Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 13

Telšių vyskupas dėl nepilnamečių tvirkinimo ir išnaudojimo šalina kunigą iš dvasininkų luomo

Telšių vyskupija šeštadienį pranešė neteisminio proceso metu nustačiusi, kad kunigas Jonas Kusas tvirkino ir seksualiai išnaudojo nepilnamečius, todėl yra šalinamas iš dvasininkų luomo.
Kunigas
Kunigas / 123RF.com nuotr.

„Su giliu liūdesiu ir apgailestavimu pranešu, kad ne visada Bažnyčios nariai išlaikė ištikimybę Viešpaties kvietimui į šventumą ir skaudžiai įžeidė ne tik tuos asmenis, kuriems padarė neatitaisomą skriaudą, bet ir visą tikinčiųjų bendruomenę“, – cituojamas pranešime Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.

Vyskupas teigia sprendimą priėmęs remdamasis komisijos atliktu tyrimu ir asesorių išvadomis, kad yra pakankamai aplinkybių įrodančių kunigo kaltę ir padarytą nusikaltimą pagal kanonų teisę.

„Nustatau, jog neteisminio proceso metu surinktos medžiagos, teisinių ir faktinių aplinkybių pakanka įgyti ir su moraliniu tikrumu paskelbti, kad Jonas Kusas kaltas (constat) dėl nepilnamečių tvirkinimo ir seksualinio išnaudojimo“, – rašoma vyskupijos pranešime.

Šiuo sprendimu J.Kusas šalinamas iš dvasininkų luomo, o nukentėjusiesiems siūloma „dvasinė ir psichologinė pagalba, numatyta Bažnyčios normose“.

Kaip skelbia vyskupija, pirminis tyrimas dėl kunigo veiklos buvo atliktas. 2019 metais. Pasitvirtinus įtarimams tų pačių metų lapkritį vyskupija pradėjo neteisminį baudžiamąjį procesą.

Baigus tyrimą visa medžiaga buvo persiųsta Tikėjimo mokymo kongregacijai Vatikane, kuri vyskupą įpareigojo J.Kusui skirti nuolatinę bausmę.

„Kviečiu visą tikinčiųjų bendruomenę padaryti viską, kad tokie baisūs nusikaltimai daugiau nepasikartotų. Tuo pačiu raginu uoliai laikytis Lietuvos vyskupų konferencijos priimtų Prevencijos gairių dėl Katalikų Bažnyčioje dirbančių dvasininkų, vienuolių, savanorių ir kitų darbuotojų elgesio su nepilnamečiais bei pažeidžiamais suaugusiais“, – skelbia A.Jurevičius.

Apie tai, kad Telšių vyskupijos kunigas J.K. galėjo tvirkinti nepilnamečius, prieš trejus metus pranešė „Vakaro žinios“, paskelbusios vieno iš nukentėjusiųjų liudijimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas