Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 25

Testuotis Kėdainiuose sutiko mažiau nei trečdalis krašto moksleivių

Švietimo ministerija dar vasarą transliavo žinią, jog privalomo moksleivių testavimo nebus, o mokomasi bus kontaktiniu būdu, siekiant normalizuoti ugdymo procesą. Tačiau vos prasidėję mokslo metai jau atnešė puokštę koronaviruso susirgimų, nuotolinio mokymo ir nemažos sumaišties. Kai kurie tėvai guodžiasi nesuprantantys mokytojų reikalavimų ir jaučia, kad vaikus palaipsniui norima vėl išstumti iš mokyklų klasių į namus, už kompiuterių ekranų.
Veido kaukė
Veido kaukė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Serga 24

Kaip „Rinkos aikštę“ informavo Kėdainių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus l. e. p. vedėja Vilma Dobrovolskienė, rugsėjo 20-osios dienos duomenimis, krašto mokyklose buvo fiksuoti 24 koronavirusinės infekcijos atvejai.

Nors 87 proc. krašto ugdymo įstaigų mokytojų yra pasiskiepiję, iš 24 užsikrėtimo atvejų net 8 nustatyti būtent mokytojams. Dar dviem pedagogams taikoma saviizoliacija.

Penkiose ugdymo įstaigose jau yra klasių, dirbančių nuotoliniu arba hibridiniu būdu.

„Pagal ugdymo įstaigų pateiktą informaciją, trijose ugdymo įstaigose, vienuolikoje klasių ugdymo procesas organizuojamas hibridiniu būdu, dar dviejose ugdymo įstaigose, keturiose klasėse – nuotoliniu būdu.

Taip pat dar keturiose ugdymo įstaigose yra pavieniai susirgimo atvejai, todėl ugdymo procesas klasėse ar grupėse organizuojamas kasdieniu būdu, o vaikams, esantiems saviizoliacijoje, siunčiamos užduotys nuotoliniu būdu“, – sakė V.Dobrovolskienė pridurdama, kad kiekvienos ugdymo įstaigos administracija, atsižvelgusi į situaciją bei hibridiniam ugdymui turimas technines priemones, sprendžia, kaip kiekvienu konkrečiu atveju geriausiai organizuoti ugdymo procesą.

Trečdalis

Prievartiniam vaikų testavimui priešinęsi tėvai savo pasiekė – Švietimo ministerija pažadėjo, kad testavimas vyks tik su vaikų ar jų tėvų sutikimu ir bus ne privalomas, o tik rekomenduojamas.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nustatyta, kadKėdainių rajono savivaldybės teritorijoje esančiose ugdymo įstaigose, kurios vykdo pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bei pirminį profesinį mokymą ir sutinka dalyvauti testavime, savikontrolės tyrimas būtų vykdomas greitaisiais SARS-CoV-2 antigeno testais.

Taip pat rekomenduojamas ir aplinkos paviršių ėminių tyrimas.

Tiesa, iš visų krašto ugdymo įstaigas lankančių moksleivių, nuolatos testuojami yra vos 28 proc.

„Vidutiniškai 28 procentai rajono savivaldybės mokinių, kurie išreiškė norą testuotis antigeno testais, yra testuojami.

Mokyklose savikontrolės tyrimas turi būti organizuojamas kas 3–5 dienas, todėl ugdymo įstaigose jis yra atliekamas vieną kartą per savaitę“, – patikslino Švietimo skyriaus l. e. p. vedėja.

Turi klausimų

Panašu, kad ne visada gyventojus pasiekia pakankamas kiekis informacijos apie tai, kokių veiksmų imamasi siekiant suvaldyti pandemiją.

Kalbant apie švietimo sistemą, dalis tėvų tikina iki šiol nežinantys įvairių niuansų, kaip reikės elgtis susirgus šeimos nariui, bendraklasiui, mokytojui, turėjus žemos rizikos kontaktą. Neaišku, ir kokie testai laikomi tinkamu įrodymu, kad vaikas yra sveikas.

Štai žiniasklaidą jau pasiekė informacija, kad vienoje krašto mokyklų moksleiviui turėjus kontaktą su koronavirusu sergančiu asmeniu, šis į klasę priimtas nebuvo, nes turėjo tik neigiamo antigenų testo rezultatus. Pasak pedagogės, vaikas turėjo pateikti neigiamo PGR testo rezultatus.

Tokie ir panašūs nesusipratimai yra puiki terpė sklisti kalboms, kad mokytojai tik ir ieško būdų, kaip vėl grįžti prie nuotolinio mokymo.

Svarbu atsiminti, kad jei jūsų vaikas turėjo aukštos rizikos kontaktą ugdymo įstaigoje ir jam reikalinga saviizoliacija, apie tai jūs būsite informuoti kaip įmanoma greičiau atskiru skambučiu. Su vaiko tėvais susisiekia epidemiologai, nagrinėjantys konkretų užsikrėtimo atvejį.

Ne visuomet net ir nustačius koronavirusą bendraklasiui, visi vaikai keliaus į saviizoliaciją, nes ne visi vaikai bus laikomi turėję aukštos rizikos sąlytį su sergančiuoju.

„Nustačius, kad rizika buvo aukšta, izoliuotis reikia keturiolika dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos. Norint susitrumpinti izoliacijos laiką, septintą izoliacijos dieną reikia atlikti PGR tyrimą.

Gavus neigiamą testo atsakymą, izoliacija gali būti nutraukiama po dešimtos dienos.

Pabrėžiame, kad Visuomenės sveikatos specialistas, vykdantis sveikatos priežiūrą mokykloje, yra pirmas kontaktinis sveikatos sistemos atstovas mokykloje COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo klausimais“, – akcentavo V.Dobrovolskienė.

Tiesa, situacija gerokai nepalankesnė yra tuo atveju, jei koronavirusine infekcija suserga vaiko tėvai ar globėjai.

Pastarieji turi izoliuotis 10 dienų. Po 10 dienos laikoma, kad baigiasi užkrečiamumo laikotarpis. Nuo 10-osios dienos pradedama skaičiuoti vaiko saviizoliacija, kuri trunka dar 13 dienų.

Jei simptomai nepasireiškia, tik tada vaikas gali grįžti į mokyklą. Kitaip tariant, susirgus šeimos nariui, vaikas į mokyklą negali eiti mažiausiai 23 dienas, jeigu jam nepasireiškia ligos simptomai.

Hibridinės įrangos dar nėra

Pedagogų patogesniam darbui Švietimo ministerija pažadėjo krašto mokykloms nupirkti ir įteikti hibridines mokymo sistemas.

Sistemos yra dviejų rūšių – robotizuota klasė ir kamera+mikrofonas.

Kėdainių rajono savivaldybė apsisprendė, kad bus naudojama robotizuotos klasės hibridinė įranga.

Bėda ta, kad jau esant hibridinės sistemos naudojimo poreikiui, jos vis dar nėra pristatytos į krašto mokyklas.

„Rugsėjo 15 dieną mus informavo, kad vieno tipo hibridinė įranga jau turėtų savivaldybių mokyklas pasiekti per 45 dienas.

Kėdainių rajono savivaldybės mokykloms skirta pirmojo varianto 30 vienetų hibridinės įrangos. Tikimės, kad spalio mėnesį ši įranga pasieks rajono mokyklas, – viliasi Švietimo skyriaus l. e. p. vedėja ir priduria, kad toks skaičius įrangos yra mažas, tad kai kurios mokyklos iš savo lėšų įsigijo kelis vienetus tokios įrangos ir jau mėgina su ja dirbti. – Hibridinis ugdymas tikrai nėra įprastas būdas. Tokio mišriojo būdo taikymą mokytojai, manome, vertina skeptiškai“, – tvirtina V.Dobrovolskienė.

Pašnekovės teigimu, keliais būdais ugdydami vaikus, mokytojai turi gerokai didesnį darbo krūvį, nes turi vaiką sekti tiek už ekrano ribų, tiek bendrauti su vaikais klasėje.

„Norime atkreipti dėmesį, kad hibridinis ugdymas gali būti organizuojamas tik kritiniais atvejais, kai mokykloje ar jos dalyje atsiranda susirgimų židinys ar nustatomas infekcijų plitimą ribojantis režimas.

Esame įpratę dirbti kontaktiniu būdu. Kontaktinis ugdymo būdas labiausiai atitinka vaiko interesus ir yra produktyviausias“, – sako pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai