Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

Tiesa ar melas? V.Uspaskichas: „Kovą mirtingumas nuo kitų ligų staigiai padidėjo 600 žmonių, balandį – 300“

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigia, jog ligoti gyventojai per COVID-19 pandemiją nesulaukė deramo dėmesio ir dėl to jų mirčių skaičius, lyginant su praėjusiais metais, kovą ir balandį išaugo. Ar debatų metu politiko suformuluota išvada bei pateikti duomenys – teisingi? Ir apskritai, ar mirtingumu šis pavasaris buvo išskirtinis, žvelgiant į ilgesnį laikotarpį?
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Artėjantys rinkimai verčia politikus griebtis išradingumo siekiant rinkėjų dėmesio, o 15min imasi tikrinti, kiek tiesos politikų reklamose ir rinkiminiuose pasisakymuose. Įtariate, kad politiko išsakyti faktai – melagingi? Pastebėjimus siųskite el.paštu patikrinta@15min.lt arba užpildykite formą po šia naujiena.

Pirmadienį „LRT forume“ dalyvavęs V.Uspaskichas kalbėjo, jog per COVID-19 pandemiją bei karantiną įvesti draudimai visuomenei „dar atsilieps“.

Jis darė išvadą, jog ne COVID-19, o kitomis ligomis sergantys pacientai buvo palikti likimo valiai ir jų mirčių skaičius žymiai išaugo.

„Tai, kas vyksta dabar, atsilieps šiek tiek vėliau. Ko gero, pirmas padariau iš politikų [analizę]: kovą ir balandį mirtingumas nuo kitų ligų padidėja tiesiog staigiai. Lyginant su praeitų metų kovu – 600 žmonių, balandį – 300 žmonių, lyginant su praeitų metų.

Sakoma, kad lyg ten, kur koronavirusas, saugoja tą žmogų, jis toks kaip medalis būna Vyriausybėj, bet kitų ligų žmonės buvo palikti likimo valiai, net mirti“, – kalbėjo Darbo partijos lyderis.

Savo žodžius 15min komentavęs V.Uspaskichas teigė, jog juos išsakydamas rėmėsi partijos rinkimų štabo surinkta statistika, kuri greičiausiai paimta iš Statistikos departamento, bei gyventojų kreipimaisis.

„Į mano sukurtą pašto dėžutę atėjo nemažai žmonių, kurie buvo palikti likimo valiai, nusiskundimų“, – komentavo jis.

Statistika – iš lubų

V.Uspaskichas apie šių metų mirčių statistiką ir jos sąsajas su COVID-19 mintis dėstė ir anksčiau.

„Valstybės vadovai, tikriausiai, jau esate informuoti, kad 2020 m. birželį Lietuvoje mirė 3535 žmonės. Tai beveik 388 mirtimis arba 12,3 proc. daugiau nei atitinkamą 2019 m. mėnesį.

Be abejo, jums žinoma ir tai, kad birželio mėnesį nuo koronaviruso mirė 8 Lietuvos gyventojai. Todėl kreipiuosi į jus norėdamas sužinoti, kas tapo kitų 380 mirčių tikrąja priežastimi?“ – feisbuke rašė jis.

Ir čia jis pateikė tikslią statistiką, tačiau kitaip buvo tiesioginio eterio metu: kovą, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, mirė ne 600 daugiau gyventojų, o 235, iš jų 8 mirė dėl COVID-19.

Balandį, lyginant su ankstesnių metų tuo pačiu mėnesiu, turime 195 mirtimis daugiau, iš kurių 37 – dėl COVID-19, bet ir šis skaičius nesiekia V.Uspaskicho minėtų 300. Tai – Statistikos departamento duomenys.

Jei vadovausimės politiko logika ir lyginsime ankstesnių metų tų pačių mėnesių statistiką, kai COVID-19 dar neplito, matysime, jog mirčių skaičius varijuoja. O ir akivaizdu, jog šiųmečiai mirčių rodikliai nėra patys blogiausi, jog juos reikėtų išskirti.

Visgi ir tokių lyginimų imtis nederėtų.

Lyginti reikia kitaip

Higienos instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių stebėsenos skyriaus specialistė Vilė Cicėnienė pažymėjo, jog norint daryti išvadas mirusiųjų skaičių reikėtų lyginti su 3–5 metų vidurkiais.

„2020 m. kovą išankstiniais duomenimis mirė 3570 asmenų, 2017–2019 m. kovą vidutinis mirusiųjų skaičius buvo 3505 asmenys. Padidėjimas 1,8 proc. (65 asmenimis), lyginant su 2017–2019 m. kovo mėn. vidutiniu mirusiųjų skaičiumi.

2020 m. balandį išankstiniais duomenimis mirė 3322 asmenys. Padidėjimas 1,7 proc. (56 asmenimis), lyginant su 2017–2019 m. balandžio vidutiniu mirusiųjų skaičiumi – 3266 asmenys“, – komentavo V.Cicėnienė ir pridūrė, jog detalesnes išvadas bus galima pateikti pasibaigus ataskaitiniams metams ir susumavus galutinius statistinius duomenis.

Pasiteiravus, ar galima daryti išvadą, jog mirčių augimas sietinas su COVID-19, tai yra, jog kitomis ligomis sergantys asmenys per šią pandemiją buvo apleisti ir dėl to jų mirė daugiau, V.Cicėnienė atsakė trumpai: „Ne.“

Ji taip pat pažymėjo, jog Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registras neatlieka specialių mokslinių tyrimų, tad ir negalėjo nurodyti, kodėl šių metų kovą ir balandį mirčių turime daugiau nei ankstesniais metais.

15min vertinimu, V.Uspaskichas per Seimo rinkimų debatus pateikė neteisingą statistiką apie mirtis. Jis taip pat darė nekorektiškus palyginimus, taip bandydamas paremti teiginį, jog per COVID-19 pandemiją kitomis ligomis sergantys asmenys buvo palikti likimo valiai.

Ir, galiausiai, net jei dalis pacientų, nesergančių COVID-19, pastaruoju metu nesulaukė deramo dėmesio ar neturėjo priėjimo prie gydymo paslaugų, V.Uspaskichas tai su išaugusiu mirčių skaičiumi susiejo nepagrįstai.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito