Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 27

Taikos nuotaikomis gyvenę Vakarai susiduria su ginkluotės stygiumi: visko reikia šiandien arba rytoj

Nors artėjančiame NATO viršūnių susitikime Vilniuje Lietuvai svarbiausi keli klausimai, tarkime, nauji gynybos planai, Ukrainos narystės perspektyva, planuojama ir daugiau sprendimų, vienas kurių – gynybos pramonės gaivinimas. Nemažos dalies Aljanso šalių amunicijos sandėliai ištuštėję – tiekiama daug paramos užpultai Ukrainai, bet kartu pripažįstama, kad ginkluotė keliauja iš saugyklų, kurios toli gražu nebuvo visiškai užpildytos. Prie karinių užsakymų driekiasi eilės. Ar pavyks Vakarams padidinti gynybos pramonės apsukas?
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius Vaidas Sabaliauskas sakė, kad gynybos pramonė yra perkrauta užsakymais, kariuomenių sandėliai beveik ištuštinti, nes daug amunicijos perduota Ukrainai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pažymėjo, kad kolektyviniai Vakarai, išskyrus Ameriką, po Šaltojo karo iš esmės transformavo savo kariuomenes į daugiau mažiau ekspedicines pajėgas, nemanė, kad gali tekti turėti reikalų su agresoriumi, galinčiu kariauti kelerius metus.

O tai programavo ginkluotės atsargų kiekius, kurių pasirodė gerokai per mažai.

Parama – iš nepilnų sandėlių

Pasak Lietuvos atstovybės prie NATO ambasadoriaus Deivido Matulionio, didelis dėmesys bus skiriamas gynybos pramonei atgaivinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas