Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 12

Teisingumo ministerija inicijuoja viešąsias konsultacijas dėl žmonių su negalia teisinio veiksnumo 

Teisingumo ministerija, siekdama kuo geriau atliepti žmonių su negalia poreikius, inicijuoja viešųjų konsultacijų ciklą, rašoma teisingumo ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Balandžio, gegužės mėnesiais numatoma organizuoti apskrito stalo diskusijas, kurių metu bus ieškoma atsakymų, kokios teisinės priemonės būtų veiksmingiausios užtikrinant asmenims, turintiems psichikos ar elgesio sutrikimų, visapusišką ir lygiateisį naudojimąsi visomis žmogaus teisėmis ir pagrindinėmis laisvėmis.

Kartu su suinteresuotomis tikslinėmis grupėmis numatoma apsvarstyti esamas žmonių su negalia veiksnumo apribojimo alternatyvas, įvertinti papildomų alternatyvų poreikį, galimus teisinio reguliavimo pokyčius, kurie leistų mažinti teisinį poreikį kreiptis į teismą, taip pat išsiaiškinti tikslinėms grupėms kylančias problemas dėl šioje srityje galiojančio teisinio reguliavimo, išgryninti galimus problemų sprendimo būdus.

Pasak teisingumo viceministrės Jurgos Greičienės, šia iniciatyva siekiama atliepti ir šios Vyriausybės programoje numatytą tikslą – skirti prioritetą asmenų su negalia įgalinimui, todėl labai svarbu kartu su socialiniais partneriais sėstis prie diskusijų stalo ir apsvarstyti tiek veiksmingiausias pagalbos priemones ir paslaugas psichikos ar elgesio sutrikimų turintiems asmenims, tiek pagalbos institucijoms, į kurias kreipiasi asmenys su negalia, galimybes, kad šių institucijų atstovai galėtų tinkamai komunikuoti, suprasti tikrąją asmenų su negalia valią ir efektyviai suteikti reikalingas paslaugas. Be to, siekiant atsisakyti neveiksnumo, svarbu aptarti ir galimą naują globos modelį.

Pirmasis viešųjų konsultacijų ciklo renginys „Kokių teisinių įrankių ir priemonių reikia asmenims, turintiems psichikos ir (ar) elgesio sutrikimų? Esamos pagalbos priemonės, teisiniai įrankiai, paslaugos ir galimas naujų priemonių, padedančių išsaugoti asmens veiksnumą, poreikis“ vyks balandžio 21 d. Teisingumo ministerijoje.

Po viešųjų konsultacijų, atsižvelgiant į jų rezultatus, bus sprendžiama dėl poreikio inicijuoti teisinio reguliavimo pokyčius.

Papildomos informacijos apie viešąsias konsultacijas galima kreiptis el. paštu agne.jakulyte@tm.lt arba el. paštu asta.gedzeviciute@tm.lt.  

Informacija apie viešąsias konsultacijas yra paskelbta ir lengvai suprantama kalba (angl. „Easy-to-read“) Teisingumo ministerijos interneto svetainėje, ją galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas