Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 12

Tris paras elektronine muzika kankinti Utenos rajono gyventojai sulaukė siūlymo išsimiegoti

Savaitgalis Utenos rajone esančiuose Sudeikiuose ir jų apylinkėse buvo audringas. Čia vyko elektroninės muzikos festivalis „Revolution Festival 2016“, kurio koncertų klausytis buvo priversti ir aplinkiniai gyventojai. Žmones papiktino ir į jų skundus nereagavusi policija, ir Utenos savivaldybė, pirmadienį per garsia muzika nepatenkintiems festivalio kaimynams pasiūliusi išsimiegoti.
Festivalis „Revolution Festival 2016“
Festivalis „Revolution Festival 2016“ / „Revolution Festival“ nuotr.

Trijų dienų trukmės elektroninės muzikos festivalis „Revolution Festival 2016“ praėjusį savaitgalį (liepos 8-10 d.) vyko Sudeikiuose, pietinėje Alaušo ežero pakrantėje. Visoje Lietuvoje festivalio pavadinimas nuskambėjo po policijos pranešimų, kad renginio metu įkliuvo keturi narkotikų turėję asmenys, du – jais apsinuodijo.

Pyksta dėl garso

Tačiau ir prasidėjus naujai savaitei festivalis praeitin negrimzta. Jo atgarsiai pasiekė net generalinį policijos komisarą, nes būtent jam adresuotas Sauliaus Merkio, vasarą gyvenančio netoli Sudeikių esančioje sodyboje, laiškas.

„Gerbiamas komisare, prašome Jūsų pagalbos dėl Utenos policijos neveiklumo liepos 8-10 d. Sudeikiuose, Utenos raj. vykusio festivalio „Revolution“ metu, kada 56 val. be pertraukos siaubingu garsu nesustojamai grojo muzika“, – rašoma šiame laiške.

Kaip S.Merkys sakė 15min, jo šeimos sodyba nėra visiškai šalia festivalio vietos, juos skiria apie 1,5-2 km, tačiau savaitgalį muzika namuose girdėjosi puikiai net uždarius visus langus, jautėsi vibracija.

„Jie taip gyrėsi, taip tuo didžiavosi, taip ir buvo – 56 valandas nuo penktadienio pietų iki sekmadienio vakaro muzika grojo dieną naktį. Nors nesame šalia, bet girdėjosi puikiai. Buvome nuvažiavę, ten yra šalia, už kelių šimtų metrų gyvenančių žmonių – senyvų, kuriems ir širdies ritmas sutriko, ir pulsas“, – kalbėjo S.Merkys.

Ramybės norėjo bent naktį

Gyventojai tvirtina, kad jeigu renginiai baigtųsi vidurnaktį ar šiek tiek po jo, niekas tuo nesipiktintų. Tačiau tris paras klausytis muzikos, kurią toli gražu mėgsta ne visi, jiems tikrai nebuvę malonu.

Vyrą nustebino ir Utenos policijos požiūris – nors, jo duomenimis, pareigūnams skambino per pusšimtis žmonių, tačiau policija niekaip nereagavo, nes esą Utenos savivaldybė išdavė leidimą, tad viskas vyko teisėtai.

Utenos savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas, pasak S.Merkio, jo žmonai emocingai pasiūlė išsimiegoti, kad jau neteko miegoti beveik tris paras, ir esą nieko blogo nenutikę – leidimai panašiems renginiams bus išduodami ir ateityje.

Keis vietą

Tenka pripažinti, kad gyventojai patyrė nepatogumų. Todėl ateityje bus parinkta kita festivalio vieta.

Tačiau 15min Utenos savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus specialistų atsiųstame paaiškinime jau teigiama kiek kitaip – greičiausiai ateityje festivaliui bus ieškoma kitos vietos: „Tenka pripažinti, kad gyventojai patyrė nepatogumų. Todėl ateityje kartu su Utenos jaunimu ir vietos bendruomenėmis bus parinkta kita festivalio vieta.“

Anot Utenos savivaldybės, elektroninės muzikos festivalis „Revolution festival 2016“ vyko nuo 2016 m. liepos 8 d. 12 val. iki. liepos 10 d. 20 val. Sudeikių miestelyje. Renginį saugojo ir viešąją tvarką jame užtikrino saugos tarnyba „Vyčio komisarai“. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai užtikrino viešąją tvarką renginio prieigose ir Sudeikių miestelyje.

„Informuojame, kad tarptautiniai festivaliai turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Sudeikių kempingas buvo ta vienintelė vieta, kurią savivaldybė galėjo pasiūlyti festivaliui rengti. Savivaldybė turėjo nuspręsti: ar tarptautiniam festivaliui, jau turinčiam tradicijas, leisti gyvuoti, suteikiant vietą, ar tas tradicijas nutraukti.

Utenos rajono savivaldybės administracija leidimą festivaliui rengti išdavė. Kadangi tuo metu Sudeikiuose vyko kitas festivalis „Banga 2016“, kraštiečių susitikimas ir Šv. Elžbietos atlaidai, su festivalio organizatoriais žodžiu buvo sutarta, kad šv. Mišių, Evelinos Sašenko koncerto metu festivalio muzika neskambės. Renginio organizatoriai privalėjo laikytis susitarimo, taip pat Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą“, – taip į klausimus dėl leidimo renginiui atsakė Utenos savivaldybė.

Bendravo su kaimynais

„Revolution Festival“ komunikacijos vadovė Dovilė Tuskenytė 15min paaiškino, kad festivalis turėjo Utenos miesto savivaldybės leidimą dėl suderintos renginio vietos ir laiko: „Leidimas buvo išduotas elektroninės muzikos festivalio renginiui, kurio pradžia buvo numatyta nuo penktadienio (liepos 8 d.) 12 val. dienos iki sekmadienio (liepos 10 d.) 20 val. Būtent tokiomis valandomis ir buvo sudėliota muzikinė renginio programa, kuri sekmadienį pasibaigė net šiek tiek anksčiau.“

„Revolution Festival“ nuotr./Festivalis „Revolution Festival 2016“
„Revolution Festival“ nuotr./Festivalis „Revolution Festival 2016“

Pasak D.Tuskenytės, su vietos gyventojais bendrauta dar iki renginio, tad jie buvę informuoti apie būsimuosius koncertus.

Festivalio metu du skambinę žmonės skundėsi mums dėl per didelio garso, sulaukę skambučių susisiekėme su garso režisieriais ir paprašėme sumažinti garsą – tai buvo padaryta.

„Kadangi festivalis vyko visai šalia miestelio, mūsų savanoriai išnešiojo kiekvienam miestelio namui informacinius lapelius, kuriuose buvo nurodyta reginio data ir trukmė bei telefono numeris, kuriuo bet kuriuo paros metu su mumis galėjo susisiekti gyventojai.

Stengėmės, kad lapeliai būtų įteikti gyventojams tiesiai į rankas ir kad turėtume galimybę pasikalbėti su kuo daugiau žmonių ir asmeniškai informuoti apie savaitgalį vyksiantį renginį. Neradę namuose žmonių lapelius įmesdavome į pašto dėžutes.

Pateiktu telefono numeriu per visą festivalį sulaukėme tik trijų skambučių. Pirmasis buvo ketvirtadienį, kuomet buvo įjungtas garsas ir vyko garso tikrinimas – neturėjome galimybės kitaip garso patikrinti nei tik įjungdami jį. Garso patikra vyko apie pusvalandį. Festivalio metu du skambinę žmonės skundėsi mums dėl per didelio garso, sulaukę skambučių susisiekėme su garso režisieriais ir paprašėme sumažinti garsą – tai buvo padaryta“, – tikino festivalio komunikacijos vadovė.

Kalbasi su policija ir savivaldybe

Festivalio organizatorių teigimu, pirmadienį jie bendravo su Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus vadove, kuri pati gyvena Sudeikiuose.

„Ji mus tikino, kad garsas pačiame miestelyje nebuvo didelis, tad darome prielaidą, kad didžioji dalis skundų yra ne iš miestelio gyventojų, kurie, beje, labai maloniai bendravo su informacinius lapelius dalinančiais savanoriais, o iš sodybų aplink Alaušo ežerą savininkų“, – kalbėjo D.Tuskenytė.

„Revolution Festival“ nuotr./Festivalis „Revolution Festival 2016“
„Revolution Festival“ nuotr./Festivalis „Revolution Festival 2016“

Organizatoriai su Utenos miesto savivaldybe ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovais planuoja dar kartą susitikti kitą savaitę.

Triukšmu ir itin garsia muzika neseniai skundėsi ir vilniečiai. Birželio 11-12 dienomis Vingio parke vykusio festivalį „Summerburst“ atlikėjų klausytis galėjo ne tik dalyviai, bet ir nemaža dalis sostinės gyventojų. Garsas puikiai sklido ne tik aplink Vingio parką, bet ir gerokai nuo miesto centro nutolusiuose rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas