Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 30 /08:25

Teismas: Registrų centro Alytaus filialo vadovas atleistas neteisėtai

Daugiau kaip 20 tūkst. eurų kompensaciją už priverstines pravaikštas turėtų gauti buvęs Registrų centro Alytaus filialo vadovas Mečislovas Borevičius už tai, kad jis buvo neteisėtai atleistas iš darbo, rašo „Lietuvos rytas“.
Registrų centras
Registrų centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak dienraščio, Alytaus apylinkės teismas taip pat iš esmės paskelbė, kad tai nebuvo tikra įmonės reorganizacija, o tiktai elementari struktūrinė pertvarka, kitaip sakant, kėdžių perstumdymas, kurio metu taip masiškai atleidinėti žmonių nebuvo galima.

Byloje nagrinėtos Registrų centro pajamų ir išlaidų išklotinės, kurios buvo reikalingos sprendžiant dėl kompensacijos ir buvo konstatuota, kad įmonė gali susidurti su rimtais finansiniais sunkumais, jei turėtų išmokėti kompensacijas ir kitiems atleistiems darbuotojams.

Tačiau penktadienį Registrų centras išplatintame komentare nurodė, kad teismas konstatavo priešingus dalykus, o atleidimas buvo pripažintas neteisėtu tik dėl procedūrinio pažeidimo, netinkamai pasiūlant darbuotojui alternatyvą likti įmonėje, kaip tai numato Darbo kodeksas. Pertvarka pripažinta esmine, kaip ir pagrįstu pripažintas pagrindas mažinti administracinį aparatą. Tai patvirtinta teismo nutartimi.

„Kovo 1 dieną, kaip žinia, oficialiai įsigaliojo gerąja valdysenos praktika pagrįsta Registrų centro organizacinė struktūra. Ji inicijuota atsižvelgiant į įmonės savininko – valstybės lūkesčius, o kiekvienas jos įgyvendinimo žingsnis nuosekliai derintas su darbuotojų atstovais.

Pokyčių būtinybė pagrįsta tiek ekonominiais kriterijais – skaičiuojama, kad metinis pokyčių efektas sieks iki 2 mln. Eur naudos valstybei, tiek socialiniais kriterijais – siekiu gerinti klientų aptarnavimo kokybę ir darbuotojų darbo sąlygas (didinti rekordiškai žemą, socialiai neteisingą darbo užmokestį), tiek skaidrumo kriterijais – tikslu įdiegti atrankų ir etikos standartus, naikinti nustatytas nepotizmo, sisteminės korupcijos apraiškas.

Natūralu, kad siekiant teigiamų, valstybei ir darbuotojams reikalingų ir naudingų pokyčių, dalis įsisenėjusios ir naudą pelniusios sistemos pokyčius atmeta, jiems aktyviai ar pasyviai priešindamiesi. Neteikia konstruktyvių pasiūlymų, nesidomi pokyčių turiniu ir perspektyva, kursto, skatina neigiamas reakcijas kitų darbuotojų tarpe.

Vertindama tai, struktūrinių pokyčių metu įmonė kiekvienam darbuotojui skyrė individualų dėmesį. Vadovaujantiems darbuotojams suteikė visą informaciją ne tik apie pokyčius, jų eigą, bet ir apie jų asmeninę ir padalinio perspektyvą bei galimas ateities alternatyvas. Nepaliko nė vieno neatsakyto klausimo. Tuo asmeniškai rūpinosi aukščiausi įmonės vadovai.

Visus aukščiau paminėtus dalykus teismas, kurio sprendimą įmonė gerbia, pripažino. Teismo teisėta pripažinta ir įmonės teisė mažinti išpūstą administracinį aparatą, diegti ekonomiškai ir socialiai pagrįstus pokyčius, siekiant kokybiško ir valstybei naudingo įmonės darbo.

Remdamasis šiais argumentais, teismas aiškiai pripažino, kad pagrindas atleisti ieškovą – buvo ir jis yra neginčytinas. Įmonė taip pat yra užtikrinta dėl savo maksimaliai sąžiningo ir socialiai atsakingo elgesio darbuotojų atžvilgiu.

Tai pripažino ir darbo ginčų komisija, kuri anksčiau teismo priėmė įmonei palankų sprendimą. Visgi teismui vertinant ne tik atleidimo pagrindą, bet ir procedūrinius dalykus, buvo nustatyti tam tikri techniniai neatitikimai: netinkamu procedūriniu būdu siūlant dalyvauti įmonės skelbiamose atrankose kitoms pareigybėms užimti“, – rašė Registrų centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito