Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 04

Teisininkė: kaip su migrantais tvarkytis efektyviau ir kada juos galima grąžinti

Priverstinis nelegaliai į Lietuvą atvykstančių migrantų grąžinimas galimas, tačiau tik išnagrinėjus kiekvieną atvejį, sako tarptautinės teisės ekspertė prof. dr. Lyra Jakulevičienė. Procesui paspartinti ji siūlo kuo skubiau jau pasienyje preliminariai įvertinti kiekvieno žmogaus situaciją (ar jis tik suklaidintas, ar naudojasi situacija, ar tikrai gali būti pabėgėlis, ar yra iš pažeidžiamos grupės) ir taikyti atitinkamas priemones.
Migrantai buvusioje Vydenių mokykloje
Migrantai buvusioje Vydenių mokykloje / Vidmanto Balkūno/15min nuotr.

Tai esą leistų atsijoti žmones, kuriems taikyti prieglobsčio procedūras, o kuriems – savanoriško grįžimo programas ar priverstinį grąžinimą. Tam teisininkė siūlo pasitelkti tarptautinių organizacijų patirtį ir žmogiškuosius išteklius.

Migrantų srautas į Lietuvą nesiliauja. Neteisėtai atvykusiųjų iš Baltarusijos per pastarąsias savaites skaičius jau perkopė 4 tūkst. Statistikos departamento duomenimis, sekmadienį per parą ant sienos buvo sulaikyta daugiausiai iki šiol – 287 – žmonės.

Be to, Irakas paskelbė didinantis skrydžių į Minską apimtis – lėktuvai nuo pirmadienio kyla jau iš keturių miestų.

Kaip tvarkytis tokioje situacijoje, kai neteisėtai kertančiųjų sieną ir prieglobsčio prašymų vis daugėja, apgyvendinimo vietų trūksta, juoba kad vietos gyventojai apgyvendinamus migrantus sutinka pasipriešinimu?

Mykolo Romerio universiteto profesorė dr. Lyra Jakulevičienė portalui 15min išdėstė keletą siūlymų, kurie, jos manymu, padėtų greičiau ištrūkti iš šios krizės.

Ji, be kita ko, pažymėjo, kad dar gegužę buvo galima numatyti tokią situaciją ir jai pasiruošti.

Įvertinti statusą – kuo greičiau

„Migracijos sraute, su kuriuo susiduriame prie sienos su Baltarusija, akivaizdu, yra žmonių, paskatintų išvykti iš savo valstybės dėl įvairiausių priežasčių – tarp jų gali būti ir suklaidintų turistų, ir bandančių pasinaudoti situacija, ir tikrųjų pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas