Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
10:53 /12:09

Teismas M.Danielių pripažino šnipinėjus Baltarusijai, skyrė devynerius metus kalėjimo

Vilniaus apygardos teismas penktadienį pripažino vilnietį teisininką Mantą Danielių šnipinėjus Baltarusijai.

„Teismas, išnagrinėjęs bylą, nutarė pripažinti M.Danielių kaltu (...) ir skirti devynerių metų laisvės atėmimo bausmę“, – posėdžio metu sakė teisėja Rasa Paužaitė.

Jis pripažintas kaltu pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už slaptos ar kitos žvalgybą dominančios informacijos rinkimą kitai valstybei. Prokuratūra prašė jį įkalinti 11 metų.

Nuosprendis nėra galutinis, jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė, kad kaltinamasis padarė labai sunkų nusikaltimą, – tvirtino teisėja. – Surinktas ir perkeltas pakankamai didelis kiekis informacijos, rinkdamas informaciją kaltinamasis naudojo apgaulę, byloje trys asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais.“

Vyras taip pat buvo kaltinamas poveikiu liudytojams, tačiau teismo teigimu šiuo atžvilgiu nebuvo padarytos veikos turinčios nusikaltimo požymių.

Kaip teigiama nuosprendyje, kaltinamasis pažeidė draudimą bendrauti su tam tikrais asmenimis, su jais susisiekė, rašė žinutes. Liudiję asmenys teigė, kad yra išsigandę, tačiau to nepakako kvalifikuoti M.Danieliaus veikos kaip poveikio liudytojams.

Rinko informaciją dominančią Baltarusijos KGB

Pasak teisėjos, M.Danielius surinko ir perdavė Baltarusijos valstybinio kanalų žurnalistei Ksenijai Lebedevai informaciją apie Lietuvoje veikiančią Baltarusijos opoziciją, jų veiklą.

Teismas taip pat nustatė, kad perduota informacija atitinka šnipinėjimo požymius, o M.Danielius juos surinko ir siuntė vykdydamas užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduotį.

Kaip nurodoma nuosprendyje, byloje surinkta pakankamai įrodymų apie tai, jog K. Lebedeva bendradarbiavo su Baltarusijos žvalgybos organizacijomis, o M.Danielius suprato, kad siunčią žvalgybą dominančią informaciją. Iš jų susirašinėjimų galima daryti išvadą, kad kaltinamasis vykdė žurnalistės užduotis.

Tyrimo duomenimis, vyras informaciją rinko nuo 2022 metų sausio.

„Apklausiamas ikiteisminio tyrimo metu M.Danielius teigė, jog yra puikiai susipažinęs su Baltarusijos KGB“, – sakė R. Paužaitė.

Jos teigimu, kaltinamasis informacijos dalinimąsi vertino, kaip žurnalistinę pagalbą.

M.Danieliui suėmimas pratęstas iki nuosprendžio įsiteisėjimo. Į bausmės laiką bus įskaitytas suėmime išbūtas laikas.

Vadino politiniu susidorojimu

Posėdyje dalyvavęs nuteistasis nuosprendį vadino politiniu susidorojimu ir žadėjo jį skųsti Apeliaciniam teismui.

„Mirtis fašizmui tegul gyvuoja tautų draugystė“, – palikdamas teismo salę kalbėjo vyras.

Prieš posėdį M.Danielius teigė, jog visi jam pateikti kaltinimai „siejasi su K.Lebedevos žurnalistiniu produktu“.

„Tai yra jos žurnalistiniais tyrimais, tame tarpe ir Lietuvai jautriais klausimais, tai yra kaip vyksta ir kas organizuoja nelegalų migraciją per Baltarusijos ir Lietuvos sieną“, – kalbėjo vyras, pavadinęs K.Lebedevą „žurnalistikos deive“.

Kaip anksčiau skelbė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl šnipinėjimo pradėtas 2022 metų rugsėjo pabaigoje.

Manoma, kad prisidengdamas savanorio veikla, M.Danielius bendravo su Lietuvoje veikiančiomis organizacijomis, vienijančiomis Baltarusijos režimo demokratinę opoziciją, asmenimis, kurie po 2020 metų rugpjūčio mėnesį vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, siekdami išvengti arešto, įkalinimo ar kitokio teisinio persekiojimo, persikėlė į Lietuvą.

Tyrimo duomenimis, M.Danielius lankydavosi Baltarusijos opozicijos organizacijų patalpose, dalyvaudavo renginiuose, rinko ir perdavė informaciją apie jų veiklą, vykdomus projektus, finansavimo šaltinius, organizacijoms priklausančius asmenis ir jų susitikimus.

Teistas devynis kartus

Lietuvos pilietis buvo kaltinamas Baltarusijos žvalgybai ne tik rinkęs ir perdavęs informaciją apie Lietuvoje veikiančias baltarusių opozicijos organizacijas, bet ir Ukrainoje esantį baltarusių Konstantino Kalinausko pulką.

Baltarusijos žvalgybą domino Lietuvoje veikiančios baltarusių opozicijos organizacijos, Lietuvoje politinę veiklą vykdanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Apie įtartiną M.Danieliaus veiklą Lietuvos teisėsaugai pranešė čia veikiančių baltarusiškų organizacijų atstovai.

M.Danielius anksčiau ne kartą yra teistas už dokumentų klastojimą, sukčiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir kitus nusikaltimus.

Birželį teismas paskelbė devintą nuosprendį teisininko išsilavinimą turinčiam vilniečiui, juo jis nuteistas lygtinai už netikrų dokumentų pagaminimą ir jų panaudojimą. Ši byla su šnipinėjimo byla nesusijusi, joje buvo nagrinėjami netikrų dokumentų pagaminimo epizodai, susiję su įmonių perleidimu, valdymu.

Vasario pradžioje dar būdamas laisvėje M.Danielius BNS tvirtino, kad baltarusių organizacijų atstovės pačios jį pasikvietė, esą net žadėjo rasti žmoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas