Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 23

T.V.Raskevičius: A.Belickaitė turi prisiimti atsakomybę ir pasitraukti

Vienas Laisvės partijos lyderių, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius ragina nepotizmo skandalą sukėlusią LTG korporatyvinių reikalų direktorę Agnę Belickaitę palikti pareigas. Trečiadienį apie pasitraukimą paskelbė jos vyras ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.
Agnė Belickaitė
Agnė Belickaitė / LTG nuotr.

T.V.Raskevičius ketvirtadienio rytą savo paskyroje „Facebook“ rašo, jog viešų ir privačių interesų konflikto regimybė politikoje yra ne ką mažesnė blogybė nei pats konfliktas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Žmonės, kurie vis dėlto yra komunikacijos ir viešųjų ryšių specialistai, ignoruodami akivaizdžią tokio konflikto regimybę ir sukeldami reputacinę žalą politinei partijai, su kuria yra glaudžiai siejami ne tik profesiniais, bet ir asmeniniais ryšiais, yra arba (A) prasti specialistai, arba (B) naujos kartos vaivorykštiniai bebrai. Kadangi turėjau progos su Agne dirbti tiesiogiai, (A) teiginiui pritarti negaliu“, – teigia jis.

Jis sako nesuprantąs, kur, kaip ir kodėl žmogui, kuris šalia partijos buvo nuo pradžių, kilo mintis kandidatuoti į vadovaujančias pareigas šios politinės jėgos ministrui pavaldžioje valstybės įmonėje.

Tai buvo kvailas ir ydingas sprendimas ir būtina prisiimti tokio sprendimo pasekmės. Ir yra tik vienintelė išeitis – tų pareigų atsisakyti.

„Tai buvo kvailas ir ydingas sprendimas ir būtina prisiimti tokio sprendimo pasekmės. Ir yra tik vienintelė išeitis – tų pareigų atsisakyti. Čia ir dabar. Tiesą sakant, nesuprantu, kodėl toks sprendimas iki šiol dar nepriimtas“, – rašo T.V.Raskevičius.

Jis kritikuoja ir LTG generalinį direktorių Egidijų Lazauską: „Įdomi ir tos valstybės įmonės generalinio direktoriaus pozicija. „Mes turime vidinę patikrinimo procedūrą. Interesų konfliktus peržiūrime ir vertiname. Ir būtent vertindami šio konflikto potencialą, mes nematėme jokios grėsmės.“ Ta prasme, jūs rimtai? Vertinote politiniais ir asmeniniais ryšiais su jus kuruojantį ministrą delegavusia politine partija susijusį specialistą ir nematėte jokios grėsmės? Politiškai pažeidžiamų asmenų vertinimas turi būti ne formalumas, o realus dalykas. Bent jau to linkėčiausi už skaidrumą įmonėje atsakingam valstybės įmonės generaliniam direktoriui.“

„O pabaigoje parašysiu asmeniškai. Kai kūrėme Laisvės partiją, į politiką ėjome „iš idėjos“. Pustrečių metų patogiuose odiniuose valdžios foteliukuose kai kam gal ir leido užsimiršti, iš kur atėjom, kas esam ir kur einam. Bet užsimiršo ne visi. Ir šitą grybelį kviečiu išnaikinti su napalmu, kol jis dar neišplito“, – užbaigia politikas.

Teisingumo ministrė sprendimą vadina nepateisinamu

Laisvės partijos narė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska nepateisinamu vadina ekonomikos ir inovacijų viceministro V.Jurgučio sutuoktinės A.Belickaitės sprendimą įsidarbinti „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės korporatyvinių reikalų direktore.

„Aš neabejoju Agnės profesionalumu ir tinkamumu eiti pareigas. Tačiau asmens sprendimas žengti į interesų konflikto regimybę, nepaisant galimos žalos partijos atžvilgiu, man yra nesuvokiamas, nepateisinamas ir skaudinantis“, – trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ parašė ministrė.

Anot jos, skaidrumo standartai ir siekis pagaliau atsisakyti švogerizmo, nepotizmo ir šešėlio dėl partinių paskyrimų buvo viena svarbiausių nuostatų einant į politiką bei steigiant Laisvės partiją.

E.Dobrowolskos teigimu, kalbant apie skaidrumą nepakanka deklaruoti interesus ar laiku nusišalinti nuo sprendimų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska

„Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas numato aiškias atsakomybes, tarp jų – įsivertinti galinčias kilti rizikas, interesų konfliktus. Tokių situacijų regimybės vengimas ne mažiau svarbus, o tokių abejonių egzistavimas sukelia ne mažesnę žalą nei galimas ar neegzistuojantis pats formalus interesų pažeidimas“, – teigė ji.

„Antra diena, kai Laisvės partija viešai priversta gintis jaunųjų bebriukų etiketės. Etiketės, kuriai prisiklijuoti užteko vieno žmogaus asmeninio sprendimo. Nepaisant galimos žalos partijai. Žalos frakcijai. Žalos visuomenės pasitikėjimui“, – rašė ministrė.

Jis apgailestavo, kad šiuo atveju lėmė asmeninis A.Belickaitės interesas.

„Aš suprantu, kad tai Agnei tik verslas. Bet (...) būnant arti politinės komandos, aš tikiuosi skaidrumo standartų ir sąmoningumo, o ne pragmatiško „stoiškumo“ dėl puikios algos“, – sakė E.Dobrowolska.

Atsistatydino A.Belickaitės vyras, viceministras V.Jurgutis

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį interviu TV3 televizijai pareiškė, kad dėl jos draugės įsidarbinimo LTG ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė turėtų pasvarstyti apie galimybę atsistatydinti.

Netrukus po to A.Belickaitės vyras, ekonomikos ir inovacijų viceministras V.Jurgutis „Facebook“ pranešė nutariąs atsistatydinti, kad ši „keista istorija“ baigtųsi.

Apie savo sprendimą viceministras V.Jurgutis pranešė savo feisbuko paskyroje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vincas Jurgutis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vincas Jurgutis

„Traukiuosi iš ekonomikos ir inovacijų viceministrų ir tikiuosi, kad tai leis pabaigti šią keistą istoriją ir visiems grįžti prie svarbių klausimų valstybėje“, – trečiadienio vakarą pranešė V.Jurgutis.

Jis atmetė kaltinimus nepotizmu ir sutuoktinės protegavimu, tačiau prezidentui pareikalavus atsakyti „už dalykus, kurių nebuvo“, nutarė atsistatydinti.

„Suprantu, kad norinčiųjų tikėti sąmokslo teorijomis nuomonės tai nepakeis, bet matau vienintelę galimybę nuimti vieną kaltumo prezumpciją, išmestą į viešąją erdvę, – aš nebūsiu viceministras, o mano žmona nebebus viceministro žmona“, – rašė V.Jurgutis.

„Žinodamas, kad niekas nieko neteisėto nepadarė, noriu pabandyti nuimti krūvį nuo niekuo dėtų žmonių. Šitą atsakomybę noriu prisiimti aš“, – tvirtino jis.

A. Belickaitė LTG grupės korporatyvinių reikalų direktore paskirta praėjusią savaitę, ji yra Laisvės partijos vicepirmininko bei ekonomikos ir inovacijų viceministro V.Jurgučio žmona, taip pat A.Armonaitės artima draugė, bendraklasė ir universiteto bendramokslė.

„Lietuvos geležinkeliai“ yra pavaldūs Susisiekimo ministerijai, jos vadovą Marių Skuodį į postą delegavo Laisvės partija.

LTG grupės direktorius Egidijus Lazauskas sako pasirinkęs A.Belickaitę į korporatyvinių reikalų direktorės pareigas dėl jos profesionalumo iš kelių atrinktų stipriausių kandidatų, bet žadėjo kreiptis į išorės auditorius, kad šie dar įvertintų atrankos procedūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas