Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 15

Tvarka su spragomis: kol tėvai laukia COVID-19 testo rezultatų, vaikai lieka be pamokų

Jeigu tėvai ar vienas iš jų jaučia COVID-19 simptomus, bet testą turės galimybę atlikti tik po kelių dienų, tos dienos jų vaikams bus kaip eiliniai laisvadieniai. Bent jau daugumoje mokyklų, kadangi pagal nustatytą tvarką nuotolinis mokymo būdas vienam ar keliems mokiniams taikomas tik tada, kai mokinys yra saviizoliacijoje. O laikas iki teigiamo testo rezultato tai dar ne saviizoliacija.
Nuotolinės pamokos
Nuotolinės pamokos / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Būtina oficiali saviizoliacija

Kaip tik tokioje situacijoje atsidūrė du pradinukus vaikus auginanti vilniečių šeima.

„Mūsų situacija buvo tokia: tėtis susirgo, jau kaip ir buvo aišku kuo. Penktadienį vėlai vakare užsiregistravo tyrimui. Rajonas, savaitgalį niekas nedirba, artimiausias testo laikas pirmadienį, oficialus atsakymas tik antradienį.

Skambinu 1808 konsultuotis, kaip mums daryti, sako – saviizoliuotis iki testo rekomenduojama ir vaikams, tik man išimtis, nes esu, kaip ir vyras, visiškai pasiskiepijusi. Tad sekmadienį rašau į mokyklą norėdama gauti prisijungimus vaikų nuotoliniam mokymuisi.

O čia man rodo punktą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nustatytoje tvarkoje, kad TIK oficialiai saviizoliuotiems galima jungtis“, – nuostabos neslėpė vilnietė Rasa (pavardė redakcijai žinoma).

Moteris vėl skambino karštąja linija, manydama, gal pavyks išsiaiškinti, kaip mokyklai įrodyti, jog izoliuotis vaikams rekomenduota.

„Ten tik pasijuokė – tokio įrodymo nėra. Bet kol nėra oficialaus patvirtinimo, eiti į mokyklą būtų socialiai neatsakinga.

Taip išeina, kad aš galiu rinktis – ar būti neatsakinga ir leisti vaikus į mokyklą, nors jų tėtis, tikėtina, serga COVID-19, arba, visada kalbėjusi apie tai, kad nevalia be priežasties praleisti darbo ar pamokų, leisti jiems sėdėti namie net nesijungiant prie pamokų, nors tokia galimybė yra, tik mes jos negavome“, – piktinosi vilnietė.

123RF.com nuotr./Vaikas mokosi namuose
123RF.com nuotr./Vaikas mokosi namuose

Jos teigimu, nesuprantama ir tai, kodėl tais atvejais, kai vaikas šiek tiek sloguoja ar kosčioja, bet rimtai neserga, irgi negalima jiems leisti mokytis nuotoliniu būdu. Esą visur baksnojama į tą patį sprendimą, kur numatyta – nuotolinis mokymasis galimas tik oficialiai saviizoliacijoje esantiems vaikams.

Taip išeina, kad aš galiu rinktis – ar būti neatsakinga ir leisti vaikus į mokyklą arba, visada kalbėjusi apie tai, kad nevalia be priežasties praleisti pamokų, leisti sėdėti namie.

Šios šeimos vaikai lanko vieną Vilniaus mokyklą. Joje laikomasi ŠMSM nustatytų taisyklių.

Sloga ne priežastis nuotoliniam

Mokykla komentare 15min patvirtino, kad išties nuotolinis mokymas taikomas tik oficialiai esant saviizoliacijoje.

„Nuotolinis ugdymas organizuojamas mokyklos nustatyta tvarka. Nuotolinis mokymo būdas vienam ar keliems mokiniams taikomas tik tada, kai mokinys yra saviizoliacijoje.

Jeigu jis sloguoja ar jaučia kitų peršalimo požymių, bet nėra įtarimų, jog susirgo COVID-19, jam nereikalinga saviizoliacija. Tai toks mokinys, kaip kad būdavo ir anksčiau, neina į mokyklą, o pamokų praleidimas pateisinamas mokyklos nustatyta tvarka“, – teigiama ministerijos komentare.

Dėl vaiko izoliacijos, susirgus tėvams, individualų sprendimą priima Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), teigia ministerija: „Jeigu vaikui paskirta saviizoliacija, tėvai informuoja apie tai mokyklą. Mokyklos visuomenės sveikatos specialistas pagal mokinio asmens kodą gali patikrinti, ar jam paskirta saviizoliacija.“

Jeigu vaikas sloguoja, jaučia kitų peršalimo požymių, bet nėra įtarimų, jog susirgo COVID-19, jam nereikalinga saviizoliacija. Toks mokinys neina į mokyklą, o pamokų praleidimas pateisinamas.

Tik rekomenduoja

NVSV teigimu, pagal galiojančias taisykles, izoliacija skiriama sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims, t. y. asmenims, kurie artimai bendravo su COVID-19 sergančiu asmeniu tris dienas iki simptomų atsiradimo arba iki tyrimo paėmimo (jeigu simptomai jam nepasireiškė).

„Tokiais atvejais, sąlytį turėję asmenys įtraukiami į izoliuotų asmenų registrą ir įgyja teisę į apmokamą nedarbingumą, jeigu jis yra reikalingas.

Kai COVID-19 tyrimui registruojasi šeimos narys, jaučiantis simptomus, jis turi izoliuotis iki tyrimo rezultatų gavimo, tačiau jo šeimos nariai kol kas nelaikomi nei sąlytį turėjusiais, nei įtariamais, kad serga, tad izoliacija jiems nėra privaloma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis COVID-19 testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis COVID-19 testavimo punktas Vilniuje

Be abejo, išlieka rizika, kad vaikai bendravo su galimai sergančiu tėvu, tad jiems buvo parekomenduota izoliuotis. Tai buvo tik rekomendacija, tačiau šiai šeimai nepaaiškinta, jog ši izoliacija niekur nefiksuojama ir kokių tai turės pasekmių – kaip minimu atveju – mokykla atsisako suteikti vaikams nuotolinio mokymosi galimybę“, – teigiama NVSC komentare.

NVSC taip pat atkreipė dėmesį, kad sveikatos apsaugos ministro patvirtintos izoliacijos taisyklės nenustato reikalavimų švietimo organizavimui, tad apie mokyklose galiojančią tvarką centras komentuoti negali – mokyklos pačios turėtų informuoti vaikus ir tėvus, kokia tvarka bus organizuojamas mokymas COVID-19 izoliacijos atveju ir kokių bus prašoma įrodymų apie izoliaciją.

„Jūsų minimu atveju informaciją apie tai, kad vaikams privaloma izoliacija, šeima turėtų gauti tik po ligos patvirtinimo tėvui. Kaip ir minėta, saugant save ir aplinkinius, kol laukiama tyrimo atsakymo, rekomenduojama vengti kontaktų, tačiau izoliacija nėra privaloma“, – teigia NVSC.

Saugant save ir aplinkinius, kol laukiama tyrimo atsakymo, kontaktą turėjusiems rekomenduojama vengti kontaktų, tačiau izoliacija nėra privaloma.

Leidžia jungtis ir tiesiog sloguojant

Tad mokykla elgiasi pagal taisykles. Bet, kaip sako kitos Vilniaus mokyklos – Kunigaikščio Gedimino progimnazijos – direktorius Rimantas Remeika, neteisingai. Kaip ir ministerijos priimami sprendimai.

„Ministerija kartais su dievais kalbasi, galiu pasakyti. Praktika yra visai kitokia. Jeigu mes to taip laikytumėmės, turbūt seniai visos mokyklos būtų užsidariusios. Mes žiūrime labai atsakingai, einame į kompromisus – jeigu vaikas pajunta tam tikrus simptomus, tarkim, karščiavimą ar pan., prašome tėvų neleisti jų į mokyklą. Bet galima nuotoliu ugdyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Remeika

Kokybė labai priklauso nuo mokyklos pasirengimo ir mokytojo noro. Papildomo apmokėjimo mokytojams nėra, čia tai galėtų ministerija pasirūpinti. Bet mes neleidžiame vaikui prisijungti tiesiogiai prie pamokos, kad jis girdėtų, kas kalbama pamokos metu, jis randa užduotis, kaip visi vaikai, dienyne, jas išsprendžia. Jeigu reikia, mokytojas kelias minutes gali ir jį asmeniškai pakonsultuoti“, – apie tvarką jo vadovaujamoje progimnazijoje pasakojo direktorius.

Jis akcentavo, kad tokia praktika taikoma ne tik tiems, kurie oficialiai yra izoliacijoje dėl COVID-19, bet ir jaučiantiems viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomus.

R.Remeika sakė galįs tik pasidžiaugti, kad pagaliau priimtas sprendimas, jog ugdymo įstaigos galės pačios spręsti, kada sustabdyti kontaktinį ugdymą dėl infekcijos, taip pat ir COVID-19, išplitimo rizikos.

Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje mokyklos bendruomenė jau iki to sprendimo buvo nusprendusi būtent taip elgtis – tėvų taryba leido mokyklos direktoriui priimti sprendimą dėl klasės nuotolinio ugdymo tris dienas. „Ministro sprendime tik numatyta, kad septynios dienos“, – teigė R.Remeika.

Plačiau apie šį sprendimą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas