Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 11 /16:09

Tarša Klaipėdos uoste likviduota, aplinkosaugininkai skaičiuos žalą gamtai ir baudas

Antradienį apie vidurdienį Klaipėdos uosto Žiemos įlankoje galutinai užbaigti taršos likvidavimo darbai. Iš viso Žiemos uosto įlankoje surinkta apie 140 m3 užteršto vandens. Vykdant taršos likvidavimo darbus panaudota ir perduota utilizuoti 316 m absorbcinių bonų. Apie tai rašoma uosto direkcijos išplatintame pranešime. O Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pranešė, kad bus skaičiuojamos baudos ir žala gamtai.
Teršalų surinkimo darbai
Teršalų surinkimo darbai / Indrės Jurčenkaitės / 15min nuotr.

Naftos produktų dėmė uosto akvatorijoje buvo pastebėta ankstų sekmadienio rytą. Apie įvykį buvo informuotos atsakingos institucijos, nedelsiant buvo išsiųstas teršalams rinkti skirtas Uosto direkcijos kateris „Zunda“, Žiemos uosto įlanka buvo užtverta bonomis. Papildomai buvo pasitelktas Uosto direkcijos narų ir naftos surinkimo laivas „Naras“.

„Noriu padėkoti visiems dirbusiems bei talkinusiems šioje operacijoje – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos specialistams, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro, Karinių oro pajėgų, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pajėgoms, aplinkosaugininkams. Ačiū visiems už operatyvų ir sutelktą darbą“, – dėkojo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

AAD pranešime žiniasklaidai skelbia, kad iš Aplinkos apsaugos agentūros gavo pirminius tyrimų rezultatus. Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras (JGKC) į atvirą jūrą patekusius teršalus surinko sekmadienį, Jūrų uostas tęsia jų teritorijoje esančių teršalų surinkimo ir neutralizavimo darbus. Šiuo metu uoste patikrinta jau 15 laivų. Taršos šaltinis kol kas nenustatytas.

„Pasitvirtino, kad teršalai yra dyzelinas. Artimiausiu metu gavus išsamią tyrimų ataskaitą ir Klaipėdos jūrų uosto, JGKC informaciją apie teršalų kiekius, bus nustatyta galima žala gamtai ir pareikalauta kaltininkų ją atlyginti“, – pabrėžė AAD direktorė Olga Vėbrienė.

Uoste pirmadienį surinkta 100 kub. m naftuoto vandens. Trečiadienį vyksta baigiamieji darbai, surinktas kiekis bus žinomas vakare.

Baltijos jūroje tarša likviduota dar sekmadienį. Likviduojant taršą dalyvavo 5 laivai, buvo naudojamos absorbcinės boninės užtvaros (panaudota apie 280 metrų).

Atsakomybė juridiniam asmeniui už tokio pobūdžio pažeidimą siekia 14–20 tūkst. eurų, taip pat reikės atlyginti ir gamtai padarytą žalą – už 1 toną teršalų skaičiuojami 42 429 eurai.

Administracinė bauda kaltininkui siekia 6 tūkst. eurų.

Uostamiesčio paplūdimiuose gelbėtojai vis dar nerekomenduoja maudytis. Vandens tyrimai buvo paimti dvi dienas iš eilės, viliamasi, jog jei pirmasis tyrimas nebus palankus, tai antrosios dienos rezultatai pradžiugins poilsiautojus.

Pasak gelbėtojų atstovo Aleksandro Siakki, tiriamas ir smėlis.

„Vizualiai viskas pagerėjo. Ir vakar popiet buvo bangavimas, vėjas,. Šiandien šiaurinių krypčių vėjas. Tarnybos surinko, o jei liko, jūra pati išsivalys. Iš ryto vienur kitur likučiai buvo arčiau molo, o toliau ne“, – sakė A. Siakki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas