Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 14

Tradicinėje Kalėdų mugėje Alanijoje – ir lietuviški dirbiniai

Jau šešerius metus gruodį viename iš populiariausių Turkijos kurortų Alanijoje viešintys turistai turi progą pasimėgauti ne tik įprastomis turistinėmis pramogomis, bet ir apsilankyti kalėdinėje mugėje.
Kalėdų mugė Alanijoje. Vaikai turėjo ir specialių paviljonų, kuriuose galėjo pasigaminti šventinių žaisliukų
Vaikai galėjo pasigaminti šventinių žaislų / Margirio Klenavičiaus nuotr.

Sekmadienį, gruodžio 13 d., Alanijos mieste jau šeštus metus vyko kalėdinė mugė. Miesto savivaldybės rengiant mugę tikslas yra ne tik sukurti šventinę dvasią, bet ir labdara.

Visos mugės metu surinktos lėšos yra perduodamos miesto savivaldybei, kuri jas paskirsto įvairiems projektams. Pasak organizatorių, šis renginys skirtas ne tik Alanijoje gyvenantiems užsieniečiams, bet visiems jo gyventojams.

Margirio Klenavičiaus nuotr./Daugybė lankytojų Kalėdų mugėje Alanijoje
Margirio Klenavičiaus nuotr./Daugybė lankytojų Kalėdų mugėje Alanijoje

Šių metų mugė išsiskyrė dalyvių skaičiumi – jų buvo kur kas daugiau nei anksčiau. Todėl mugė išsiplėtė – prekystaliai stovėjo tarp savivaldybės pastato ir paplūdimio.

Čia pat buvo ir uostas, ir paplūdimys, ir palmėmis apsodinta pėsčiųjų promenada, po kurią mėgsta vaikščioti turistai.

Margirio Klenavičiaus nuotr./Kalėdų mugė Alanijoje.
Margirio Klenavičiaus nuotr./Kalėdų mugė Alanijoje.

Paviljonuose buvo parduodami įvairūs suvenyrai, papuošimai, užkandžiai, gėrimai ir žaislai – viskas, ko reikia ieškantiems dovanų Kalėdoms.

Kadangi džiugino saulė ir šiltas oras, pirkėjų netrūko. Kol tėvai apžiūrinėjo prekes, vaikai nenuobodžiavo – specialiai jiems buvo paruoštos nedidelės dirbtuvės, kuriose visi norintys galėjo pasigaminti įvairių žaislų.

Šioje mugėje stendus turėjo užsienio šalių bendruomenės, švietimo įstaigos, ligoninės, kitos organizacijos. Lietuvių bendruomenė Turkijoje taip pat jau nebe pirmi metai dalyvauja kalėdinėje mugėje, kurios metu parduodami pačių bendruomenės narių gaminti suvenyrai, žaislai, kepti pyragai.

Iš įvairių Turkijos regionų atkeliavo atvirutės, kalėdinės eglutės žaisliukai, lėlės, papuošalai ir daugybė kitų dalykų. Alanijos mieste ar netoli esančiuose miestuose gyvenantys bendruomenės nariai ruošė skanėstus, kurie šiemet buvo šluote šluojami.

Margirio Klenavičiaus nuotr./Lietuvių bendruomenės narių siūlomi skanėstai buvo įvertinti
Margirio Klenavičiaus nuotr./Lietuvių bendruomenės narių siūlomi skanėstai buvo įvertinti

Visi buvo kviečiami ne tik prisidėti savo gaminiais, bet ir apsilankyti mugėje su šeimomis. Šių metų renginys buvo ypatingas dar ir tuo, kad mus aplankė Lietuvos Respublikos ambasados Turkijoje darbuotojai su šeimomis.

Be to, bendruomenės narius lankė ir ambasados kvietimu iš Lietuvos atvykęs kunigas Algirdas Šimkus. Kalbėdamas Alanijos miesto meras sveikino visus lankytojus, visas bendruomenes, šį kartą išskirdamas lietuvių bendruomenę ir mūsų garbų svečią.

Lietuvos ambasadorius Turkijoje Audrius Brūzga viešėjo Alanijoje dvi dienas, ypač didelį dėmesį skirdamas mažiesiems bendruomenės nariams.

Lankėsi šeštadieninėje lietuviškoje mokyklėlėje, kurioje, kaip ir kiekvieną šeštadienį, vyko įvairios pamokos: muzikos, šokių, darbų.

Šio susitikimo metu buvo gaminami eglutės žaisliukai, mokomasi gatvės šokių, o taip pat kalbama apie lietuvybės išsaugojimą, vaikų ugdymo ir lietuvių kalba galimybes bei sąlygas.

Mokyklėlėje tuo metu apsilankė ir Alanijos miesto meras Adem Murat Yücel, todėl buvo puiki proga pakalbėti apie lietuvių bendruomenę ir jos veiklą su pačiu miesto meru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito