Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 06 /12:03

Trys savivaldybės skiepys visus norinčius, Marijampolė – tuos, kurie atlydi senjorus: A.Dulkys nežada to aiškintis

Pakruojo rajono, Prienų rajono ir Raseinių rajono savivaldybės šį savaitgalį kviečia visus gyventojus nuo 18 metų skiepytis „AstraZeneca“ vakcina. Ar taip nepažeidžiami operacijų vadovo sprendimai ir prioritetinė skiepijimo tvarka? Operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, jog to nesiaiškins – esą dabar tam netinkamas metas. A.Dulkys taip pat nesako, ar kitos savivaldybės turėtų sekti Marijampolės pavyzdžiu, kur skiepijami ir senjorus atlydėję asmenys. Tiesa, jis pažymi, kad savivaldybės įvairias skiepijimo akcijas gali organizuoti ir nepažeisdamos galiojančių tvarkų.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys kalbėjosi su savivaldybių merais bei aptarė, kaip vyks masinė Lietuvos gyventojų vakcinacija.

Planuojama, kad kitą savaitę šalyje prasidės vieningas 55 metų ir vyresnių žmonių skiepijimas nuo COVID-19, nors, pavyzdžiui, bent trys savivaldybės artėjantį savaitgalį ketina vakcinuoti visus to norinčius pilnamečius, nes esą kyla sunkumų panaudoti „AstraZeneca“ vakcinas, žmonės iš prioritetinių grupių jomis skiepytis nenori.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras

Ar taip nėra pažeidžiamos skiepijimo pagal prioritetinius tvarkos? O jei taip, gal ministras reikalaus šių savivaldybių atsakomybės?

Savivaldybėms reiškia pasitikėjimą

A.Dulkys leidžia suprasti, kad nieko nesiims. Pasak jo, dabar reikia rūpintis skiepijimu ir gelbėti gyvybes, o ne aiškintis santykius su savivalda.

„Mes, kaip valstybė, nepasieksim galutinio rezultato, jei visą savo energiją nukreipsim į besaikę kontrolę, ginčus, tyrimus, aiškinimąsi tuo metu, kada yra svarbu vakcinuoti, gelbėti žmonių gyvybes. Netinka tokiu sunkiu metu skirti tiek energijos tam, kam nereikia“, – per nuotolinę spaudos konferenciją žurnalistams komentavo A.Dulkys.

Savivaldybėms jis reiškė pasitikėjimą, nors tuo pačiu – viltį, kad ateityje skiepijimo procesas bus sklandesnis.

„Kiekvienoje savivaldybėje, kiekviename vakcinacijos centre įsitikinti, patikrinti, ar tikrai buvo visos pastangos įdėtos, kad būtų pasiektos senolių ar onkologinių ligonių grupės, ar valstybei svarbių funkcijų žmonės, tai yra labai sudėtinga. Matyt, tai – pasitikėjimo klausimas. Ir mes tikimės, kad savivaldybės į jaunesnes grupes juda tik tuo atveju, kai iš tikrųjų išbandė visas galimybes.

Mes tikimės, kad savivaldybės į jaunesnes grupes juda tik tuo atveju, kai iš tikrųjų išbandė visas galimybes.

Matyt, nuo gegužės 10-osios su technologinių įrankių pagalba pajudėsime labiau vieningai, ir tikiuosi, kad procesas bus sklandesnis“, – kalbėjo ministras A.Dulkys.

Nesklandumai, nes nebuvo registracijos sistemos?

Jis taip pat vylėsi, kad gegužės 17-ąją startavus nacionaliniu mastu veikiančiai registracijos skiepams sistemai, skiepijimo procesas savivaldybėse susilygins.

„Dvasia mūsų yra bendradarbiavimo, nesame linkę dabar skirti jėgų santykių aiškinimuisi arba kažkokiems baudimams. Šiandien visi kartu susijungėm ir sutarėm, kad turime jau dabar, kada technologinis įrankis yra mūsų prieangyje, juo pasinaudoti ir sugrįžti prie kuo vieningesnio skiepijimo proceso“, – apie tai, dėl ko sutarė su merais, kalbėjo A.Dulkys.

Jei registracijos sistema būtų veikusi nuo pat vakcinacijos Lietuvoje pradžios, tuomet, pasak jo, ir nesklandumų su pačiu procesu esą būtų buvę mažiau:

„Norėjosi, kai mes pradėjome gruodžio 27 dieną vakcinacijos procesą, būtų buvę gerai, kad Lietuvoje jau būtų buvusi sukurta vieninga registracijos sistema. Turėdama savo technologinius sprendimus, ji būtų automatiškai sureguliavusi tiek prioritetinių grupių sklandesnį vakcinavimą, tiek būtų sumažinusi vėlesnių įtampų arba interpretacijų.“

Marijampolės akcija pasiteisina

Praėjusį savaitgalį Marijampolės savivaldybė nuo COVID-19 vakcinavo ir tuos, kurie atlydėjo pasiskiepyti norinčius senjorus.

Savivaldybė šią akciją žada kartoti.

Statistikos departamentas paskelbė, kad Marijampolė tapo senjorų skiepijimo heroje, nes per dvi savaites iš savivaldybių reitingo apačios atsidūrė viršuje.

„Ši savivaldybė yra vienintelė rodanti ilgalaikę tvarią kilimo tendenciją reitinge.

Kodėl taip yra? Atsakymų gali būti daug, bet bent vienas iš jų yra „1-1“ skiepijimo strategija: vakcinuojamas senjoras bei jį atvedęs bet kokio amžiaus žmogus“, – rašoma Statistikos departamento feisbuko paskyroje.

Gal Marijampolės pavyzdžiu turėtų pasekti ir kitos savivaldybės, ar visgi ši praktika, kai skiepijami ir vyresnius žmones atlydėję asmenys, nėra gera?

Ragina atsižvelgti į prioritetus

Ministras A.Dulkys į šį klausimą tiesiai neatsakė, nors pažymėjo, kad savivaldybės, organizuodamos įvairias skiepijimo akcijas, tai gali daryti nepažeisdamos galiojančių tvarkų.

„Kartais gerais norais kelias į pragarą grįstas. Kiti žiūri į skaičius, sako, žiūrėkit, kiek yra jaunų žmonių paskiepyta. Taip, bet pats turinys, kai pasitikrini, jauni žmonės pateko, nes turėjo kažkokių ligų, dabar skiepijam organizacijas.

Bet kokią akciją įgyvendinti yra galimybė ir nepažeidžiant susitarimų.

Tai čia irgi gaunasi, kad pakliūva visokių, reiškia, bet kokią akciją įgyvendinti yra galimybė ir nepažeidžiant susitarimų“, – komentavo ministras.

Ir visgi jis ragino nepamiršti prioritetinių grupių skiepijimo.

„Ten yra didžiausias mirtingumas ir ne šiaip sau jos buvo parinktos, bet dabar yra galimybė leistis vis jauniau. Bet norisi, kad tas procesas būtų sklandesnis ir vienodesnis“, – pridūrė A.Dulkys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Pakruojo rajono sprendimą nuo COVID-19 skiepyti visus pilnamečius asmenis trečiadienį įvertino premjerė Ingrida Šimonytė. Ji teigė, kad savivaldybė užsiima saviveikla, renkasi paprasčiausią kelią, kai skiepytis vis tiek galėtų bandyti sukviesti vyresnius asmenis.

Tai, kad savivaldybės, skiepydamos gyventojus, imasi „improvizacijų“ neigiamai įvertino ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius.

Manau, kad visiems mums ir valstybei tai nėra siektinas pavyzdys.

„Manau, kad visiems mums ir valstybei tai nėra siektinas pavyzdys. Jeigu matai, kad vienoje teritorijoje vyksta kažkokios akcijos arba improvizacijos su vakcinavimu, ir amžiaus prasme, ir „atvesk senolį“ ar dar kažkaip, tada sistema tampa nebe sistema, o yra 60 skirtingų vakcinavimo logikų ir sistemų“, – per nuotolinę spaudos konferenciją ketvirtadienį komentavo jis.

Nuotolinė spaudos konferencija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas