Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 03 27 /2018 03 28

Remigijus Šimašius apie Seimą: valstietiško gyvenimo būdo ataka prieš miestietišką

Jau trejus metus Vilniaus miestui vadovauja tiesioginiuose mero rinkimuose išrinktas Remigijus Šimašius. Su juo 15min studijoje kalbėjome apie politines peripetijas, duobėtas gatves, vėluojančius vaiko pinigus, vis dar nestatomą stadioną, nesutarimus su premjeru ir kitus miestui svarbius dalykus. Taip pat apie santykius su premjeru ir Seimo valdančiąja dauguma.
15min studijoje – Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius
15min studijoje – Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

R.Šimašius 2015 m. kovą buvo išrinktas Vilniaus meru pirmuosiuose tiesioginiuose mero rinkimuose ir pakeitė tris kadencijas su ketverių metų pertrauka sostinei vadovavusį Artūrą Zuoką.

Pažadus sako ištesėjęs

R.Šimašius sau pažymio rašyti už tuos metus nenorėtų, esą pažymius rašo vilniečiai.

„Bet tuos dalykus, kuriuos žadėjau prieš 3 metus, juo pavyko realizuoti. Dabar yra laikas, kai persikraunama ir nauji tikslai iškeliami. Tarkim, darželių problema, kuri visą laiką buvo keliama ir mamos su vaikais sakydavo, kad mere, kur mums tuos vaikus padėti. Tai šiandien visi gauna darželius.

Arba finansai – prieš tris metus nuolat buvo rašoma apie bankrutavusį Vilnių, dabar jau antri metai nėra taip kalbama. Arba šilumos kaina sumažėjusi, viešasis transportas dar nėra toks, koks turėtų būti, bet iki rugpjūčio mėnesio bus daugiau nei 150 naujų autobusų. Pilaitės maršrutuose tas jau matoma, bus matoma ir daugybėje kitų vietų“, – 15min studijoje kalbėjo meras.

VIDEO: Remigijus Šimašius: savo pažadus vykdau, todėl rinkimuose dalyvausiu

Jeigu didžiausios Vilniaus problemos yra, kad J.Basanavičiaus paminklo nėra ir Lukiškių memorialo nėra, tai Vilnius yra nuostabus miestas.

Dabar, anot jo, keliami nauji tikslai, nes pasitenkinti tuo, kas padaryta, neketinama. Tiesa, politiniai mero oponentai Vilniaus taryboje R.Šimašiui griežtesni.

Buvęs koalicijos partneris ir vicemeras, konservatorius Valdas Benkunskas net nesutiko įvertinti kokiu nors pažymiu mero darbo, nes teigė jaučiąs labai didelį nusivylimą – nes jeigu kažkas gerai, tai mero nuopelnas, jeigu blogai – koalicijos partnerių. O Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Algis Čaplikas geriausiu atveju rašytų dvejetą – jo teigimu, meras ir vadovaujanti dauguma sužlugdė pasiruošimą šimtmečiui, Lukiškių aikštės memorialo nėra, paminklo Jonui Basanavičiui irgi, o ir šiaip nėra nė vieno didelio projekto, kuriuo galima būtų girtis.

Tokie opozicijos vertinimai R.Šimašiaus nestebina, jis tai pavadino „daugiau nuoskauda“. Jo manymu, opozicijos darbas yra kritikuoti.

„Jeigu didžiausios Vilniaus problemos yra, kad J.Basanavičiaus paminklo nėra ir Lukiškių memorialo nėra, tai Vilnius yra nuostabus miestas. Aš asmeniškai Vilniui turėčiau daugiau priekaištų, ko dar nėra, nes nėra tiesių šaligatvių visur, gatves daug kur reikia remontuoti, viešų erdvių reikia padauginti, mokyklas renovuoti ir aš turiu planą, kaip tai padaryti. Man atrodo, tai yra esminis dalykas“, – kalbėjo meras, tvirtindamas, kad paminklai mieste atsiras, tik gal nebūtina sakyti konkretaus laiko – kur kas svarbiau, kad jie būtų tokie, kokie patiktų ir tiktų miestui.

Kauno fenomenas

Dabar Kaunas turi normalų, gerą merą, po tokio nuosmukio bet kas būtų žingsnis į priekį.

Vis girdime, kad Kaunas gerai tvarkosi, meras Visvaldas Matijošaitis kopia į reitingų viršūnes visoje Lietuvoje. Paprašytas paaiškinti tokį Kauno fenomeną, R.Šimašius pastebėjo, kad šis miestas iki šiol neturėjo normaliai dirbančio mero.

„Dabar Kaunas turi normalų, gerą merą, po tokio nuosmukio bet kas būtų žingsnis į priekį, o darbai vyksta gerai. Aš tikrai galiu pasakyti, kad miestai dažnai lyginami, nes kai investuotojams pardavinėju Vilnių, tai kartu su Kaunu, nes tai viena erdvė, viena zona, mes su Visvaldu kartu dirbame. Vilnius juda į priekį labai sparčiai, klausimas – ar vilniečiams to pakanka, nes jų kartelė pakelta gerokai aukščiau. Aš esu pasiruošęs patenkinti tą poreikį“, – kalbėjo R.Šimašius.

Nesutarimų su premjeru Sauliumi Skverneliu meras irgi nelinkęs akcentuoti. Esą premjeras yra karštas ir emocingas žmogus, kartais galbūt ne visai tiksliai informuotas kažką pasako, o žurnalistams yra įdomiai tai, negu taika ar bendradarbiavimas. R.Šimašius teigė ginąs vilniečių interesus ir dėl to su premjeru paprastai randa bendrą kalbą, ko ne visada pavyksta su visa valdančia dauguma.

Ataka prieš Vilnių

„Kalbant apie valdančią daugumą, tai ne tiek atskiri projektai, bet stilius: matau tokį valstietiško gyvenimo būdo ataką prieš miestietišką gyvenimo būdą. Vilnius turi tokią misiją būti laisvės, atvirumo ir pagarbos vienas kitam tvirtove ir atsispyrimo kvailiems reguliavimams. Tai yra tikras konfliktas su Seimo dauguma, su premjeru mes turime dalykiškus santykius, tikiuosi, ir ateityje taip bus“, – kalbėjo meras.

Ir pripažino – Vilniui dėmesio iš Seimo, valdančios daugumos, kartais ir Vyriausybės trūksta, gal net ne tiek dėmesio, kiek pozityvaus nusiteikimo ir supratimo apie tai, kas vyksta.

„Dalis Seimo narių apskritai nežino, kas vyksta mieste, nežino, kas yra drąsus žiūrėjimas į ateitį, nežino, kas yra atvirumas ir kas yra pagarba vienas kitam. Jie žino, kaip lipti ant galvos normaliam žmogui. To noro vietoj normalaus miestiečio ir piliečio turėti baudžiauninkus matau labai daug. O Vilniuje aš matau didžiulę energiją atviros, į priekį žengiančios visuomenės. Ir man atrodo, kad Vilnius turi būti atviros visuomenės bastionas, kad ir kokia būtų bendra politika, Vilniuje mes rasim būdą išlaikyti tą laisvės ir miesto dvasią“, – įsitikinęs R.Šimašius.

Po metų vyksiančiuose savivaldos ir tiesioginiuose merų rinkimuose R.Šimašius teigia dalyvausiąs. „Tikrai planuoju dalyvauti, džiaugiuosi, kad tai, ką planavau, pavyko padaryti, o į ateitį tikrai yra labai daug dalykų, kurie, norėčiau, kad Vilniuje pasikeistų. 2023 metais švęsime Vilniaus 700-ąjį jubiliejų, tai ir naujų objektų turėtų būti, kurie bus atidaryti. Ir miesto veidas turėtų atsikratyti tam tikrų sovietinių dalykų, šiuolaikiškesnis turėtų būti“, – sakė meras.

Paklaustas, ar tenka pagalvoti ir apie tai, su kokia politine jėga teks dalyvauti, kadangi Liberalų sąjūdį tebekrečia korupcijos skandalas, jis užtikrino visada buvęs ir esąs liberalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi