Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 12

Teisėjų korupcijos byloje rengiamas specialus neviešas posėdis – kam prireikė uždarumo?

Rugpjūtį Kauno apygardos teismą pasiekė rezonansinė teisėjų korupcijos, kurioje bus teisiamas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, byla. Spalio 20-ąją viešame teismo tvarkaraštyje numatytas pirmasis posėdis, tačiau jis – uždaras. Kai kuriems visuomenės nariams pasigedus viešumo faktoriaus, teismas suskubo raminti: šis posėdis – ne teisiamasis, o tik organizacinis.
Virgilijus Valius
Kaltinamasis teisėjų korupcijos byloje / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kauno apygardos teismas paskelbė, kad spalio 20 dieną 9 valandą vyks specialusis rezonanso visuomenėje sulaukusios teisėjų korupcijos baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai pareikšti 16-ikai asmenų ir vienai bendrovei, posėdis.

Jis, kaip paaiškino teismo atstovė, organizuojamas siekiant užtikrinti sklandų baudžiamosios bylos nagrinėjimą ateityje. Šiame posėdyje galės dalyvauti tik bylos šalys, taigi jis – uždaras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Henrichas Jaglinskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Henrichas Jaglinskis

Kai kuriems visuomenės nariams kilo klausimų: ar teisėjams teisiant kitus teisėjus gali būti kas nors sprendžiama už uždarų durų? Tai skaidrumo neva nepriduoda. O ir pats specialaus posėdžio terminas daugeliui – negirdėtas. Ar tai reiškia, kad dalis bylos nagrinėjimo taip pat bus užslaptinta? O gal tokie organizaciniai posėdžiai – įprasta procedūra?

Tokie klausimai visad sprendžiami neviešai

Kaip paaiškino Milda Kryžė, Kauno apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene, teismai nederina organizacinių reikalų neformalia tvarka. Rengdamasis bylos nagrinėjimui, teismas atlieka tik Baudžiamojo proceso kodekse (BPK) numatytus veiksmus.

„Kol byla dar nepaskirta į teisiamąjį posėdį, toks specialus posėdis organizuojamas siekiant pasirengti sklandžiam baudžiamosios bylos nagrinėjimui ateityje – siekiama sudaryti bylos nagrinėjimo grafiką, išspręsti klausimus, susijusius su kardomosiomis priemonėmis, o tokie klausimai, bylos dar nepaskyrus į teisiamąjį posėdį, sprendžiami neviešai.

Ši byla yra pripažinta sudėtinga, joje daug proceso šalių, kurias atstovauja gynėjai, todėl reikalinga sudaryti nagrinėjimo grafiką, siekiant sklandaus proceso ateityje, nes teisiamasis posėdis negali įvykti, jei jame nedalyvaus kaltinamasis ar jo gynėjas. Dėl to ir organizuojamas toks posėdis“, – paaiškino M.Kryžė.

Pasak jos, kol žmogus dar nėra teisiamas teisiamajame posėdyje, teismai įvairius organizacinius klausimus sprendžia teismo posėdžiuose (esant parengiamajai stadijai teismo posėdžiai gali būti rašytiniai, žodiniai), kurie būna nevieši.

Specialus posėdis, kaip pabrėžta dar kartą, nėra teisiamasis posėdis, baudžiamoji byla dar nėra nagrinėjama, nėra sprendžiami jokie asmens kaltės, o tik organizaciniai, techniniai klausimai.

Kai kurie registruojasi policijoje

Pasiteiravus, ar gali būti taip, kad dalis šios bylos nagrinėjimo taip pat bus nevieša, Kauno apygardos teismo atstovė patikino, kad prašymą bylą nagrinėti neviešai gali išreikšti proceso šalys. Tam turi būti numatyti pagrindai.

Tokių prašymų, anot M.Kryžės, šioje byloje nėra gauta.

Ši byla yra pripažinta sudėtinga.

„Teismų atvirumas yra vienas svarbiausių demokratinės valstybės bruožų. Visuomenei turi būti sudaryta kuo daugiau galimybių susipažinti su bylų nagrinėjimu, teismų sprendimų motyvais. Dėl to yra labai svarbu, kad kuo lengviau ir paprasčiau informacija apie bylą pasiektų žmogų. Visuomenė pasitiki tais teismų procesais ir sprendimais, kuriuos supranta, todėl vadovaujantis aukštesnės instancijos teismų praktika, teismai ir skelbia glaustą procesinę informaciją apie bylas, keliančias visuomenės susidomėjimą“, – teigė M.Kryžė.

Kaltinimai byloje pareikšti buvusiems ar esamiems teisėjams, jų padėjėjams, Druskininkų merui ir jo padėjėjui, advokatų klientams, korupcijos grandinės tarpininkams.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Egidijus Laužikas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Egidijus Laužikas

Arūnas Blažaitis, buvęs Druskininkų mero patarėjas Aivaras Kadziauskas, Laimonas Vaškevičius, verslininkai Ernestas Sakalauskas, Oksana Sakalauskienė, Rolandas Vasiliauskas, šiuo metu laikinai nušalintas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs Lietuvos Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnus Aringas Kartanas, šiuo metu laikinai nušalintas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, buvęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, verslininkas Romutis Stočkūnas, Vasilijus Menkovas, Egidijus Galatiltis, bendrovė „VVM Servis“ ir Druskininkų meras bei tarybos narys Ričardas Malinauskas (teisiamas dėl „Vijūnėlės“ dvaro statybos aplinkybių) šioje byloje kaltinami neteisėtu praturtėjimu (BK 189-1 str. 1 d.), kyšininkavimu (BK 225 str. 2 d 3 d.), prekyba poveikiu (BK 226 str. 1-4 d.), papirkimu (BK 227 str. 2 d. 3 d.) bei neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis (BK 253 str. 1 d.).

Kaip atskleidė teismo atstovė, kaltinamiesiems paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, keliems – įpareigojimas registruotis policijos įstaigoje.

Kyšių sumos galimai siekė ir 60 tūkst. eurų

Kaltinamajame akte nurodoma, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 000 iki 60 000 eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

Taigi 16 asmenų ir viena bendrovė kaltinami įvairiomis korupcinėmis bei kitomis veikomis, siekiant palankių suinteresuotiems asmenims sprendimų teismuose.

Alvydo Lukoševičiaus ir 15min nuotr./Griaunamos Vijūnėlės dvaro sienos ir Ričardas Malinauskas
Alvydo Lukoševičiaus ir 15min nuotr./Griaunamos Vijūnėlės dvaro sienos ir Ričardas Malinauskas

Šią bylą nagrinės trijų Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija: Danutė Giačaitė, Daiva Jankauskienė ir Odeta Gruodienė.

Anksčiau Lietuvos apeliacinis teismas buvo nutaręs, kad rezonansinę galimos korupcijos teisinėje sistemoje bylą turi nagrinėti Šiaulių apygardos teismas, tačiau paaiškėjo, kad jo Baudžiamųjų bylų skyriuje nėra pakankamai teisėjų, iš kurių galėtų būti sudaryta privaloma trijų teisėjų kolegija – bylą galėtų nagrinėti tik viena Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja.

Kaip rugpjūtį skelbė naujienų agentūra BNS, iki šių metų liepos nuo pagrindinio ikiteisminio tyrimo buvo atskirtos ir teismui š viso jau yra perduotos 15 baudžiamųjų bylų, jose kaltinimai pateikti 30 asmenų.

9 iš jų pripažinti kaltais, 2 išteisinti (jų ir dar vieno asmens atžvilgiu teisminis nagrinėjimas vyksta apeliacinės instancijos teismuose).

Teismo skirtų baudų suma – beveik 90 tūkst. eurų. Vienam kaltinamajam skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Du įtariamieji atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Dar septyniose baudžiamosiose bylose teisminis nagrinėjimas tebevyksta.

Teisėjų korupcijos tyrimas buvo pradėtas 2019 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas