Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 09

Sveikatos ekspertų tarybos narys: jei taip ir toliau, visiškas gyvenimo sustabdymas – vienintelė išeitis

Prezidento suburtos Sveikatos ekspertų tarybos narys, „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius teigia, kad per parą nustatyti 3128 nauji koronaviruso atvejai nėra išskirtinis skaičius. Esą šis skaičius rodo, kad situacija dėl koronaviruso toliau dėsningai blogėja, o jei taip bus ir toliau, nepaprastoji padėtis ir visiškas gyvenimo sustabdymas gali būti vienintelė išeitis.
Besitęsiantis karantinas Vilniuje
Besitęsiantis karantinas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mokslininkas tvirtina niekada nesiūlęs situacijos vertinti pagal vieną skaičių, tačiau šį kartą esą ir vienas skaičius yra aiškus signalas apie blogėjančią situaciją.

„Niekada nereikia situacijos analizuoti tik pagal vieną skaičių. Bet 3128 atvejai šiandien yra iškalbingas pranašas, kad situacija tik blogėja. Panašu, kad kartojasi istorija, po augimo turime apsiraminimą ir po to vėl šokam į viršų. Ir čia tik atvejų skaičius, kuris ir taip yra mažesnis dėl testavimo pajėgumų situacijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius

Taip, galima nurašyti šitą skaičių kaip išskirtį, bet pastaruosius du mėnesius tokios išskirtys tampa norma ir tada reikia tiesiog pripažinti, kad tai nėra išskirtis, tai yra duomenų savybė. Jeigu šią savaitę stebėsime panašius skaičius, nepaprastoji padėtis ir visiškas gyvenimo sustabdymas, panašu, bus vienintelė išeitis“, – feisbuke trečiadienį rašo Sveikatos ekspertų tarybos narys.

Pasak jo, kalbėti apie tai jau būtina, nes dabartinės Vyriausybės komunikacinis fiasko parodė, kad netinkamai iškomunikuotos priemonės duoda atvirkštinį efektą.

„Reikia konstatuoti, kad šitai krizei buvo visiškai nepasiruošta ir, matyt, pirmas darbas naujai Vyriausybei bus atsiprašyti už šios Vyriausybės klaidas, kad pagaliau suprastumėme, kad esame viena komanda ir kad norėdami pasiekti rezultatą turime dirbti išvien, o ne nuleidinėti nepagrįstus sprendimus ir tada kaltinti visuomenę, kad ji jų nesilaiko“, – rašo jis.

Niekada nereikia situacijos analizuoti tik pagal vieną skaičių. Bet 3128 atvejis šiandien yra iškalbingas pranašas, kad...

Posted by Vaidotas Zemlys-Balevičius on 2020 m. gruodžio 8 d., antradienis

Primename, kad apie galimą nepaprastosios padėties įvedimą penktadienį buvo užsiminęs ir šalies vadovas Gitanas Nausėda.

Interviu naujienų portalui delfi.lt penktadienį prezidentas tvirtino, kad dėl to savo išvadas sekmadienį turėtų pateikti ir jo suburta sveikatos ekspertų taryba, kuri šaukiama matant „dramatišką situacijos blogėjimą“.

„Aš manau, kad reikia svarstyti ir apie nepaprastąją padėtį, nes situacija yra tikrai prasta. Didelį nerimą kelia faktas, kad, nepaisant karantino sugriežtinimų ir pakankamai griežtų priemonių, kurias panaudojome praeityje, rezultatas nėra geresnis. Be to, situacija blogėja“, – teigė šalies vadovas.

Sveikatos ekspertų taryba sekmadienį pateikė siūlymus, tačiau tarp jų nepaprastosios padėties nebuvo. Siūlyta griežčiau riboti kontaktus tarp žmonių, stabdyti kontaktinį ugdymo procesą, riboti prekybos vietų veiklą. Vyriausybė pirmadienį nutarė nuo trečiadienio griežtinti karantino sąlygas, tačiau neapribojo dviejų namų ūkių kontaktų, prekybos vietoms nurodė mažinti srautus ir apriboti galimybę pasistatyti automobilius stovėjimo aikštelėse.

VIDEO: 15/15: V.Andriukaitis apie sugriežtintą karantiną ir galimybes turėti vakciną iki Naujųjų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas