Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06

Tėvą pykdo painiava dėl galimybių paso vaikams: teks atidaryti sąskaitą banke?

Vyriausybei kitą savaitę planuojant nustatyti griežtus apribojimus asmenims be imuniteto, tėvams kilo klausimų, ar jų atžalos taip pat privalės nešiotis galimybių pasą, jei taip – kaip jį išsiimti, mat ne visi turi sąskaitas banke, taigi, ir elektroninės bankininkystės prisijungimus. Registrų centras ramina, kad vaikams iki 16 m. paso nereikės. Tačiau jeigu prireiktų, teks keliauti į artimiausią centro padalinį.
Vaikai medijų raštingumo pamokoje
Vaikai medijų raštingumo pamokoje / 123RF.com nuotr.

Pirmadienį ministrų kabinetas turėtų priimti griežtą tvarką, pagal kurią daugybė veiklų, net galimybė apsipirkti didesnėse parduotuvėse, taptų prieinamos tik su galimybių pasu.

Jį gali gauti pasiskiepiję, koronavirusu persirgę žmonės, o neigiamas testas galimybių pasą suteiks dviem paroms, tačiau už testą teks susimokėti patiems.

Planuoja atsidaryti sąskaitą

Vilniuje gyvenantis Marius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) 15min teigė po trečiadienį įvykusio ministrų pasitarimo, kuriame iš esmės buvo pritarta būsimiems pakeitimams, taip ir nesupratęs, kaip turės elgtis vaikai.

Iš trečiadienį paviešintų Vyriausybės dokumentų matyti, kad iki 16 metų amžiaus vaikams galimybių pasas priklauso nesiskiepijus, nepersirgus ir be testo.

Vardijant būsimus ribojimus vaikai iki 16 metų neišskiriami, tad ne visiems aišku, reikės jiems nešiotis galimybių pasą, ar ne.

Tos sąskaitos mums kaip ir nereikia, bet tai darome vien dėl galimybių paso.

„Su penkiamete dukra penktadienį planuojame eiti į banką vien dėl to, kad galėtume išsiimti galimybių pasą. Nes aš, nuėjęs į savo paskyrą e.sveikatoje, galiu matyti savo vaikų paskyras, tuo metu puslapyje gpasas.lt galiu atsispausdinti tik savo pasą, o vaikų – ne.

Tokiu atveju žmonėms, turintiems vaikų, telieka du variantai: fiziškai eiti į Registrų centrą arba eiti į banką ir atidaryti vaikui sąskaitą su prisijungimais. Tos sąskaitos mums kaip ir nereikia, bet tai darome vien dėl galimybių paso“, – 15min pasakojo Marius.

123RF.com nuotr./Vaikai
123RF.com nuotr./Vaikai

Jis stebėjosi, kodėl nėra sudaryta galimybė tėvams atsisiųsti savo vaikų galimybių pasų, ir svarstė, kad artėjant rugsėjo 13 dienai, kai turėtų nustoti galioti įvairios Vyriausybės numatytos išimtys, Registrų centro padaliniai turėtų būti pilni paso išsiimti atėjusių interesantų.

„Nejau kaip „Regitroje“ teks visą naktį stovėti?“ – ironizavo jis.

Vaikams pakaks asmens dokumento

Registrų centro Komunikacijos skyriaus vadovė Daiva Bumblytė 15min patikino, kad vaikams iki 16 metų turėti galimybių paso nereikia.

„Jiems reikalingas tik asmens dokumentas. Galimybių pasas bus išduodamas asmenims nuo 16 metų“, – pabrėžė ji.

Komentuodama klausimą apie galimybių paso išsiėmimą, D.Bumblytė teigė, kad jei vaikams reikia galimybių paso, tėvai turi atvykti į Registrų centro padalinio gyvą eilę (arba užsiregistravę vizitui) su vaiko ir savo asmens dokumentu, tada galimybių pasas bus pateiktas.

Ji priminė, kad šis dokumentas dabar galioja 30 dienų, tad po šio termino teks atvykti ir jį atnaujinti.

Užsivers daug durų

Vyriausybė linksta nustatyti, kad be galimybių paso žmonės galėtų lankytis tik mažesnėse kaip 1,5 tūkst. kvadratinių metrų parduotuvėse, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvėse, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko.

Neatlikus testo, nepersirgus arba nepasiskiepijus nebus galima gauti planinių medicinos paslaugų. Tiesa, čia bus taikoma išimtis – testai, kurie galios dvi paras, bus nemokami.

Pabrėžiama, kad ribojimas negalios būtinajai pagalbai.

Nebus galima užsakyti smulkaus remonto paslaugų, jei kontaktas trunka ilgiau nei 15 minučių.

Be galimybių paso nebus galima gauti grožio paslaugų, važiuoti viešuoju transportu – mieste ar už jo ribų, dalyvauti viduje ir lauke vykstančiuose renginiuose, patekti į bibliotekų skaityklas ir valstybės archyvus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas