Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tiesiog liūdna“: į Vilnių persikėlusi pora atėjo balsuoti, tačiau to padaryti negalėjo

Vilniuje gyvenanti Barbora kartu su vyru sekmadienį atėjo į vieną iš rinkimų apylinkių atiduoti savo balso Seimo rinkimuose. Vis dėlto, porai teko nusivilti – dėl vienos techninės priežasties jiems balsuoti nebuvo leista.
Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
Balsadėžė (asociatyvi nuotr.) / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sekmadienį Lietuva renkasi – vyksta Seimo rinkimų pirmas turas. Naujausią informaciją sekite čia>>>.

„Tiesiog liūdna“

Moteris 15min teigė, kad su vyru apie 10 val. ryto užsuko į Pašilaičių vienmandatei apygardai priklausančią Gabijos rinkimų apylinkę.

„Šiandien ryte, apie 10 valandą, išvykom balsuoti į Gabijos gimnaziją ir mes esame esame deklaravę savo gyvenamąją vietą prieš daugiau nei mėnesį, jog gyvename Perkūnkiemyje“, – pasakojo Barbora.

„Bet nuvykus į gimnaziją mums pasakė, kad jūs tikrai negalite čia balsuoti, nes esate registruoti kitur“, – pridūrė ji.

Anot jos, rinkimų apylinkės komisijos atstovė pasakė, jog naujos registracijos sistemoje nematyti.

„Sako – mes nematome tos informacijos, nes mes tik po keturių mėnesių galime tai matyti sistemoje, jog jūs pasikeitėt savo gyvenamąją vietą“, – kalbėjo rinkėja.

Pasak Barboros, jai ir jos vyrui buvo pasiūlyta važiuoti balsuoti į tą apygardą, kuriai buvo priskirti pagal seną registracijos vietą.

Pora anksčiau anksčiau buvo registruoti Kaune, tad, anot moters, jiedu jau nebesileis į Laikinąją sostinę atiduoti savo balso.

„Ne, ne, ne (...) Tiesiog liūdna. Atrodo, kad viską susitvarkėm – norėjom balsuoti ten, kur mums priklauso, bet čia ta sistema taip lėtai veikia ir negalima atiduot balsų“, – atviravo Barbora.

Ką sako VRK?

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė 15min teigė, kad išankstinis rinkėjų sąrašas sudarytas rugpjūčio 28 dieną.

Būtent pagal šį sąrašą rinkimų apygardos organizavo balsavimo procesą, platino rinkėjams informacinius pranešimus apie rinkimus, sudarinėjo balsavimo specialiuosiuose punktuose grafikus.

Pasak atstovės, rinkėjai, kurie keitė savo deklaruotą gyvenamąją vietą, turėjo pranešti apie tai VRK.

„Jeigu rinkėjai po rugpjūčio 28 dienos keitė savo gyvenamąją vietą ir deklaravo šį pokytį Registrų centre, tačiau nesikreipė į rinkimų komisiją prašydami įtraukti juos į rinkėjų sąrašą pagal naująją gyvenamąją vietą, šiuose Seimo rinkimuose jie balsuoja pagal ankstesnę gyvenamąją vietą priskirtoje vienmandatėje rinkimų apygardoje“, – pabrėžė I.Ramanavičienė.

Ji primena, kad pasitikrinti, kur balsuoti pagal įvestą deklaruotos gyvenamosios vietos adresą galima žemėlapyje.

VRK atstovė taip pat pabrėžia, kad Seimo rinkimuose, skirtingai nei ankstesniuose rinkimuose šiemet, balsavimo biuleteniai yra skirtingi, todėl jie turi balsuoti tose apygardose, kurioms yra priskirti pagal savo gyvenamąją vietą.

„Taip yra dėl to, kad pusė Seimo narių yra renkama vienmandatėse rinkimų apygardose ir kiekvienos iš 71 vienmandačių rinkimų apygardos biuleteniai yra skirtingi“, – tvirtino I.Ramanavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas