Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 26

Ar tikrai? Dainius Kreivys: 87 proc. vartotojų už elektrą moka mažiau nei 24 centus

Energetikos ministras sako, kad 87 proc. vartotojų už elektrą moka mažiau nei 24 centus. Jis teigia besiremiantis Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis. Šie ministro žodžiai, elektros kainoms kopiant į dar nematytas aukštumas, sulaukė daug kritikos, tačiau kaip yra iš tikrųjų?
Dainiaus Kreivio komentarai žiniasklaidai
Dainius Kreivys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pakalbėkime apie liberalizaciją. Kiek moka šiai dienai rinkoje esantys elektros pirkėjai? 87 proc. vartotojų moka mažiau 24 centų – mažiau nei nustatyta reguliatoriaus visuomeninė tiekimo kaina“, – interviu BNS penktadienį sakė D.Kreivys. Ministras teigė, kad remiasi Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) pateiktais duomenimis.

Toks energetikos ministro teiginys sulaukė kritikos.

Tarp ministro kritikų – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius, Energetinių tyrimų instituto direktorius Tomas Janeliūnas.

„Atleiskite už mano naivumą, bet KAIP???“, – savo paskyroje „Facebook“ klausė žinomas politikos apžvalgininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

Jis siūlo remtis Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, kaip kito fiksuotų planų vidutinė kaina šių metų kovo mėnesį.

Anot politologo, duomenys rodo, kad nuo kovo fiksuoti pigiausi tarifai kainavo virš 24 centų už kilovatvalandę, o daugumai vartotojų, kurie rinkosi valstybės energetikos įmonę „Ignitis“, – apie 30 centų.

„Nors grafikas neapima ankstesnio laikotarpio, realiai jau nuo sausio tie tarifai buvo virš 25-27 ct/kwh“, – rašė T.Janeliūnas.

Anot politologo, Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos (VERT) duomenimis, kovo 30 dieną elektros tiekėjo dar nebuvo pasirinkę 55 proc. antrojo liberalizavimo etapo vartotojų – virš 415 tūkst.

„Pridėjus pirmojo etapo 96 tūkst., vis tiek iki kovo 30 d. apie pusę visų vartotojų dar neturėjo sutarčių su tiekėjais. Ir nuo to laiko fiksuotos kainos nemažėjo“, – tvirtino VU TSPMI politologas.

Pasak jo, mažesnė nei 24 centai už kilovatvalandę kaina buvo tik pernai spalio-lapkričio mėnesiais.

„Kažkas akivaizdžiai negerai su logika arba su statistika. Kaip žinia, statistika visada geriau už primityvų melą“, – rašė T.Janeliūnas.

Supainiojo skaičius?

Pasak politologo, ministras galėjo supainioti skaičius iki ir po kompensacijos.

„Tas jo teiginys, kad 87 proc. vartotojų nereikalauja valstybės kompensacijos, nes turi 24 centų fiksuotas sutartis, tai iš tikrųjų nėra taip, nes skaičiai tikrai neatitinka tų, kuriuos turi elektros tiekėjai, pavyzdžiui „Ignitis“, – 15min sakė VU TSPMI politologas.

„Jis turbūt supainiojo tarifą iki kompensacijos ir po kompensacijos“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, D.Kreivio minimi skaičiai apima ir tuos vartotojus, kurie gauna ir valstybės kompensaciją.

„Duomenys teisingi“

Tačiau ESO atstovas spaudai Paulius Kalmantas 15min tvirtino, kad ministro D.Kreivio pateikti duomenys apie nedaug už elektrą mokančius vartotojus yra teisingi.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Kalmantas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Kalmantas

„Duomenys, žinoma, yra teisingi. Natūralu, kad vartotojai, kurie tiekėją pasirinko anksčiau, fiksavo žemesnes kainas, tai jie ir moka liberalizacijos dėka mažiau negu vartotojai, kurie rinktų šiandien arba rytoj“, – teigė P.Kalmantas.

Kad duomenys teisingi, 15min tvirtino ir energetikos ministro Dainiaus Kreivio atstovė spaudai Vita Ramanauskaitė.

Ji priminė, kad dar rugpjūčio 16 dieną ši informacija buvo išplatinta žiniasklaidai.

„87 proc. visų nepriklausomą tiekėją pasirinkusių vartotojų, turinčių fiksuotą tiekimo tarifą, už elektrą moka pigiau, nei šiuo metu nustatyta visuomeninio tiekimo (VT) kaina be dalinės valstybės kompensacijos“, – rašoma rugpjūčio viduryje platintame pranešime.

Jame teigiama, kad remiamasi „apibendrintais nepriklausomų elektros tiekėjų duomenimis“.

Remiantis apibendrintais nepriklausomų elektros tiekėjų duomenimis, I-ojo liberalizacijos etapo vartotojai už suvartojamą elektrą moka vidutiniškai po 0,17 Eur/kWh, II-ojo – po 0,25 Eur/kWh be valstybės subsidijos, kai kompensuojama iki 9 cnt/kWh, bet ne žemiau 0,24 Eur/kWh ribos.

Visuomeninio tiekimo elektros kaina be valstybės subsidijos šiuo metu yra 33 centai už kilovatvalandę.

Ką sako didžiausias elektros tiekėjas?

Didžiausio elektros tiekėjo „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė 15min teigė, kad 83 proc. visų elektros rinkos liberalizavimo etapų jų klientų už kilovatvalandę moka „mažiau nei visuomeninio tiekimo klientai“.

Tai reiškia, kad moka mažiau nei 33 centus už kilovatvalandę.

Tuo metu 47 proc. klientų fiksuotos kainos yra žemesnės negu riba, iki kurios taikoma valstybės kompensacija (24 ct/kWh).

Be to, skaičiuojant klientus pagal suvartojimą, 88 proc. viso „Ignitis“ privačių klientų krepšelio elektros energijos suvartojantys klientai yra užfiksavę žemesnes elektros kainas negu visuomeninio tiekimo kaina, o 62 proc. energijos suvartojantys klientai turi žemesnę negu 24 ct/kWh kainą.

Kad ministro pateikti duomenys panašūs į turimus, viešojoje erdvėje teigė ir „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas