Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2020 08 20

Tėvynės sąjunga už Medikų sąjūdžiui padovanotus respiratorius sulauks nuobaudos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį pripažino, kad Lietuvos medikų sąjūdžiui padovanojusi 2170 respiratorių opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai pažeidė Politinių partijų finansavimo įstatymą, nes politinės partijos negali teikti paramos. Už tai partijos pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui bus taikoma administracinė atsakomybė.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip pat turimą informaciją VRK perduos Valstybinei mokesčių inspekcijai įvertinti, ar partijos suteikta parama asociacijai atitinka labdaros ir paramos teikimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.

Respiratorius partija dovanojo dar ne rinkimų kampanijos metu.

Partija VRK paaiškino, kad elgėsi socialiai atsakingai ir solidarizavosi su tauta. Konservatoriai nurodė, kad už respiratorius sumokėjo beveik 20 tūkst. eurų. Pirkimui buvo naudojamos lėšos, gautos už parduotą partijos turtą.

„Laikytina, kad partijos gautos lėšos buvo panaudotos ne pagal partijos įstatuose numatytą paskirtį“, – teigė VRK narys Tauras Rutkūnas. Jis akcentavo, kad akcija nelaikytina rinkėjų papirkimu, nes perdavimas įvyko ne rinkimų kampanijos metu.

„Tai buvo nuoširdi reakcija, siekiant pagelbėti medikams suvaldyti koronaviruso plitimą Lietuvoje“, – nurodė partija.

Jos advokatas Tomas Šedbaras VRK posėdyje priminė, kad tuomet buvo sunku įsigyti apsaugos priemonių, todėl partija ėmėsi pagelbėti medikams.

Jis apgailestavo, kad neišsivaduojama iš sovietinio mąstymo, kad juridinis asmuo gali daryti tik tai, kas leidžiama. Esą partija neužsiėmė komercine veikla, o labdara ir parama gali būti teikiama ne tik tikintis mokesčių lengvatų, bet gali būti ir auka, kuri numatyta Civiliniame kodekse.

„Kai vyko kaukių perdavimas, niekas nemąstė, kaip čia kvalifikuosime šią veiklą. <...>. Buvo kritinė situacija Lietuvoje, reikėjo padėti, tai partija turėjo pinigų, paėmė ir nupirko“, – teigė advokatas.

Jis tikino, kad čia nėra nieko bendra su partijos veiklos finansavimo pažeidimu, todėl nėra reikalo bausti partiją už suteiktą auką.

T.Rutkūnas pripažino, kad galbūt klaida buvo padaryta siekiant gerų tikslų, tačiau esą tai galima padaryti nepažeidžiant įstatymų. Jei partijos nariai kiekvienas asmeniškai būtų pirkęs po respiratorių ir jį dovanojęs iki rinkimų kampanijos, tada esą nebūtų pažeidimo. Taip pat nebūtų pažeidimo, jei partija respiratorius būtų pirkusi savo naudojimui, o ne paramai.

„Juodu ant balto parašyta, kad tai yra paramos teikimo aktas“, – teigė jis, akcentuodamas, kad partija paramos pagal įstatymus teikti ji negali.

TS-LKD komisijoje atstovaujanti Gitana Matiekuvienė kolegų klausė, ar sprendimas adekvatus, turint omenyje buvusią situaciją, kai medikams reikėjo pagalbos. Ji tikino, kad žala nei valstybei, nei visuomenei nebuvo padaryta, o partija negavo naudos.

T.Rutkūnas tikino, kad Politinių partijų įstatyme visgi aiškiai parašyta, kad partijų lėšos gali būti naudojamos tik partijos įstatuose nurodytai veiklai. „Mes neišgirdome, kad partija turi teisę dovanoti, aukoti, teikti paramą juridiniams asmenims. Išgirdome tik deklaratyvias nuostatas“, – aiškino jis.

VRK sprendimą partija dar galės skųsti teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius