V.Abramavičius jau įvardijo naują stadiono statybos kainą – 43 mln. eurų.

Įvertino ir UEFA

Liepą Kaune svečiavęsis Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) inspektorius oficialioje ataskaitoje teigiamai įvertino S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos eigą.

Inspektorius itin palankiai įvertino patogumus negalios paliestiems asmenims. 15 tūkst. aistruolių talpinsiančiame stadione iš viso neįgaliesiems įrengta apie 300 vietų ir 20 tualetų. Svečias taip pat išskyrė žiniasklaidai paruoštas erdves tiek tribūnose, tiek patalpose.

Inspektorius išskyrė ne tik gerai išplanuotas erdves, bet ir neabejojo, kad užbaigus visus darbus, statinys atitiks 4 kategorijos reikalavimus. Tai bus kol kas vienintelis toks stadionas Lietuvoje, atversiantis duris aukščiausio lygio futbolo rungtynėms.

15min atkreipia dėmesį, kad geriausi Europos futbolo klubai – tokie kaip „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“, Amsterdamo „Ajax“ ir kiti – žaidžia dar aukštesnės 5 kategorijos stadionuose.

Vigimantas Abramavičius: komisijos nustatyti trūkumai – visiškai minimalūs ir veikiau kosmetiniai.

Šildoma veja

S.Dariaus ir S.Girėno stadionas po rekonstrukcijos bus didžiausias Lietuvoje ir tarp moderniausių Baltijos šalyse. Per didžiuosius koncertus ši erdvė talpins dukart daugiau žiūrovų – iki 30 tūkstančių žmonių.

Vykstant sporto renginiams aistruolius nuo atšiaurių oro sąlygų saugos tribūnas dengiantis stogas, o sportininkams bet kuriuo metų laiku reikiamas sąlygas aikštėje užtikrins automatiškai šildoma ir laistoma hibridinė žalioji veja.

Futbolo aikštę juosia bėgimo takams ir kitiems lengvosios atletikos sektoriams įrengta aukščiausios kokybės, Pasaulio lengvosios atletikos federacijos sertifikuota trisluoksnė granulių danga, maksimaliai mažinanti sportininkų traumų tikimybę.

Dabar patogesnės ir vidaus patalpos – iš pagrindų atnaujinti persirengimo kambariai, sanitariniai mazgai ir kitos erdvės.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Baigiamas rekonstruoti Kauno stadionas iš paukščio skrydžio
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Baigiamas rekonstruoti Kauno stadionas iš paukščio skrydžio

Sporto ir laisvalaikio kompleksą Žaliakalnyje papildys baigiama rekonstruoti Sporto halė, sutvarkytas Ąžuolynas bei atnaujinama Sporto gatvės aikštė. Čia pat ir nauji lauko teniso aikštynai.

Kauno savivaldybė yra paskelbusi ir stadiono bei šalia esančios Sporto halės koncesijos konkursą. Norintieji dalyvauti konkurse kviečiami savo paraiškas teikti iki rugsėjo 27 dienos.

Sudarius ilgalaikę 15 metų sutartį, istoriniai miesto objektai bus patikėti vienam operatoriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas