Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tai gali būti tavo istorija“: kaip priešiškos žvalgybos verbuoja Lietuvos piliečius?

Priešiškų valstybių žvalgybos tarnybų veikla prieš Lietuvą tampa vis agresyvesnė ir ypač pavojinga. Valstybės saugumo departamento kampanija „Tai gali būti tavo istorija“ skirta didinti visuomenės budrumą ir atkreipti žmonių dėmesį į priešiškų žvalgybų bandymus verbuoti Lietuvos piliečius, rašoma Valstybės saugumo departamento pranešime spaudai.
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Valstybės saugumo departamentas
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Valstybės saugumo departamentas

Rusijai agresyviai siekiant įgyvendinti savo imperialistines ambicijas priešiškų žvalgybų veikla tampa vis mažiau skrupulinga. Aktyviausiai žvalgybą mūsų šalyje vykdo Rusijos tarnybos. Rusijos žvalgybos tarnybų agresyvumas, veiklos mastai ir keliamos grėsmės lygis yra didžiausi nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Baltarusijos žvalgybos tarnyboms Lietuva taip pat yra vienas iš prioritetinių taikinių. Kinija, pasitelkdama žvalgybą, irgi siekia kištis į Lietuvos vidinius procesus.

Kampanijai „Tai gali būti tavo istorija“ sukurti trys video pasakojimai, kurie paremti tikrais faktais iš verbavimo istorijų. Taip norima atkreipti visuomenės dėmesį, kad šios istorijos gali tapti bet kurio Lietuvos piliečio istorija, kadangi kiekvienas iš mūsų yra potencialus priešiškų tarnybų taikinys.

VIDEO: „Tai gali būti tavo istorija“ – kaip priešiškos žvalgybos verbuoja Rusijos ir Baltarusijos pasienyje?

Tikimybė tapti užsienio žvalgybos tarnybų taikiniu didėja, jei asmuo lankosi Lietuvai priešiškose šalyse. Juo labiau, jei nedraugiškose mums valstybėse turi ar turėjo giminystės, verslo, mokslo ar kitų ryšių. Į Rusiją ar Baltarusiją dažnai keliaujantys Lietuvos piliečiai vertinami kaip lengvai pažeidžiami, nes jų asmeniniai, verslo ir kiti interesai priklauso nuo Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybų sprendimo leisti jiems lankytis šalyje.

Nebepasitenkindama vien tik informacinėmis atakomis ar propagandos akcijomis, Rusija Vakaruose įgyvendina agresyvias žvalgybos operacijas, tokias kaip diversijos, vandalizmas, kibernetiniai išpuoliai. Tokioms operacijoms siekiama užverbuoti asmenis ir mūsų valstybėje. Pastaruoju metu tam aktyviai naudojami socialiniai tinklai, kur ieškoma asmenų, kurie sutiktų bendradarbiauti su priešiškomis tarnybomis dėl ideologinių įsitikinimų ar noro lengvai bei greitai užsidirbti.

Kinijos žvalgyba intensyviausiai renka žvalgybos informaciją ir bando plėsti agentų tinklą Lietuvoje veikdama iš Kinijos teritorijos. Dažniausiai Kinijos žvalgybos tarnybos kontaktus su potencialiais taikiniais mezga socialiniame tinkle „LinkedIn“. Rizikų būti verbuojamiems Kinijos žvalgybos tarnybų kyla ir šioje šalyje besilankantiems Lietuvos piliečiams verslo, mokslo ar turizmo tikslais.

Priešiškų valstybių žvalgybas pirmiausia domina valstybinių institucijų darbuotojai, teisėsaugos pareigūnai, kariškiai, verslininkai, politikai, žurnalistai, kurie dėl savo pareigų gali turėti dominančios informacijos arba reikiamų kontaktų. Vis tik, nereikėtų apsigauti – priešiškų tarnybų verbavimo taikiniais tampa ir asmenys, kurie nedirba su slapta ar jautraus pobūdžio informacija, bet gali atlikti įvairias kitas užduotis. Pavyzdžiui, stebėti karinius, energetikos ar kitus strategiškai svarbius objektus; platinti propagandinę informaciją socialiniuose tinkluose; vykdyti diversijas ar vandalizmo aktus; atlikti tarpininkų su kitais užverbuotais agentais funkcijas ar teikti kitą reikiamą pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas