Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 29

Teritoriją numato rekreacijai, bet medžius kirs: renkami parašai dėl naujo Vilniaus projekto

Teritorija miške tarp Miglos ir Ozo gatvių jau dabar aptverta. Čia veiks naujoji lietaus nuotekų talpykla, kurioje kaupsis vanduo iš Šeškinės, Pašilaičių ir Fabijoniškių. Parengtas projektas ir šią vietą pritaikyti rekreacijai. Tačiau tam jau priešinamasi – kviečiama pasirašyti prieš dėl numatomų iškirsti medžių, taip pat lyginamų kalnelių ir trinkelių vietoj pievų.
Šeškinėje prasidėjo paviršinių nuotekų tinklo ir nuotekų valyklos bei kaupyklos statybos darbai
Būsima rekreacinė zona Šeškinėje / 15min nuotrauka ir projekto vizualizacija

Įspėja dėl žalos

„Karoliniškių parke Šeškinėje vykdomų darbų metu BUS KERTAMI 182 MEDŽIAI, lyginami kalneliai ir pievos keičiamos trinkelėmis.

Kviečiame į PETICIJOS PASIRAŠYMO AKCIJĄ SPALIO 29 DIENĄ 17.30. Renkamės prie Siesikų stotelės“, – rašoma skelbimuose, kuriuose galima pamatyti iškabintus mieste.

Akciją organizuoja „Fridays for Future Vilnius“, feisbuke pristatomi kaip „judėjimas prieš klimato krizę, už klimato teisingumą“.

„Ketiname rinkti parašus, kad būtų stabdomi ar nepradedami želdynams žalingi ar jų šalinimo darbai ir kad želdinių likimo svarstymas būtų perduotas Visuomeninei želdinių ir želdynų apsaugos ir priežiūros komisijai prie Vilniaus miesto savivaldybės administracijos“, – 15min sakė judėjimo atstovai.

Leidimo nėra, bet ir informacijos trūksta

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad kol kas leidimų dėl medžių kirtimo dar tikrai nėra išdavusi, be to, projektas dar nėra suderintas su Kultūros paveldo departamentu.

„Leidimai kirsti kol kas nėra išduoti, bent jau mūsų žiniomis, tačiau dalis medžių pažymėti, teritorijoje suvežta technika, o ant projektą juosiančių užtvarų iš Ozo g. pusės kabo kirsiamų želdinių inventorizacijos lentelė. Dėl šių želdinių likimo taip pat kreipėmės į savivaldybę.

Panašu, savivaldybė vis vien ketina išduoti leidimus ir tik stengiasi mus nuraminti.

Į raštu išsiųstus klausimus atsakymo dar negavome, tačiau bendrame susitikime su savivaldybe iškėlę šį klausimą vėliau raštu sulaukėme atsakymo, jog leidimai dar neišduoti ir jog savivaldybės atstovams labai gaila. Taip pat savivaldybės atstovas teigė, kad bus pasistengta, jog kitą kartą į vietovės želdinius, kuriant projektą, būtų žiūrima atidžiau.

Toks atsakymas būtų tinkamas, jei šie želdiniai jau būtų nukirsti ar bent išduoti leidimai, tačiau dabar, panašu, savivaldybė vis vien ketina išduoti leidimus ir tiesiog stengiasi mus nuraminti“, – sakė judėjimo atstovai, neslėpdami nepasitenkinimo tokia savivaldybės pozicija.

Anot „Fridays for Future Vilnius“, jie apie šį projektą ir jo želdinius sužinojo iš vietinės gyventojos, pastebėjusios pažymėtus beržus:

„Ji teigia susisiekusi su Vilniaus miesto savivaldybe bei projekto vystytojais. Tačiau į jos klausimus „Ar kirtimams išduoti leidimai? buvo atsakyta neaiškiai, neturint pakankamai informacijos („Jei aptverta, tai tikriausiai išduoti“), o į prašymus išsaugoti medžius, tiesiog nereaguota.

Gyventojos teigimu, dauguma bendruomenės narių nežino apie kirtimus, o tie, kurie žino, yra nepatenkinti, tačiau nesijaučia galintys ką nors pakeisti.“

Judėjimo atstovų teigimu, nerimą kelią ir itin nedidelis informacijos apie projekto planus vietos želdiniams kiekis.

Esą skelbiama ar bent leidžiama manyti, jog šis projektas bus „žalias“ ir vystomas darnoje su gamta bei vietinėmis bendruomenėmis, tačiau kaip „žalumo“ siekiančiam projektui pateikiama labai nedaug informacijos apie vietinę augmeniją, projekto pristatyme vietos augalija ir jos formavimas paliečiami tik paskutiniuose puslapiuose ir gana abstrakčiai, mažai informacijos pateikiama ir aplinkiniams gyventojams.

„Fridays for future“ akcija prieš medžių kirtimą
„Fridays for future“ akcija prieš medžių kirtimą

Dabar apaugę krūmais ir piktžolėmis?

Prieš kelias savaites platintame pranešime teigta, kad nauja lietaus vandens talpykla Šeškinės seniūnijoje bus pritaikyta ir rekreacijai.

„500 ha sostinės teritorijoje, apimančioje Šeškinės, Pašilaičių ir Fabijoniškių rajonus, netrukus bus pradėti lietaus nuotekų sistemų rekonstrukcijos darbai. Rekonstrukcija suprojektuota taikant žaliosios infrastruktūros ir tvarios vandentvarkos principus“, – rašyta pranešime.

Šio objekto statybos projekte rašoma, kad paviršinių nuotekų kaupyklą numatoma įrengti Šeškinės seniūnijoje tarp Ozo g. ir Miglos g. šalia Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio.

„Ši teritorija nepritaikyta poilsiui ir rekreacijai. Ji apaugusi menkaverčiais krūmais ir piktžolėmis, iki jos sudėtinga prieiti. Dėl to dalis miesto gyventojų apie ją net nežino.

Siekiant gerinti miesto įvaizdį, sutvarkyti teritoriją, kuri būtų naudinga ir reikšminga įvairaus amžiaus miesto gyventojams ir svečiams, plėtoti dviračių, pėsčiųjų takų infrastruktūrą, pagerinti sąlygas gyventojams, didinti miesto ir vietovės patrauklumą miesto svečiams, būtina sutvarkyti šalia kraštovaizdžio draustinio esančią teritoriją“, – rašoma projekte.

Projekto vizualizacija/Naujos lietaus vandens talpyklos Šeškinėje projektas
Projekto vizualizacija/Naujos lietaus vandens talpyklos Šeškinėje projektas

Taip pat pažymima, kad šis projektas prisidėtų „prie Vilniaus miesto gyvenamosios aplinkos gerinimo, pėsčiųjų ir dviračių takų infrastruktūros plėtros, viešųjų erdvių saugumo, patrauklumo, sąlygų geresniam Vilniaus estetiniam vaizdui sudarymo“.

„To tikimasi pasiekti sutvarkant aplinką ir pritaikant ją rekreacijai: įrengiant pėsčiųjų ir dviračių takus, apšvietimą, poilsio ir žaidimo aikšteles ir kitą rekreacijai ir poilsiui svarbią infrastruktūrą.

Projektas yra naudingas ir svarbus Vilniaus m., nes įgyvendinus šį projektą atsirastų patraukli, funkcionali, patogioje vietoje ir labai gražioje aplinkoje esanti viešoji zona, būtų plėtojama pėsčiųjų, dviračių takų infrastruktūra, kuri tenkintų įvairaus amžiaus žmonių poreikius, gerintų gyvenimo kokybę“, – tokią informaciją pateikė projekto rengėjai.

Įgyvendinus projektą atsirastų patraukli, funkcionali, patogioje vietoje ir labai gražioje aplinkoje esanti viešoji zona, būtų plėtojami pėsčiųjų, dviračių takai.

Visų medžių išsaugoti nežada

Vizualizacijoje matomas nemažas neapsodintas plotas – universali aikštelė, padengta korine danga, spalvotais šulinių dangčiais, kadangi šioje vietoje po žeme bus įrengta visa paviršinių nuotekų valykla, kurią reiks aptarnauti, prie jos privažiuoti specialiajam transportui.

„Šiuo metu planuojamo tvenkinio zonoje augantys 27 paprastieji ąžuolai bus persodinti Ozo g. Dalies medžių dėl statybų išsaugoti nepavyks, teks pašalinti dalį įvairaus amžiaus ąžuoliukų, 9 mažalapes liepas, 4 paprastuosius klevus, 6 karpotuosius beržus, kalninę guobą bei įstatymiškai nesaugotinus, bet pagal galimybes miesto tausojamus medžius: blindes, kriaušę, drebulę, tuopas, mažalapes liepas.

Projekto vizualizacija/Naujos lietaus vandens talpyklos Šeškinėje projektas
Projekto vizualizacija/Naujos lietaus vandens talpyklos Šeškinėje projektas

Vietoj pašalintų medžių teritorijoje vėliau atsiras naujų želdinių: kompensuojant bus pasodinti 22 įvairių rūšių medžiai ir 8 989 kv. m įvairių rūšių krūmų bei žolinių augalų. Papildomai numatoma sodinti želdinius, kurių skersmenų suma atitiks šalinamų medžių kamienų skersmenų sumą“, – toks buvo savivaldybės pažadas pranešime.

Viso projekto vertė yra 34,7 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas