Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2008 11 10

Teisės aktų registras – elektroninėje erdvėje

Vykdant Vyriausybės numatytą programą ir gerinant teisinės informacijos prieinamumą visuomenei, valstybės įmonė „Teisinės informacijos centras“ (TIC) atnaujino ir modernizavo Lietuvos Teisės aktų registrą. Netrukus jis bus prieinamas visiems vartotojams, teigiama Teisinės informacijos centro pranešime spaudai.

„Šis Teisės aktų registras atverčia naują puslapį Lietuvos teisinės sistemos istorijoje, nes patvirtinus naujus Įstatymų ir kitų teisės aktų registro nuostatus, tai bus pirmasis, vienintelis nemokamas ir laisvai prieinamas oficialių teisės aktų šaltinis elektroninėje erdvėje“, – sako „Teisinės informacijos centro“ direktorius Jonas Udris.

Teisės aktų registras yra vienas iš penkių pagrindinių valstybės registrų ir jo modernizavimo projektas yra prioritetinis, kadangi jo tikslumas, saugumas, patikimumas taip pat reglamentuotas įstatymu. Rengiant Teisės aktų registro modernizavimo projektą buvo atsižvelgta į geriausius užsienio šalių sprendimus.

Rengiant Teisės aktų registro modernizavimo projektą buvo atsižvelgta į geriausius užsienio šalių sprendimus.

Teisės aktų registras buvo modernizuotas įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą pagal Lietuvos 2004–2006 metų 3.3 priemonę projektą „Teisės aktų registro modernizavimas ir plėtra“.

Pasak J.Udrio, šio projekto tikslas – Teisės aktų registro technologinė plėtra ir integracija į Europos Sąjungos N-Lex sistemą, suklasifikuojant teisės aktus pagal EUROVOC klasifikatorių. Siekta sukurti kokybiškesnes elektronines paslaugas, teikiamas visiems registro vartotojams Lietuvoje, bei integruoti Teisės aktų registrą į ES nacionalinės teisės interneto portalą N-Lex, per kurį registro duomenys būtų viešai teikiami ES ir kitų šalių piliečiams.

Pagrindiniai projekto uždaviniai – modernizuoti Teisės aktų registro informacinę sistemą ir duomenų saugos priemones; pakeisti Teisės aktų registro dokumentų saugojimo formatą, pertvarkyti teisės aktų tekstus, išskirti teisės aktų struktūrines dalis; papildyti Teisės aktų registrą trūkstamais 1918–1990 metų teisės aktais ir kita su teisės aktais susijusia informacija.

„Patobulintame Teisės aktų registre teisės aktai pateikiami įvairialypiu formatu, elektroniniu būdu ir neatlygintinai“, – sako J.Udris.

Pasak TIC vadovo, toliau modernizuojamas Teisės aktų registras ateityje leis sukurti išsamią, patikimą ir kokybišką teismų praktikos ir teisinių valdžios aktų paieškos sistemą, atverti naujas paieškos galimybes vartotojui. Ateityje Teisės aktų registre taip pat galėtų būti kaupiami ir vietos savivaldos institucijų priimti dokumentai.

Kol kas TIC, savo tinklapyje http://tar.tic.lt pateikė bandomąją Teisės aktų registro versiją, nes dar nėra patvirtinta nauja Įstatymų ir kitų teisės aktų registro įstatymo redakcija, kurios projektas yra Vyriausybės pateiktas Seimui dar šių metų pradžioje.

„Priėmus Įstatymų ir kitų teisės aktų registro įstatymo naują redakciją ir įregistravus teisės aktą registre, teisės aktas nedelsiant būtų publikuojamas internete. Taip pat būtų taupomas ir laikas, ir valstybės lėšos“, – teigia J.Udris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas