Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 27

Tarnyba Malyje: patirtimi dalijasi iš misijos grįžę KASP kariai

Balandžio 27 d. į Lietuvą grįžo Jungtinių Tautų (JT) misijoje tarnavę Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kariai, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
KASP
KASP / KASP nuotr.

12-asis pajėgų apsaugos vieneto būrys, suformuotas iš KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės savanorių bei profesionalios karo tarnybos karių, pusmetį, Vokietijos pajėgų kontingento sudėtyje, dalyvavo JT vadovaujamoje situacijos stabilizavimo operacijoje MINUSMA (angl. Multinational Intergrated Stabilization Mission) rytinėje Malio dalyje, Gao provincijoje.

Pagrindinė Lietuvos karių užduotis – nuolatinė bazės „Camp Castor“ perimetro apsauga ir gynyba, t.y. kiekvieną dieną vykdomi budėjimai po 24 valandas per parą. Nuo Lietuvos karių budrumo ir atsakingumo tiesiogiai priklauso visų bazėje gyvenančių karių ir darbuotojų saugumas.

Laisvą nuo tarnybos laiką lietuviai skiria tobulinimuisi: susipažįsta su Vokietijos kariuomenės naudojama autotechnika ir ginkluote, gilina žinias taktinės medicinos srityje, gerina darbo su naudojamais ginklais įgūdžius, nuolatos treniruojasi reaguoti į bazės užpuolimo ar apšaudymo situacijas.

„Karybos įgūdžių tobulinimas, mokymasis yra neatsiejama kiekvieno kario darbo dalis. Šie dalykai ne tik tiesiogiai prisideda prie vykdomų funkcijų kokybės, bet taip pat visapusiškai ugdo mūsų karius, o šias žinias jie galės panaudoti ir savo kasdienėje tarnyboje, grįžę į Lietuvą“, – sakė už kovinį rengimą atsakingas būrio vado pavaduotojas viršila Vilius Slavinskas.

KASP kariai aktyviai dalyvauja „Camp Castor“ bazėje organizuojamose renginiuose ir sporto varžybose, kuriose laimi prizines vietas. Lietuviai taip pat organizuoja įvairiausius valstybinių švenčių ir dienų minėjimus, kurių metu Lietuvai svarbios šventės paminimos kartu su tarptautiniais partneriais, pristatoma Lietuva ir jos kariuomenė.

Šešių mėnesių tarnybos laikotarpiu Malyje 12-ojo pajėgų apsaugos vieneto būrio kariai sutiko Šv. Kalėdas, organizavo Sausio 13-osios bėgimą su kitų šalių kariais, Vasario 16-ąją kvietė visus aukoti už laisvę kovojančiai Ukrainai, o Kovo 11-ąją kartu su Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Švedijos kariais žiūrėjo filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“.

„Mūsų darbo grafikas yra itin intensyvus, bet laisvu laiku kariai itin aktyviai prisijungia prie įvairiausių bazėje organizuojamų veiklų. Tai parodo, jog galime ne tik puikiai vykdyti savo funkcijas, bet taip pat prisidėti prie įvairiausių sporto renginių atstovaujant Lietuvą bei rodant ir pasakojant apie savo šalį partneriams“, – teigė MINUSMA 12-osios pajėgų apsaugos vieneto būrio vadas kapitonas Paulius Stongvilas.

Išvykusius KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės karius Malyje pakeitė KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai. Neseniai karinėje bazėje iškelta Lietuvos trispalvė, kuri kartu su kitų šalių vėliavomis plevėsuos visą 13-ojo pajėgų apsaugos vieneto būrio tarnybos laiką.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA Malyje vykdo nuo 2013 m. ir siekia stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis. KASP suformuotas Pajėgų apsaugos vieneto pirmosios pamainos karių būrys tarnybą šioje operacijoje pradėjo 2017 metų spalį, kiekviename būryje būna apie 10 proc. moterų. Nuo 2003 metų Savanorių pajėgų karių dalyvavo tarptautinėse operacijose Kosove, Irake, Afganistane kaip pėstininkai ir kaip įvairių kvalifikacijų specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas