Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 28

Teatro ir jo kaimynų karas nesibaigia – teismo sprendimą supranta skirtingai

Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) darbuotojai dekoracijas į teatrą nešioja, kadangi vilkikai neįvažiuoja į kiemą, esantį Odminių g. Ir visa tai esą dėl kaimynų – bendrovės „Egli“ įstiklinto namo kampo, kurį, kaip teigia teatro atstovai, teismas liepė nugriauti. Tačiau šios bendrovės direktorius Gytis Česnys nesutinka su tokiais teiginiais. Jis sako, kad pastatas po remonto nepadidėjo, o teismas įpareigojo tik susitvarkyti dokumentus.
Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą
Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą 2017 m. birželį / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie LNDT kivirčus su kaimynystėje įsikūrusia bendrove „Egli“ 15min rašė jau ne kartą. Problemų teatro atstovams kyla nuo 2017-ųjų pradžios, kai „Egli“ nusprendė imtis savo įsigytų patalpų rekonstrukcijos ir įstiklino pastato kampą. Atvažiavus gastroliuoti kitiems teatrams ar trupėms, jų dekoracijas teatro darbuotojams tenka nešioti rankomis, kadangi vilkikai į kiemą įvažiuoti nebegali.

Teismai baigti

Šiuo metu teatre – remontas, rekonstruojama didžioji salė. O konfliktą dėl kaimyninio namo kampo stiklinimo jau išnarpliojo visų instancijų teismai. Paskutinis sprendimas yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, kuris kovo vidury atsisakė priimti UAB „Egli“ kasacinį skundą dėl apeliacinės instancijos teismo nutarties peržiūrėjimo civilinėje byloje dėl statybą leidžiančio dokumento panaikinimo ir statybos padarinių pašalinimo.

VIDEO: Kaimynai Nacionalinį dramos teatrą paliko be įvažiavimo

Tad lieka galioti Vilniaus miesto apylinkės teismo 2017 m. gruodžio 22 d. sprendimas, kuriuo buvo patenkintas LNDT ieškinys ir panaikintas statybos leidimas prie teatro esančių pastatų remontui, taip pat bendrovė „Egli“ ir fizinis asmuo įpareigoti pašalinti statybų padarinius.

Šios nutarties nepakeitė ir Vilniaus apygardos teismas, kuris tik patikslino sprendimo rezoliucinę dalį. Joje rašoma, kad Vilniaus savivaldybės išduotas statybą leidžiantis dokumentas – rašytinis pritarimas statinio projektui yra naikinamas, o atsakovai UAB „Egli“ ir fizinis asmuo per tris mėnesius privalo gauti naują statybos leidimą ir pagal jį perstatyti arba pertvarkyti statinį.

Jeigu per tris mėnesius jie negaus naujo leidimo statybai, tuomet privalės savo lėšomis per taip pat tris mėnesius „pašalinti savavališkos statybos padarinius, t. y. išardyti pastato daugiabučio gyvenamojo namo Vilniuje, Odminių g. 9, administracinių patalpų perstatytas dalis, atstatant iki 2016 09 05 buvusią statinio Vilniuje, Odminių g. 9-10, padėtį ir sutvarkyti statybvietę“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą 2017 m. birželį
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą 2017 m. birželį

Atrodytų, viskas labai paprasta ir aišku – arba gauti naują statybos leidimą, arba nugriauti tai, kas pastatyta. Tačiau abi pusės šią nutartį supranta ir aiškina kiek skirtingai.

Laikas – iki balandžio vidurio

LNDT advokatas Andrius Baranskis 15min sakė, kad statybą leidžiantis dokumentas, išduotas UAB „Egli“, buvo neteisėtas ir atlikti darbai buvę kitokio pobūdžio, nei dokumente numatyta – ne kapitalinis remontas, o rekonstrukcija.

„Todėl pirmos instancijos teismas tokį statybas leidžiantį dokumentą panaikino ir įpareigojo nugriauti bei atstatyti buvusią padėtį. Jie šį sprendimą skundė ir apeliacinės instancijos teismas paliko tą sprendimą iš esmės nepakeistą, kad leidimas negalioja, kad statyba savavališka, bet teismas suteikė galimybę per tris mėnesius gauti teisėtą leidimą ir nuo jo nenukrypstant perstatyti pastatą.

Vadinasi, jie turėtų gauti statybas leidžiantį dokumentą rekonstrukcijai, o tam reikia gauti kitų bendrasavininkių sutikimus, taip pat – ir teatro. Šis sprendimas jau įsiteisėjęs, o tie trys mėnesiai eina, laikas baigsis 2019 m. balandžio 14 dieną“, – aiškino advokatas.

A.Baranskio teigimu, tokia susiformavusi teismų praktika, kad paliekama galimybė susitvarkyti dokumentus.

„Tačiau Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad „teatro veikla negali būti suvaržyta individualaus intereso turėti didesnės erdvės nekilnojamąjį turtą po pertvarkymo“. Dar apeliacinės instancijos teismas tikina, kad „savivaldybei yra žinoma, kokie objektai yra apie statinį, kurio statybos darbams buvo paruoštas projektas, ir ji turėjo visapusiškai įvertinti dėl projekto sprendinių, įvertinant ir ieškovės, t. y. LNDT, veiklos specifiką“. Statybą leidžiantis dokumentas buvo išduotas teatrui nežinant“, – sakė advokatas.

Jis taip pat priminė, kad teismo antstolio yra užfiksuota situacija, jog išorinė siena buvusi toje vietoje, kur dabar stovi vidinė kolona, o stiklinė siena – išsikišusi. Be to, vitrinos įrengimas, pasak advokato, yra teismų pripažįstama kaip rekonstrukcija – fasadų keitimas.

Teatras tenori, kad būtų padaryta, kaip buvo, kad galėtų pravažiuoti transporto priemonės, būtinos teatrui aptarnauti, – teigė A.Baranskis.

„Teatras tenori, kad būtų padaryta, kaip buvo, kad galėtų pravažiuoti transporto priemonės, būtinos teatrui aptarnauti. Kai statė tuos namus, sąlyga ir buvusi, kad transportas galėtų pravažiuoti. O jie vietoj kapitalinio remonto pasidarė rekonstrukciją ir iškišo stogelį, todėl nebegalima įvažiuoti“, – teigė A.Baranskis.

Žada dokumentus gauti

UAB „Egli“ direktorius G.Česnys ir kiti bendrovės atstovai iki šiol situacijos komentuoti nenorėjo. Vis dėlto šįkart direktorius nusprendė išdėstyti savo poziciją. Jo teigimu, bendrovė ketina vykdyti antros instancijos teismo sprendimą.

„Teismo sprendimas buvo ne pašalinti mūsų pastato trūkumus ir atstatyti į seną padėtį, o tiesiog susitvarkyti dokumentus – pakeisti statybos leidimą iš kapitalinio remonto į rekonstrukciją. Kaip jūs rašėte (G.Česnys turi omeny šią BNS informacijąred. past.), kad yra priimtas sprendimas griauti mūsų pastatą, tai visiškai klaidinga informacija. Kitas teismas panaikino Statybų inspekcijos surašytą savavališkos statybos aktą“, – teigė „Egli“ vadovas.

Teismo sprendimas, anot G.Česnio, buvo jų naudai. Dabar bendrovės atstovai ketina pašalinti nurodytus trūkumus dokumentuose. O su teatro teiginiais, kad įstiklinta patalpa trukdo kažkam įvažiuoti, jie nesutinka ir toliau.

Teismo sprendimas buvo ne pašalinti mūsų pastato trūkumus ir atstatyti į seną padėtį, o tiesiog susitvarkyti dokumentus, – teigė G.Česnys.

„Viešoje erdvėje buvo eskaluotas klausimas, kad mes užtvėrėme įvažiavimą teatrui ir dėl to jų automobiliai negali pravažiuoti Odminių gatve. Tai nieko bendro su realybe neturintys teiginiai ir tuo gali įsitikinti bet kas, einantis pro šalį. Mūsų įrengtas langas neišsikiša į gatvės ribas, tarp lango ir gatvės dar yra 1,5 m šaligatvis, kuriuo, kaip žinia, negali važinėti automobiliai, įskaitant ir sunkiasvorius vilkikus. Todėl nėra jokio ryšio tarp įrengto lango ir automobilių važinėjimo.

Pažymėtume ir tai, kad net teigiant, jog Senamiesčio gatvelėmis, kuriose atnaujinamas grindinys, gali važinėti sunkiasvoriai vilkikai, tai jiems privažiuoti prie teatro nepažeidžiant kelių eismo taisyklių galima sukant į teatro kiemą atbulomis ir išvažiuojant priekiu“, – tikino G.Česnys.

Direktoriaus teigimu, teatro atstovai net nebandė įvažiuoti į savo kiemą, patys nesivadovauja turimomis schemomis, o bendrovę teismui skundžia tiesiog norėdami toliau važinėti šaligatviais ir laiptais.

Trys mėnesiai, per kuriuos „Egli“ turi susitvarkyti dokumentus, baigsis balandžio viduryje.

LNDT šiuo metu rekonstruojama didžioji salė. Ją atverti žiūrovams ketinama 2020 m. rudenį. Rekonstrukcija kainuos 16,8 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas