Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 05 10

Tarnybos sovietų armijoje atsisakiusiems asmenims bus suteiktas nukentėjusiųjų nuo okupacijų statusas

Seimas priėmė Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, pataisų projektą. Priimtomis pataisomis asmenims, kurie nuo 1990 m. kovo 11 d. atsisakė prievartinės tarnybos sovietų armijoje (pasitraukė iš jos arba boikotavo šaukimą tarnauti joje) ir dėl to buvo prievarta išvežti į sovietų armijos dalinius ar iki 1991 m. rugsėjo 7 d. priversti grįžti į juos (atlikti tarnybą juose), suteiktas nukentėjusių nuo okupacijų asmenų statusas.
Temos: 1 Okupacija

Už tokį sprendimą balsavo 67, prieš buvo 1, susilaikė 24 Seimo nariai.

Kartu priimtas ir lydimasis Kompensacijų asmenims, 1990-1991 m. atsisakiusiems prievartinės tarnybos sovietų armijoje ir dėl to nukentėjusiems nuo sovietų armijos veiksmų, įstatymo projektas. Šiuo teisės aktu nustatytos asmenų, 1990–1991 m. atsisakiusių prievartinės tarnybos sovietų armijoje, kuriems pripažintas nuo 1939–1990 m. okupacijų nukentėjusio asmens teisinis statusas, ir turinčių teisę gauti valstybės vienkartinę kompensaciją už žalą, patirtą dėl sovietų armijos prievartos veiksmų, kategorijos, kompensacijos dydis ir kompensacijos mokėjimo tvarka. Už projektą balsavo 59, prieš – 2, susilaikė 18 Seimo narių.

Įstatyme įtvirtinta, kad teisę į kompensaciją turės Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie nuo 1990 m. kovo 11 d. atsisakė tarnybos sovietų armijoje ir buvo prievarta paimti į sovietų armijos dalinius; nuteisti laisvės atėmimu už pasitraukimą iš sovietų armijos arba šaukimo tarnauti joje boikotavimą; priversti grįžti tęsti (išvykti atlikti) tarnybą sovietų armijos daliniuose iki 1991 m. rugsėjo 7 d.

Nustatyta, kad kompensacija bus 4 000 Lt dydžio. Ji bus išmokama vieną kartą iš Krašto apsaugos ministerijai šiam tikslui skirtų valstybės biudžeto lėšų krašto apsaugos ministro sprendimu ir mažinama kompensacijos. Per vienus kalendorinius metus išmokamų kompensacijų bendra suma neturėtų viršyti 150 tūkst. litų

Pašymus dėl kompensacijos skyrimo kartu su asmens tapatybę ir nukentėjusio nuo 1939–1990 m. okupacijų asmens teisinį statusą patvirtinančiais dokumentais reikės pateikti Krašto apsaugos ministerijai. Esant pakankamai lėšų, kompensacijos bus išmokamos ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo prašymo pateikimo dienos. Jei per vienus kalendorinius metus prašomų kompensacijų suma viršys šio straipsnio numatytą sumą, kompensacijos bus išmokamos kitais paeiliui einančiais metais.

Nustatyta, kad įstatymas, išskyrus nuostatas dėl prašymų pateikimo, įsigalios 2013 m. sausio 1 d. Iki to laiko Vyriausybės įgaliotos institucijos turės priimti statymo įgyvendinamuosius teisės aktus.

Šis įstatymas netaikomas asmenims, kuriems buvo išmokėtos kompensacijos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1997 m. liepos 25 d. nutarimu Nr. 820 „Dėl vienkartinių kompensacijų asmenims, kurie po 1990 m. kovo 11 d. pasitraukė iš būtinosios karo tarnybos sovietinėje armijoje ir buvo globojami Raudonojo Kryžiaus globos skyriuje, bet 1990 m. kovo 27 d. buvusios TSRS desantininkų pagrobti ir išvežti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas