Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 23

Šauktiniai namo dėl koronaviruso neišleidžiami: R.Karoblis tikina, kad „kariuomenė šiuo metu saugiausia vieta“

Pirmadienį Ministrų kabineto nariai rinkosi į neformalų pasitarimą, kur aptarė situaciją dėl COVID-19 Lietuvoje bei ekonomikos skatinimo plano. Po susitikimo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis tikino, kad kariuomenė, kai mūsų šalyje plinta COVID-19, yra bene saugiausia vieta, ir papasakojo, kaip į ekstremalios padėties suvaldymą yra įsitraukę kariai. Nuotolinėje spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo Ekstremalių situacijų operacijų centro atstovas Giedrius Surplys.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Dėl kontaktų su užsikrėtusiuoju, izoliuota dalis Lietuvos karių

12:32

Nustačius, kad koronavirusu susirgo vienas Nyderlandų karys bei vienas civilis asmuo, teko izoliuoti dalį jų kolegų ir darbuotojų. Kiek žmonių šiuo metu kariuomenėje yra karantinuoti, R.Karoblis negalėjo atsakyti.

Dėl minėtų susirgimų, pasak jo, buvo izoliuota daugiau priešakinių pajėgų karių, taip pat identifikuojami kontaktą turėję Lietuvos kariai. Jų, pasak ministro, yra „pats minimumas, nes padaliniai yra atskirti“.

Seimas turėtų keisti teisės aktus

12:27

Premjerui Sauliui Skverneliui pirmadienį paskelbus, kad karantinas Lietuvoje dėl koronaviruso epidemijos bus pratęstas, jo patarėjas G.Surplys negalėjo pasakyti, iki kada. Šis sprendimas, anot jo, bus priimtas trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Siekiant sugriežtinti atsakomybę tiems, kurie karantino sąlygų nesilaiko, reikės koreguoti teisės aktus, teigė G.Surplys. Dėl to planuojama kreiptis į Seimo valdybą.

Pratybų mažiau

12:20

Spaudos konferencijos metu krašto apsaugos ministras R.Karoblis papasakojo apie karių, padedančių suvaldyti ekstremalią situaciją dėl COVID-19, įsitraukimą.

„Mūsų kariai trečia savaitė budi oro uostuose, jūsų uostuose. Pradžiai kaip ir informacinę funkciją darydavo, įspėjančiąją funkciją, dabar yra temperatūrų fiksavimai ir panašūs dalykai“, – teigė jis, pridurdamas, kad karininkai jau daugiau nei devynias dienas taip pat budi pasienio postuose, praėjusią savaitę buvo suorganizuoti trys su ekstremalia situacija susiję „Spartanų“ skrydžiai.

Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Lėktuvas „Spartan“
Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Lėktuvas „Spartan“

„Netrukus žmonės pradės dirbti logistikos grupėje prie atitinkamo centro. Turbūt iš krašto apsaugos sistemos bene didžiausias skaičius, lyginant su kitomis institucijomis“, – kalbėjo R.Karoblis.

Karininkai, anot jo, jau dirba ir ekstremalios situacijos centruose.

Pratybų kariuomenė, pasak ministro, dabar organizuoja nebe daug.

Kiek galima labiau sumažintas pratybų skaičius.

„Imtasi priemonių, kaip valdyti viruso rizikas karinėse teritorijose: kiek galima labiau sumažintas pratybų skaičius, [vyksta] tos pratybos, kurios būtinos išlaikyti atitinkamos karinę parengtį, jos vyksta tik lauke, vyksta tik mažomis grupėmis“, – kalbėjo R.Karoblis.

„Viruso plitimui, jeigu virusas neateina iš šalies, kariuomenė yra bene saugiausia vieta šiuo metu, šia prasme“, – pridūrė jis.

Šauktiniai, anot jo, namo šios situacijos metu nepaleidžiami siekiant juos apsaugoti: „Kad būtų kuo mažiau ryšių su platesniąja visuomene.“

R.Karoblis: dėl gynybos finansavimo spręs politikai

12:06

Į klausimą, ar dėl situacijos su koronavirusu keisis Lietuvos finansavimas gynybai, krašto apsaugos ministras teigė negalintis atsakyti.

„Tai aišku priklausys, nuo politikų ir politinių partijų sprendimų, ir aišku, nuo visų veikėjų įskaitant prezidentą, Vyriausybę ir Seimą“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo R.Karoblis.

Tiesa, jis pabrėžė, kad „krašto gynyba niekur nedingsta ir tai yra ilgalaikis klausimas“, o situaciją dėl koronaviruso pandemijos esą nesikeis: „Kaimynas bus toks, koks jis yra, neturėkim dėl jo jokių iliuzijų. Ilgalaikėje perspektyvoje tai turi būti siekis.“

Šįmet ir kitąmet, pasak R.Karoblio, krašto gynybos finansavimą siekiama išlaikyti ant 2 proc. nuo BVP ribos.

Po to, kai krizę suvaldysim, turės būti sprendžiama, kaip tas tikslas turi būti įgyvendinimas.

„Bet 2,5 proc. tai yra ilgalaikis tikslas, kurio po to, kai krizę suvaldysim, turės būti sprendžiama, kaip tas tikslas turi būti įgyvendinimas“, – teigė ministras.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-23 12:06

Reaguodama į koronaviruso protrūkio ir karantino poveikį verslui, Vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė ekonomikos skatinimo bei pagalbos paketą. Jo vertė siekia 5 mlrd. eurų.

Lietuvoje šiuo metu nustatyti 154 koronaviruso atvejai, vienas žmogus, užsikrėtęs šiuo virusu, mirė, vienas pasveiko.

Dėl koronaviruso pavojaus Lietuvoje galioja karantino režimas. Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad jis bus pratęstas, tačiau kuriam laikotarpiui, nepatikslino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas