Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tūkstančiai traumų ir dar daugiau skundų: tokia ši žiema Vilniuje

Vilniuje gyvenanti ukrainietė šią žiemą įsimins ilgam. Sausio pabaigoje eidama iš Senamiesčio Naujamiesčio link ji patyrė, ką reiškia tinkamai neprižiūrėti laiptai – griuvusi 65 metų moteris susižalojo petį, prireikė operacijos, po kurios ji sunkiai valdo riešą. Ši žiema tokių nemalonių staigmenų pateikė ne vienam vilniečiui, apie tai liudija RVUL priimamojo pacientų skaičiai. Kaip ir tai, kiek savivaldybė yra gavusi skundų dėl netinkamo aplinkos tvarkymo.
Plikledis Vilniuje
Plikledis Vilniuje / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Lipo lauko laiptais

Kaip pasakojo Anastasija, jos mama sausio 24-ąją mėgino laiptais nuo MO muziejaus užlipti į Mindaugo gatvę. Tądien orai nelepino, snigo, krito šlapdriba.

Tad ir eismo sąlygos pėstiesiems nebuvusios pačios geriausios. Vis dėlto, sako Anastasija, mama įvertino savo galimybes lipti tais laiptais, esą iš pradžių net neatrodė, kad yra labai slidu. Tačiau daug pakopų įveikti nereikėjo, kol paaiškėjo, kad tiek 65 metų moteris, tiek prieš ją lipęs jaunas vaikinas apsigavo. Pirmiausia griuvo jis, o tada ir Anastasijos mama.

„Kai nuvažiavome į ligoninės Lazdynuose priimamąjį, ten buvo sausakimša ir visi sakė tą patį, kad paslydo tiesiog gatvėje, eidami šaligatviu ar pan.

Mano mamai prireikė operacijos, jai vasario vidury operavo petį, tačiau dabar ji sunkiai valdo tos rankos riešą. Gydytojai sako, kad gali būti kliudytas nervas operacijos metu, tad dabar turime laukti – per kelias artimiausias savaites ir paaiškės, ar mamos ranka bus tokia kaip iki traumos“, – 15min sakė Anastasija.

Ji taip pat neslėpė norinti parašyti skundą dėl tokios miesto teritorijos nepriežiūros. Esą juk jeigu laiptai būtų tinkamai sutvarkyti, jos mamai tokių skaudžių pasekmių kęsti nereikėtų.

Skaičiai, deja, iškalbingi

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) duomenys irgi rodo – ši žiema, o tiksliau – sausis, buvo negailestingi. Vis dėlto ligoninės atstovai sako negalintys teigti, kiek tiksliai pacientų jų medikų rankose atsidūrė būtent dėl slidumo patyrę traumas, tačiau esą tendencija, kad šį sausį pacientų buvo daugiau – matyti gan aiškiai.

O tie skaičiai 2024 m. sausį Skubios pagalbos skyriuje buvo tokie:

  • Iš viso – 8401 pacientaas.
  • Pas traumatologus – 3486 pacientai (visos traumos, ne tik griuvimai dėl slidumo).
  • Žymiai daugiau traumas patyrusių pacientų sulaukta 2024 m. sausio 11-13 dienomis, kai buvo slidu (apie 900 pacientų, traumas patyrusių – apie 414).

Palyginimui, 2023 m. gruodžio mėn. iš viso atvyko 7513 pacientų į šį skyrių, pas traumatologus – 2845.

2023 m. sausį Skubios pagalbos skyrius turėjo tokią situaciją:

  • Iš viso – 7650 pacientų.
  • Pas traumatologus – 2738 (visos traumos, ne tik griuvimai dėl slidumo).

Tad skaičiai iškalbingi, traumų gerokai daugiau.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

Skundų – tūkstančiai

Vilniaus miesto savivaldybė irgi neslepia, kad ir pati pastebi, jog šią žiemą miestas ne visada buvo tinkamai sutvarkytas pėstiesiems, ir skundų sulaukė daug dėl to.

„Savivaldybė nuolat tikrina rangovų teikiamų paslaugų kokybę. Už kiekvieną patikrinimo aktuose užfiksuotą teikiamų paslaugų neatlikimo atvejį rangovui taikoma konkretaus dydžio nuoskaita.

Gyventojų pranešimai apie nesutvarkytas teritorijas, šiuo atveju apie nenuvalytus šaligatvius, perduodami rangovų organizacijų vadybininkams. Ar trūkumai pašalinti, kontroliuoja Miesto aplinkos skyriaus Teritorijų tvarkymo poskyrio ir seniūnijų specialistai.

Už kiekvieną patikrinimo aktuose užfiksuotą teikiamų paslaugų neatlikimo atvejį rangovui taikoma konkretaus dydžio nuoskaita.

Savivaldybės specialistai per 2023-ųjų lapkričio-gruodžio ir 2024 m. sausio–vasario mėnesius visame mieste nustatė daugiau nei 8 900 pažeidimų dėl teritorijos priežiūros“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės komentare.

Savivaldybė primena, kad apie nenuvalytus šaligatvius galima pranešti programėlėje „Tvarkau miestą“, tel. 1664, 19118 ir +37052112000, seniūnijų specialistams, Miesto aplinkos skyriaus Teritorijų tvarkymo poskyrio specialistams, galima rašyti el. paštu savivaldybe@vilnius.lt.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žmogus valo sniegą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žmogus valo sniegą

Teritorijas, kurios išskirstytos į zonas, Vilniaus mieste tvarko penkios bendrovės:

  • UAB „Ekonovus“ žiemą valo šaligatvius miesto Centre (Žvėryno, Naujamiesčio, Šnipiškių, Vilkpėdės, Naujininkų, Žirmūnų, Senamiesčio ir Rasų seniūnijos), Senamiestyje (Senamiesčio ir Naujamiesčio seniūnijos), Pašilaičiuose (Pašilaičių, Justiniškių, Šeškinės, Viršuliškių seniūnijos);
  • UAB „Stebulė“ – Antakalnyje (Antakalnio seniūnija), Žirmūnuose (Verkių, Žirmūnų ir Šnipiškių seniūnijos), Verkiuose (Verkių seniūnija), Aukštuosiuose Paneriuose (Panerių ir Naujininkų seniūnijos), Naujojoje Vilnioje (Naujosios Vilnios, Rasų ir Antakalnio seniūnijos), Salininkuose (Naujininkų, Naujosios Vilnios, Panerių ir Rasų seniūnijos), Žemuosiuose Paneriuose (Panerių, Grigiškių ir Vilkpėdės seniūnijos);
  • UAB „Šilėja“ – Pilaitėje (Pilaitės seniūnija);
  • UAB „Ecoservice“ – Lazdynuose (Lazdynų ir Karoliniškių seniūnijos);
  • UAB „VSA Vilnius“ – Fabijoniškėse (Fabijoniškių, Šeškinės ir Verkių seniūnijos).

„Pagal paslaugų teikimo sutartis su aukščiau paminėtomis įmonėmis šios įmonės įsipareigojo savo sąskaita atlyginti nuostolius Klientui ir tretiesiems asmenims, kurie atsirado dėl netinkamo sutarties vykdymo ar jos nevykdymo.

Dėl žalos atlyginimo galima kreiptis į paslaugas toje teritorijoje teikiančią įmonę, tačiau nereikia pamiršti, kad ne už visų teritorijų tvarkymą atsakinga savivaldybė (jos pasamdytos įmonės) – yra dar namų bendrijų teritorijos, už kurių priežiūrą atsakingos bendrijos (tvarkomų bendro naudojimo teritorijų žemėlapis yra čia).

Savivaldybė per 2023-ųjų lapkritį-gruodį ir 2024 m. sausį–vasarį mieste nustatė daugiau nei 8 900 pažeidimų dėl teritorijos priežiūros.

Taip pat numatyta galimybė kreiptis į teismą dėl kitų fizinių ar juridinių asmenų veiklos, kai veikla vykdoma / įvykdyta pažeidžiant trečiųjų asmenų teises ir teisėtus interesus“, – norintiems pasiskųsti gyventojams informacija pateikė Vilniaus savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas