Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 25

Talibų taikiniu tapusioje ekspedicijoje dalyvavęs Saulius Damulevičius: „Jei išpuolis būtų įvykęs dviem dienom anksčiau, mes nebekalbėtume“

Tragiškai pasibaigusioje ekspedicijoje Pakistane dalyvavęs lietuvis Saulius Damulevičius LNK pasakojo, kad jei teroro išpuolis būtų buvęs suorganizuotas pora dienų anksčiau, aukų būtų kur kas daugiau.
Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius
Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Niekas nekopė tuo metu į kalną, nebuvome mes visi stovykloje... Jeigu būtų tas išpuolis įvykęs dviem dienom anksčiau, tuomet ir aukų skaičius būtų žymiai didesnis. Baisu pagalvot, tada ir mes nebekalbėtumėme“, – LNK Žinioms sakė alpinistas. 

Anksčiau naujienų agentūrai BNS jis pasakojo: „Išpuolis vyko bazinėje stovykloje, Ernestas (E.Markšaitis – red.) iš mūsų komandos ten buvo likęs vienintelis. Kiti buvome aukštai ant kalno – antrojoje stovykloje, 6000 metrų aukštyje, kur mūsų niekaip negalėjo pasiekti teroristai (mes net negirdėjome, kas vyko bazėje). Apie išpuolį sužinojome kitą rytą radijo ryšiu iš pakistaniečių ekspedicijos virėjo, kuriam pavyko pabėgti prasidėjus talibų išpuoliui“.

Tuo tarpu S.Damulevičiaus bičiulis Paulius Jakutavičius LNK pasakojo, kas įvyko kalnuose po to, kai ekspedicijos dalyviai sužinojo, kad draugus kitoje stovykloje nužudė talibai. Gavę šią informaciją S.Damulevičius su kitais alpinistais iš aukštesnės stovyklos nusileido į žemesnę, kurioje ir įvyko žudynės. Ten jie praleido naktį. Paimti gyvų likusių alpinistų sraigtasparnis atskrido tik apie 7 val. ryto.

Anot P.Jakutavičiaus, naktį alpinistai baiminosi, kad išpuolis pasikartos, tad budėjo paeiliui. Jie buvo suplanavę, kad jei įvyks antras išpuolis, visi išsilakstys į skirtingas puses. Miegojo daugelis su batais, atvirose palapinėse. Alpinistai suskaičiavo, kad stovyklą saugojo 5-6 kareiviai. 

Tikimasi, kad S.Damulevičius į Lietuvą grįš savaitės pabaigoje. Kada bus pargabentas žuvusio lietuvio Ernesto Markšaičio kūnas, kol kas neaišku. 

Vieno aukščiausių kalnų pasaulyje, Nanga Parbato, bazinėje stovykloje sekmadienio naktį įvykdyto išpuolio metu teroristai nužudė 10 alpinistų. Tarp jų – lietuvį Ernestą Markšaitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas