Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17

Tuoktis su kaukėmis nori ne visi: pusė būsimųjų Vilniaus jaunavedžių vestuves perkėlė po karantino

Pirmąją karantino savaitę Vilniaus santuokų rūmuose minios nesirikiavo, tačiau darbas neatrodė sutrikęs – jaunavedžiai savo planų nekeitė ir tuoktis skubėjo. Tačiau per mėnesį situacija gerokai pasikeitė, dabar santuokos dieną po karantino, į vasaros vidurį ar net rudenį, keičia apie pusė tuoktis pastaraisiais savaitgaliais ketinusių vilniečių. Vis dėlto nuotolinių vestuvių dar niekas nesiūlo.
Vestuvių akimirka prie Santuokų rūmų
Vestuvių akimirka prie Santuokų rūmų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kai 15min žurnalistai lankėsi Santuokų rūmuose kovo 21-ąją, čia galima buvo pamatyti eiles – į pastatą vienu metu įleidžiama buvo tik po vieną jaunųjų porą su liudininkais. Kai susituokę jie išeidavo, įeiti galėdavo kiti būsimieji jaunavedžiai. Lauke teko laukti ir porų artimiesiems.

Plačiau skaitykite čia: Karantininės vestuvės Santuokų rūmuose: prieš ceremoniją – dezinfekcija, neįleidžiami fotografai.

Tuoksis po kelių mėnesių

Karantinas tęsiasi jau mėnesį, o Santuokų rūmų darbuotojai skaičiuoja mažėjančius srautus.

Įprastai pavasarį, maždaug nuo kovo vidurio penktadieniais ir šeštadieniais Vilniaus santuokų rūmuose susituokdavo apie 15-20 porų, tačiau paskelbus karantiną šis skaičius susitraukė perpus – dabar liko tik maždaug po dešimt porų per dvi savaitgalio dienas.

Kaip sako Vilniaus m. savivaldybės Civilinės metrikacijos sk. vedėja Jolanta Kuzmienė, 50 proc. jaunųjų perkėlė datas vėlesniam laikui – vasaros viduriui, rudens pradžiai.

„Jaunieji, suprasdami situacijos rimtumą ir norėdami, kad šventėje dalyvautų artimieji ir draugai, yra linkę perkelti santuokos datą. Praeitą ir šį savaitgalį (penktadienį ir šeštadienį) susituokė iki 10 porų per dieną“, – teigė vedėja.

Tad vasarą besituokiančiųjų sostinėje bus dar daugiau, tačiau skyriaus darbuotojai, anot vedėjos, pasiruošę: „Vasarą visuomet būdavo santuokų sezonas, o dabar po karantino laukiame dar karštesnio laiko.“

Visi su kaukėmis ir pirštinėmis

Kaip šiuo metu atrodo vestuvių ceremonija Santuokų rūmuose? Karantiniškai.

J.Kuzmienė pasakoja: „Į santuokų registravimą jaunieji gali atvykti kartu su palyda – iš viso iki 5 asmenų, t. y., jaunieji ir du liudininkai (jeigu reikia – ir vertėjas). Jaunieji, kurie atvyksta registruoti santuokas karantino metu, laikosi ir kitų saugumo reikalavimų, ne tik atvyksta keturiese, bet ir dėvi apsaugines kaukes, pirštines, laikosi saugaus atstumo. Šiuo laikotarpiu, siekiant užtikrinti visų saugumą, per dieną tuokiama ne daugiau 15 porų.

Skyriaus darbuotojai, likus kelioms dienoms iki santuokos registravimo, susisiekia su jaunaisiais ir primena apie saugumo reikalavimus. Santuokos registravimo metu darbuotojai laikosi nustatytų reikalavimų: dirba su kaukėmis (skydeliais), dėvi pirštines, laikosi saugaus atstumo, patalpos bei naudojamos priemonės yra dezinfekuojamos.“

Jaunieji, kurie atvyksta registruoti santuokas karantino metu, atvyksta keturiese, dėvi apsaugines kaukes, pirštines, laikosi saugaus atstumo.

O štai susituokti kokioje nors pasirinktoje vietoje – Verkių rūmuose ar parke, kuriame nors Vilniaus viešbutyje ar kitur, šiuo metu iš viso negalima, nes išvykstamos santuokos karantino metu nėra registruojamos, ceremonijos perkeliamos į skyriaus patalpas.

Vis dėlto santuokų registravimas nuotoliniu būdu yra ateities klausimas. Kaip sakė J.Kuzmienė, tam reikėtų pakeisti ne vieną teisės aktą.

Visos kitos Civilinės metrikacijos skyriaus paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu, taip priimami visi prašymai, tiesa, konsultuojama individualiai – anot J.Kuzmienės, labai padaugėjo skambučių ir el.laiškų, kuriuose interesantai teiraujasi jiems rūpimais klausimais.

Dėl koronaviruso grėsmės atidėti planuotas krikšto, santuokos apeigas bažnyčiose siūlo ir Lietuvos vyskupų konferencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas