Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 24 /18:29

NVSC tikslina – G.Landsbergiui ir A.Armonaitei izoliuotis nereikia, COVID-19 užsikrėtimo rizika buvo maža

Antradienį Seimo kanceliarija pranešė, jog Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ir Liberalų sąjūdį palikęs parlamentaras Kęstutis Glaveckas dėl COVID-19 pavojaus turėtų izoliuotis. Jie patys sakė jokių nurodymų negavę ir antradienį atėję į darbą. Vėliau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad minėtiems Seimo nariams, išskyrus K.Glavecką, saviizoliuotis nereikia – užsikrėtimo rizika įvertina kaip maža.

„Šiandien, [antradienį – red.], atliktas išsamus Lietuvos Respublikos Seimo narių, apie kuriems taikomą izoliaciją šiandien pranešė Seimo kanceliarija, rizikos vertinimas. Jo metu nustatyta, jog trijų Seimo narių – G.Landsbergio, A.Armonaitės, T.V.Raskevičius – rizika įvertinta kaip maža.

Tai reiškia, kad izoliacija jiems nėra privaloma, jie gali gyventi įprastą gyvenimą“, – NVSC nurodė pranešime.

NVSC patikslina, kad šiuo metu izoliacija privaloma 11-likai Seimo narių.

Iš pradžių Seimo kanceliarija BNS nurodė, jog tarp 17 izoliuotis turėjusių parlamentarų yra G.Landsbergis, A.Armonaitė ir K.Glaveckas.

Tačiau jie patys tvirtino nurodymų laikytis saviizoliacijos negavę.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas G.Landsbergis 15min nurodė nežinantis, kad apskritai yra toks Seimo kanceliarijos parengtas sąrašas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Konservatorių atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė teigė, kad G.Landsbergis negavo jokio nurodymo izoliuotis, yra atlikęs tris testus ir visų jų atsakymai buvo neigiami.

K.Glaveckas teigė nesantis izoliacijoje ir tikino nežinojęs, jog turėjo izoliuotis.

„Nieks nežino, kur tas koronavirusas gyvena ir ką jis daro. O kai nieks nežino, tai po kiekvieno atvejo kai sukelia paniką, visi iš karto puola ką nors daryti“, – taip priežastį, dėl ko atsidūrė Seimo kanceliarijos sąraše, paaiškino politikas.

Prieš tai K.Glaveckas sakė daręsis keletą COVID-19 testų ir visi jie esą buvo neigiami.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė BNS taip pat teigė negavusi iš NVSC jokio pranešimo, kad ji turėtų izoliuotis.

Pasak parlamentarės, ji taip pat yra atlikusi du COVID-19 testus, pastarąjį – sekmadienį, ir abiejų testų rezultatai neigiami.

Parlamentarė pirmadienį teigė dirbusi iš namų, nes laukė testo rezultatų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Po balsavimo dėl Ingridos Šimonytės kandidatūros į premjerus, A.Armonaitė žurnalistams kartojo nei iš NVSC, nei iš Seimo kanceliarijos negavusi jokio pranešimo apie tai, kad turi izoliuotis.

„Tačiau pati, kadangi esu atsakingas žmogus, pasidariusi du COVID-19 testus, paskutinį – sekmadienį, jis yra neigiamas. Apskritai, matyt, ne iš žiniasklaidos tokius dalykus reikėtų sužinoti. Nesuprantu, kodėl NVSC neįspėjo, jeigu turėjo įspėti, ir kodėl kanceliarija vis dėlto užsiima NVSC darbu“, – komentavo A.Armonaitė.

I.Šimonytė sakė besitikinti, kad NVSC „neiškirtinės“ Seimo frakcijų „didmena, kartais gana abejotinomis aplinkybėmis“, o parlamentas pasiruoš darbo metodus, kurie leis dalyvauti balsavimuose žmonėms, kurie negali būti Seimo salėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

„Nemėgstu sąmokslo teorijų ir pati jų nekursiu, bet klausimų dėl to, kaip yra pateikiama informacija, tikrai kyla. Ir čia gerbiama Aušrinė prieš tai ką minėjo, tai taip pat nelabai aišku, kaip žmogus gali negauti informacijos. Bet kažkodėl žiniasklaida tą informaciją neaišku, iš kur, yra gavusi ir, klausimas, tai kur ta informacija – jeigu ji yra, kur ji pasiklydusi“, – komentavo I.Šimonytė.

Nemėgstu sąmokslo teorijų ir pati jų nekursiu, bet klausimų dėl to, kaip yra pateikiama informacija, tikrai kyla.

Pripažino pateikę netikslią informaciją

Vėliau Seimo kanceliarija pranešė, jog apie privalomą Seimo narių izoliaciją paskleidė netikslią informaciją.

„Seimo kanceliarija neturi įgaliojimų spręsti dėl izoliacijos būtinybės ar jos terminų, todėl Seimo kanceliarijos žiniasklaidai pateikta informacija apie Seimo narius, kurie „turėtų izoliuotis“, yra netiksli“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kanceliarija taip pat paaiškino, kaip buvo sudarytas parlamentarų, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiais COVID-19, sąrašas.

„Seimo kanceliarija žiniasklaidos prašymu pateikė sąrašą Seimo narių, galimai turėjusių didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga. Šis sąrašas – tai Seimo kanceliarijos surinkta informacija apie susirgusių asmenų kontaktus Seime. Ji buvo pateikta Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, kuris toliau tęsia epidemiologinį tyrimą ir informuoja asmenis apie būtinybę izoliuotis, nustatytą izoliacijos terminą ir kt.“, – nurodoma pranešime.

NVSC sąrašą sutikslino

NVSC vėliau BNS informavo, kad sąlytį turėjusių asmenų sąrašas su Seimo kanceliarija buvo patikslintas antradienį ir į jį įtraukta Laisvės partijos lyderė A.Armonaitė, šios partijos narys T.V.Raskevičius bei konservatorių lyderis G.Landsbergis.

„Dėl to šie trys žmonės iš NVSC informacijos apie izoliacijos laikotarpį nesulaukė. Jie bus informuoti nedelsiant“, – komentavo J.Petravičienė.

NVSC žiniomis, koronavirusu serga trys parlamentarai, o izoliuotis turi dar keturiolika Seimo narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas