Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 04

Teismas panaikino Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovui skirtą nuobaudą

Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkino Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus Ramūno Šilobrito skundą ir panaikino atsakovo Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos jam skirtą tarnybinę nuobaudą – papeikimą, rašoma teismo pranešime žiniasklaidai.
Ramūnas Šilobritas
Ramūnas Šilobritas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kalėjimų departamento direktorius 2020 m. lapkričio 23 d. įsakymu skyrė R.Šilobritui tarnybinę nuobaudą – papeikimą – už netinkamą Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovo pareigų vykdymą, nulėmusį nuteistojo 2020 m. rugpjūčio 21 d. pabėgimą iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės. Pasak Kalėjimų departamento, įstaigos vadovas neorganizavo ir nekontroliavo, kad jam pavaldūs pareigūnai tinkamai įgyvendintų paties pareiškėjo patvirtinto 2020 m. sausio 30 d. Laisvės atėmimo vietų ligoninės Saugumo valdymo skyriaus 2020 metų I pusmečio darbo plane numatytą priemonę iki 2020 m. birželio 30 d. įvertinti ir pateikti siūlymus, preliminarius skaičiavimus dėl apsaugos perimetro inžinerinių techninių priemonių atnaujinimo bei įdiegimo, kad būtų įmanoma panaikinti fizinę apsaugą (apsaugos bokštelius), ir neperkėlė šios priemonės į 2020 metų II pusmetį.

Nors priemonė nebuvo įvykdyta, R.Šilobritas kartu su Laisvės atėmimo vietų ligoninės pavaldžiais ir atsakingais už šią veiklos sritį pareigūnais priėmė sprendimą Laisvės atėmimo vietų ligoninėje neskirti fizinės apsaugos bokštelyje, taip sudarydamas sąlygas nuteistajam pabėgti.

Teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, konstatavo, kad R.Šilobritas savo veiksmais ar neveikimu nepažeidė jokių teisės aktų. Teismas pažymėjo, kad Laisvės atėmimo vietų ligoninė 2020 m. kovą informavo Kalėjimų departamentą, jog daugumoje ligoninės korpusų bei įstaigos perimetro ruožuose būtina atnaujinti morališkai ir technologiškai pasenusias vaizdo stebėjimo sistemas.

Atnaujinus ir įdiegus apsaugos perimetro inžinerines technines priemones būtų galima panaikinti fizinę apsaugą ir pareigūnus paskirti į priežiūros postus saugumui užtikrinti. Esant galimybei buvo prašoma skirti reikalingas priemones arba lėšų joms įsigyti. Duomenys apie prašomas lėšas, nurodant konkrečios priemonės pavadinimą ir jai įdiegti reikalingą pinigų sumą, Kalėjimų departamentui buvo teikiami ir anksčiau. Kad lėšos buvo skirtos ir nepanaudotos prašomiems tikslams, nenustatyta.

Teismo įsitikinimu, Kalėjimų departamento kaltinimas, kad dėl plane numatytos, bet neįgyvendintos priemonės pabėgo nuteistasis, nepagrįsta jokiais pakankamais įrodymais ir duomenimis. Nagrinėjamoje byloje Kalėjimų departamentas neįrodė, kad buvo faktinis ir teisinis pagrindas pareiškėjui skirti tarnybinę nuobaudą – papeikimą, kadangi nepakanka duomenų teigti, jog jis padarė tarnybinį nusižengimą, taigi tarnybinė nuobauda (papeikimas) paskirta neteisėtai ir nepagrįstai.

Teismas taip pat panaikino Kalėjimų departamento direktoriaus 2020 m. rugsėjo 11 d. įsakymą, kuriuo R.Šilobritas buvo nušalintas nuo pareigų nuo 2020 m. rugsėjo 11 d. iki 2020 m. lapkričio 10 d.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito