Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 15

Trakų aplinkosaugininkai paėmė sunkiasvorį automobilį, kuriuo buvo neteisėtai vežamos atliekos

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Trakų aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė asmenį, statybinėmis atliekomis atsikračiusį namų valdos sklype Elektrėnų savivaldybėje, ir paėmė transporto priemonę, kuria buvo padarytas pažeidimas, rašoma AAD pranešime spaudai.
Statybinės atliekos
Statybinės atliekos / AAD nuotr.

Birželio 2 d., reaguodami į pranešimą, kad iš sklypo Vievyje išvežamos griaunant pastatą susidariusios nepavojingosios mišrios statybinės atliekos ir gali būti perduodamos ne atliekų tvarkytojams, iškart nuvyko į nurodytą vietą.Sklype buvo pastebėtas traktorius su frontaliniu krautuvu, bet krovos darbai nevyko.

Norėdami tiksliai išsiaiškinti aplinkybes, Trakų pareigūnai nutarė sklypą stebėti. Netrukus ten atvažiavo krovininis automobilis ir į jį traktoriumi buvo sukrautos mišrios statybinės atliekos.

Stebint automobilio judėjimą, aplinkosaugininkų įtarimas pasitvirtino: atliekos buvo pervežtos į Vievininkų kaimą ir išpiltos namų valdos sklype. Pareigūnai išmatavo, kad buvo atvežta apie 14,1 kub. m nepavojingųjų statybinių atliekų.

Kadangi atliekų, kuriomis buvo užteršta aplinka, kiekis viršija 5 kub. m, birželio 7 d. transporto priemonė, kuria padarytas pažeidimas, buvo paimta ir bus sprendžiama dėl jos konfiskavimo. Taip pat atliekamas tyrimas dėl administracinio poveikio priemonių taikymo.

Atkreiptinas dėmesys, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą Atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nevykdymas numato atsakomybę atliekų turėtojui, kuris perdavė neturintiems teisės surinkti, vežti ir (ar) apdoroti atliekas asmenims, atliekų vežimu užsiimančiam asmeniui, kuris neturi teisės surinkti ir vežti atliekų, atliekų surinkimu užsiimančiam asmeniui, kuris neturi teisės priimti atliekų. Už šiuos pažeidimus bauda gali siekti 2900 eurus.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai iš neteisėtų šiukšlių vežėjų ir (ar) tvarkytojų per šiuos metus yra paėmę septynias transporto priemones: penkias Vilniaus mieste ir rajone, vieną Ukmergės rajone ir Elektrėnuose.

Aplinkosaugininkai primena: 

  • atliekų surinkimo ir (ar) vežimo veikla gali verstis įmonė, atitinkanti Atliekų tvarkymo įstatyme atliekas surenkančioms ir vežančioms įmonėms nustatytus reikalavimus ir registruota ATVR – Atliekų tvarkytojų valstybės registre; 
  • išrūšiuotos atliekos turi būti perduodamos įmonėms, turinčioms teisę tvarkyti tokias atliekas.
  • nepavojingos atliekos jų susidarymo vietoje gali būti laikinai laikomos vienus metus nuo jų susidarymo dienos; 
  • pavojingos atliekos jų susidarymo vietoje gali būti laikinai laikomos 6 mėnesius;
  • norint atliekas pervežti ir saugoti jas kitoje nei jų susidarymo vietoje yra reikalingas taršos leidimas su specialiąją dalimi atliekų apdorojimas įskaitant laikymą ir paruošimą naudoti ar šalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito