Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 13

Tiesa ar melas? Ingrida Šimonytė: Baltijos valstybėse maistas brango kone sparčiausiai ES

Premjerė Ingrida Šimonytė, kalbėdama Seimo posėdyje, pripažino, kad Baltijos valstybėse maisto produktų kainos augo kone sparčiausiai Europos Sąjungoje (ES). Tačiau, anot jos, Bendrijoje esama valstybių, kur jos augo dar labiau. Ką rodo statistika – ar Vyriausybės vadovė teisi? Ir kaip tokią situaciją komentuoja ekonomistai bei kainų pokyčius stebintys ekspertai?
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Maistas pabrango trečdaliu

Tokiam komentarui Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų deleguota premjerė buvo išprovokuota ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seimo posėdžio metu.

„Nie­kam ne pa­slap­tis, kad mū­sų mais­to pro­duk­tų kai­nos Eu­ro­po­je ly­de­riau­ja. Len­kia­me ne tik Len­ki­ją, Vo­kie­ti­ją, Skan­di­na­vi­jos ša­lis, bet ir Di­dži­ą­ją Bri­ta­ni­ją“, – pažymėjo Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Aidas Gedvilas ir dar pažėrė statistikos apie mažėjantį mėsos sektorių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aidas Gedvilas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aidas Gedvilas

I.Šimonytė sureagavo į jo mintis apie kainų šuolį: „Ko­kį jūs mais­to pro­duk­tą pa­si­ė­mė­te ko­kios vals­ty­bės par­duo­tu­vė­je ir su ko­kiu mais­to pro­duk­tu ly­gi­no­te Lie­tu­vos par­duo­tu­vė­je?

Taip, Bal­ti­jos vals­ty­bė­se pra­ėju­siais me­tais mais­to pro­duk­tų kai­nos (vi­so­se) au­go, ko ge­ro, spar­čiau­siai ES, nors yra vals­ty­bių, ku­rio­se jos au­go ir spar­čiau.

Vis dėl­to Lie­tu­vos ban­kas (LB) yra at­li­kęs la­bai ne­blo­gą ana­li­zę ir tas kai­nų au­gi­mo prie­žas­tis ne­blo­gai pa­aiš­ki­no. Jūs tur­būt ne­įta­ri­nė­si­te, kad mes kaž­kaip LB pa­vei­kė­me, kad ta ana­li­zė bū­tų at­lik­ta.“

LB vasarį paskelbė, kad „maisto produktų brangimą labiausiai lėmė energijos ir žaliavų kainų šokas“. Ekonomistų analizėje pažymėta, kad energijos kainų šokas turėjo didesnę įtaką maisto produktų kainoms Lietuvoje nei vidutiniškai euro zonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas