Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 10

Teisėjų byla: V.Bavėjanas korupcija kaltinamam kauniečiui žadėjo padėti papirkti kitus teisėjus?

Antradienį Seimas imsis Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano atleidimo procedūros. 15min žiniomis, teisėjas įtariamas tarpininkavęs korupcija įtariamam kauniečiui, siekusiam papirkti kitus teisėjus.
Valdimaras Bavėjanas ir  Valys Venslovas
V.Bavėjanas ir V.Venslovas (15min montažas)

Ikiteisminiame tyrime surinktais duomenimis, V.Bavėjanas tiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ir susitarė duoti didesnės negu 9,5 tūkst. eurų vertės kyšį valstybės tarnautojui.

Tyrėjų duomenimis, V.Bavėjanas siekė naudos ne sau, o už korupciją nuteistam buvusiam socialdemokratui, savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ dirbusiam technikos direktoriumi Valiui Venslovui.

Tyrėjai nustatė, kad 2018-ųjų rudenį, ne vėliau kaip spalio 22 d., susitikimų, telefoninių pokalbių ir susirašinėjimo SMS žinutėmis metu V.Bavėjanas ir V.Venslovas susitarė netiesiogiai, per tarpininką – dabar jau buvusį Kauno Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją Viktorą Preikšą, duoti 10 tūkst. eurų kyšį kitam Kauno teisėjui Algerdui Urbšiui už tai, kad jis neteisėtai veiktų nagrinėdamas V.Venslovo bylą ir skirtų jam mažesnę, maždaug 10 tūkst. eurų baudą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valys Venslovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valys Venslovas

Tačiau V.Venslovas, tyrėjų duomenimis, laiku neperdavė neteisėto atlygio ir sulaukė trejų metų laisvės atėmimo bausmės ją atidedant bei beveik 38 tūkst. eurų baudos. Apie šį teismo sprendimą plačiau rašė 15min.

V.Bavėjanas ir V.Venslovas susitarė netiesiogiai, per tarpininką teisėją duoti 10 tūkst. eurų kyšį kitam Kauno teisėjui.

Specialusis liudytojas V.Preikšas darbą teisme metė

Šiemet pavasarį teisėjo darbą V.Preikšas metė ir ėmėsi advokato veiklos. Jis 15min pripažino, kad ir pats yra vadinamojoje teisėjų galimos korupcijos byloje apklaustas specialiuoju liudytoju. Todėl jis tikino daug pasakoti negalintis. Tiesa, jis pripažino, kad tyrėjams liudijo būtent apie minėtą epizodą.

„Įpareigotas esu nekalbėti, bet apklaustas esu apie šį epizodą“, – pripažino jis.

V.Preikšas patvirtino, kad ir pats teisėjo darbo atsisakė dėl teisėjų bylos – esą nenorėjo kelti nepasitikėjimo teisine sistema, apskritai visais teisėjais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teismas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teismas

„Teisėjas gali atrodyti kaltas, nors jis apie tai nieko nežino. Dėmės sau aš nematau, bet tiek, kad gal per didelė atsakomybė yra spręsti, pasitikėjimas kažkieno gali susvyruoti kitose bylose“, – apie pasitraukimo priežastis kalbėjo buvęs teisėjas.

Tai tikrai buvo labai geri santykiai su juo. Bet kad tai galėtų būti priežastis mane paveikti?

15min buvęs teisėjas nurodė, kad su V.Bavėjanu yra pažįstamas ir bendravo nuo 1985-ųjų, tačiau patikino, kad niekada nejuto, jog kolega jam siektų daryti poveikį, ir kategoriškai neigė, kad su juo buvo tartasi dėl kokio nors teisėjo papirkimo.

„Tikrai mes dirbome nuo 1985 m. Kurį laiką prokuratūroje, paskui teisme kartu dirbome. Tai tikrai buvo labai geri santykiai su juo. Bet kad tai galėtų būti priežastis mane paveikti? Man niekados apie tai nebuvo jokios kalbos per tiek metų, kai kartu bendravome, nebuvo jokių įtarimų, nebuvo jokių abejonių, kad tiek jis, tiek aš dirbame savo pareigas“, – kalbėjo V.Preikšas.

Bandė V.Venslovo skundui „paskirti“ teisėjus?

Ir šis epizodas dar ne viskas, ką galimai nederamo tyrėjai fiksavo V.Bavėjano veikloje.

Jų duomenimis, V.Venslovui nepasiekus pergalės Kauno apygardos teisme, susirūpinta, kas bylą nagrinės pateikus apeliaciją.

2018 m. spalio 25 dieną, 11.56 val., tyrėjų duomenimis, V.Venslovas Vilniuje, kavinėje „Ad Astrum“ susitiko su V.Bavėjanu ir susitarė pasiūlyti, pažadėti ir duoti didesnės nei 250 MGL vertės kyšį Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui ar valstybės tarnautojui, kad byla būtų paskirta galimai V.Bavėjano nurodytam teisėjui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdimaras Bavėjanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdimaras Bavėjanas

Esą taip pat pernai spalį-lapkritį susitikę, bendraudami telefonu ir žinutėmis V.Bavėjanas su V.Venslovu susitarė, o V.Bavėjanas, tyrėjų duomenimis, pažadėjo paveikti Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Aloyzą Kruopį, kad šis V.Venslovo apeliacinį skundą pavestų nagrinėti V.Bavėjano pasirinktai teisėjų kolegijai, pažeidžiant bylų skyrimo teisėjams taisykles.

Ar tai pavyko padaryti, neminima. 15min žiniomis, V.Venslovo skundas apeliaciniame teisme dar nėra išnagrinėtas. Šią bylą nagrinėja trijų teisėjų kolegija – Ernesta Montvidienė, Regina Pocienė ir Algimantas Valantinas. Kolegija per bylos nagrinėjimo laiką nesikeitė.

15min bandė susisiekti su V.Bavėjanu ir jo advokatu Sauliumi Juzukoniu. Pastarasis nurodė, kad faktinių aplinkybių, dėl kurių ginamajam pareikšti įtarimai, komentuoti negali.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdimaras Bavėjanas ir Saulius Juzukonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdimaras Bavėjanas ir Saulius Juzukonis

V.Venslovo komentaro gauti taip pat nepavyko. Jis neatsiliepė telefonu, neatsakė į žinutes socialiniame tinkle.

Nepavyko susisiekti ir su Aloyzu Kruopiu, tebedirbančiu Lietuvos apeliaciniame teisme.

Iki šiol V.Bavėjanas jam pareikštus įtarimus neigė. Naujienų agentūrai BNS jis yra sakęs, kad kaltas jaučiasi tik prieš Dievą.

VIDEO: Į laisvę išleistas teisėjas V.Bavėjanas nepripažino jam mestų įtarimų

Teisėjas taip pat tvirtino, kad prezidentas Gitanas Nausėda neturi teisės siūlyti jį atleisti dėl teisėjo vardo pažeminimo. Esą šis procesas gali vykti tik apkaltos būdu.

V.Bavėjanas yra vienas iš aštuonių teisėjų galimos korupcijos byloje. Vasarį jis buvo suimtas dešimčiai dienų. Kauno veikėjas V.Venslovas už grotų praleido mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas