Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 28

Testavimo punktas šalia Santariškių trukdo pėstiesiems: savivaldybė liepė nusikelti

Jau kurį laiką Santariškėse, šalia viešojo transporto stotelės priešais pagrindinį Santaros klinikų pastatą, stovi mobilus COVID-19 testavimo punktas. Pastarosiomis dienomis vis skelbiama apie naujus užsikrėtimų rekordus, testavimo punktuose – milžiniškos eilės, tad, atrodytų, toks konteineris gera išeitis. Tačiau kažkam šis punktas užkliuvo, tad po skundo Vilniaus savivaldybė liepė jį nusikelti.
Mobilus COVID-19 testavimo punktas
Mobilus COVID-19 testavimo punktas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ant šio konteinerio rašoma, kad tai Jonučio šeimos sveikatos centro testavimo punktas, o jame gali būti atliekami – „kelioniniai COVID-19 testai; antikūnų testai; antigeno testai, PGR testai“.

Dėl leidimo pastatyti šį testavimo punktą į savivaldybę kreipėsi UAB „Agroorganika“. Kaip nurodoma, ši bendrovė yra licencijuota asmens sveikatos priežiūros įstaiga, jungtinės veiklos sutarties pagrindu bendradarbiaujanti su VšĮ „Jonučių šeimos sveikatos centras“.

Ši sutartis esą ir leidžia imti mėginius ir atlikti tyrimus COVID-19 ligai nustatyti bei suvesti atsakymus į Elektroninę sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros sistemą.

Spalį leido, sausį jau nebe

Spalio pabaigoje bendrovė iš savivaldybės gavo vyriausiojo miesto architekto Mindaugo Pakalnio pasirašytą raštą, kuriame teigiama, kad Vyriausiojo miesto architekto skyrius gavo 2021 m. spalio 21 d. prašymą „dėl sutikimo statyti laikiną konteinerinį nesudėtingą statinį valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai“.

„Informuojame, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vyriausiojo miesto architekto skyrius neprieštarauja, kad būtų leista statyti laikiną konteinerinį nesudėtingą statinį valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, esančioje Santariškių g., Vilniuje, jeigu tokie veiksmai nepažeis trečiųjų asmenų pagrįstų interesų, įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, aukštesnio lygmens kompleksinio ar specialiojo teritorijų planavimo dokumento sprendinių, savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimų“, – teigiama rašte.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mobilus COVID-19 testavimo punktas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mobilus COVID-19 testavimo punktas

Bendrovė po šio atsakymo sako parašiusi prašymą leidimui, bet atsakymo taip ir negavo.

Tik sausio vidury atkeliavo dar vienas raštas – šįkart iš savivaldybės Teritorijų planavimo ir plėtros projektų skyriaus – „Dėl išduoto derinimo atšaukimo (Santariškių g.)“.

„Informuojame, kad vadovaujantis 2021 m. gruodžio 16 d. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Infrastruktūros darbų priežiūros darbo grupės pasitarimo protokolu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir plėtros projektų skyriui buvo pavesta atšaukti 2021 spalio 29 d. derinimą „Dėl informacijos pateikimo (Santariškių g.)“.

Informuojame, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vyriausiojo miesto architekto skyriaus išduotas derinimas yra atšaukiamas ir pareiškėjas yra įpareigojamas perkelti Santariškių g. įrengtą COVID-19 testavimo konteinerį“, – pranešė bendrovei savivaldybė.

Pridėtame minėtos darbo grupės pasitarimo protokole nenurodomos priežastys, kodėl nuspręsta pavesti atšaukti derinimą ir įpareigoti perkelti konteinerį.

Sprendimą skųs

Bendrovė tvirtina,kad pati savo lėšomis, remdamasi gautu Vilniaus miesto savivaldybės raštu, pastatė, įrengė punktą ir pradėjo teikti COVID–19 ligos tyrimo ir greitojo testo paėmimo paslaugas gyventojams. Kaip sako, matė tokią būtinybę – šalyje epidemiologinė situacija negerėja, o prie didžiųjų miestų testavimo punktų formuojasi spūstys, nes plintant omikron atmainai labai išaugo testų poreikis.

Jau punktui veikiant paaiškėjo, kad savivaldybė apsigalvojo ir išduotą derinimą įsirengti punktą bei veikti panaikino.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mobilus COVID-19 testavimo punktas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mobilus COVID-19 testavimo punktas

Neapsikentusi tokio elgesio bendrovė surašė skundą Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorei Linai Koriznienei, kuriame teigiama, kad bendrovės atstovai yra pasiruošę susitikti ir ieškoti abiem pusėms tinkamo sprendimo.

Tačiau norėtų bent jau žinoti motyvus, kodėl savivaldybė ėmė ir persigalvojo.

Leidimo nebuvo

Dabar Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad jokio leidimo pastatyti tokį konteinerį išdavusi ir nebuvo.

Infrastruktūros skyriaus pateiktame komentare teigiama, kad „sulaukus skundų dėl testavimo vagonėlio, kuris sukėlė nepatogumų pėstiesiems, Viešosios tvarkos pareigūnai patikrino situaciją ir nustatė, kad leidimas vagonėliui statyti Santariškių gatvės šaligatvyje nėra išduotas“. O esą be leidimo šį vagonėlį pastatė UAB „Agroorganika“.

UAB „Agroorganika“ prašymas palikti vagonėlį esamoje vietoje nėra tenkinamas.

„Vėliau buvo gautas UAB „Agroorganika“ prašymas dėl vagonėlio pastatymo Santariškių gatvėje, kuris buvo išnagrinėtas. Bendrovė buvo įpareigota perkelti Santariškių g. įrengtą COVID-19 testavimo konteinerį iš šaligatvio ribų, UAB „Agroorganika“ prašymas palikti vagonėlį esamoje vietoje nėra tenkinamas“, – teigiama komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas