Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 24

„Šventumo hierarchijos“ G.Landsbergiui nėra: suskaičiavo kolegų Seime transporto išlaidas ir turi klausimų

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, grįsdamas būtinybę politinio skandalo akivaizdoje perkrauti politinę sistemą, aiškino, kad visi – nuo prezidento, Vyriausybės, Seimo narių iki savivaldybininkų – turi iššūkių. Primindamas Gitano Nausėdos neišsklaidytas abejones, jis akis kreipė ir į parlamentarus, kurie karantino metu esą pravažinėjo tūkstančius eurų. Žurnalistams jis išdalino apie tai surinktą informaciją. Kai kurie parlamentarai piktinosi G.Landsbergio bandymais į vieną krūvą suplakti problemas savivaldoje ir išlaidas parlamentinei veiklai. Kai kurių manymu, taip kuriama migla ir bandoma nukreipti dėmesį.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus viešinti duomenis apie tai, kaip kai kurių savivaldybių tarybų nariai leido valstybės pinigus, skirtus jų veiklai kompensuoti, kilo plataus masto politinė krizė.

Ji palietė ir ministrų kabinetą – iš posto išvertė konservatorę švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę.

Atsistatydinti rengiasi Vyriausybė, inicijuojami pirmalaikiai Seimo rinkimai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Nors kai kurie apžvalgininkai mano, kad toks, konservatorių įsivaizdavimu, politinės sistemos perkrovimas yra per radikalus, G.Landsbergis nesutinka.

Jis kartojo, kad susidariusi situacija nėra Vyriausybės problema, mat yra susijusi su daugybe politikų, taip pat – ir dirbančių Seime.

Jis kėlė klausimą, kodėl turime skirtingus standartus, keliamus Seimo nariams ir Vyriausybei, prezidentui ir kitiems veikėjams politiniame lauke.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimui pristatoma Vyriausybės veiklos ataskaita
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seimui pristatoma Vyriausybės veiklos ataskaita

„Kodėl yra skirtingi standartai? Ir Seimas turės į šitą klausimą vienaip ar kitaip atsakyti. Nes, mano vertinimu, tai yra labai svarbus klausimas. Lygiai taip pat svarbus politikams, lygiai taip pat yra svarbus visuomenei.

Lygiai taip pat yra svarbus žiniasklaidai, kuri lygiai taip pat turi, mano vertinimu – atsiprašau, jeigu aš galiu pasakyti, bet irgi dalį atsakomybės čia, užtikrindama, kad tie patys klausimai, kurie yra keliami vienam asmeniui, būtų iškeliami ir kitam, kad jis negalėtų nuo tų klausimų pabėgti“, – antradienį Seime žurnalistams kalbėjo G.Landsbergis.

Norberto Tukaj nuotr./LR Seimo rūmai
Norberto Tukaj nuotr./LR Seimo rūmai

Konservatoriai parengė ir dokumentą, kuriame lyginama, kaip politikai, dirbę ir praėjusios, ir šios kadencijos Seimuose, 2019 ir 2020 (COVID-19 pandemijos metais, kai dalį jų buvo įvestas karantinas) metais naudojo parlamentinei veiklai skirtas lėšas transporto išlaidoms kompensuoti.

Jį G.Landsbergis pateikė žiniasklaidai.

Iš jo matyti, kad dalis parlamentarų pandeminiais metais, kai galiojo ir griežti ribojimai, transporto priemonės eksploatavimui, techninei priežiūrai, remontui išleido daugiau nei prieš tai.

Tiesa, reikia pasakyti, kad ir karantino metu buvo rengiami Seimo plenariniai posėdžiai, parlamento komitetai ir komisijos posėdžiavo per nuotolį, bet kai kurie politikai į juos jungdavosi iš kabinetų Seimo rūmuose.

Kaip visa tai vertina politikai ir kaip aiškina savo išlaidas?

Tūkstančiai degalams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi